Legeforeningen tar ut 23 leger i streik – varsler opptrapping

Legeforeningen varsler at 23 leger i Tromsø, Trondheim, Narvik, Bergen og Stavanger blir tatt ut i streik fra og med mandag 26. oktober.

Marit Hermansen, president i Legeforeningen.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Det skjer etter at Riksmekleren torsdag 15. oktober konstaterte at det ikke var mulig for partene å komme til enighet om særavtalen.

Legeforeningen aksepterte ikke meklingsresultatet. Onsdag er det første streikeuttaket klart.

– Vi har nå tatt ut leger i fem bykommuner, og vi har varslet opptrapping i starten av neste uke hvis vi ikke finner en løsning med KS i mellomtiden, sier president Marit Hermansen i Legeforeningen til E24.

De 23 legene som vil streike fra mandag er fastleger, som også er ansatt ved legevaktene.

Les også

Brudd i meklingen mellom KS og Legeforeningen

Steile fronter

Hermansen sier at det ikke har vært kontakt mellom Legeforeningen og KS siden partene gikk fra hverandre.

– Vi har vært opptatt av å gjøre et streikeuttak som i minst mulig grad rammer pasientene, og som ikke er kritisk med tanke på pandemien. Dette er et forsvarlig uttak som ikke er truende for liv og helse, sier Hermansen onsdag.

Hun understreker at det alltid er vanskelig å ta ut helsepersonell i streik.

– Spesielt ved legevakter. Dette er en krevende balansegang.

Arbeidslivsdirektør i KS, Tor Arne Gangsø, sier følgende i en presseuttalelse:

– Det er synd at Legeforeningen velger å gå til konflikt i en tid der vi burde sitte sammen med staten for å finne gode løsninger, som sikrer innbyggerne legevakt også i fremtiden. Nå er det Legeforeningen som bærer ansvaret for at liv og helse ikke settes i fare for innbyggerne i de berørte kommunene.

Les også

Enighet mellom KS og Akademikerne – Legeforeningen forbereder streik

Mener arbeidsbelastning er for stor

Kjernen til uenigheten mellom partene, altså legene og kommunesektoren, er særavtalen. Denne regulerer legevakt, samfunnsmedisin og arbeidsforhold for nyutdannede leger.

I dag er fastleger også pliktige til å jobbe en viss arbeidsmengde ved legevakt i tillegg.

Legeforeningen mener at arbeidsbelastningen er for stor slik ordningen er i dag.

Dermed vil de ha begrensninger for hvor mye legevaktarbeid legene kan pålegges.

KS mener at regjeringen allerede i mai kom med en løsning gjennom Handlingsplanen for Allmennlegetjenesten. Planen har ifølge KS flere tiltak som skal berge ordningen med fastleger.

– Et av punktene er at man skal sette ned et ekspertutvalg, for å bygge en bærekraftig legevakttjeneste. Nettopp fordi det er en erkjennelse av at systemet ikke klarer å løse utfordringene som legevakten i dag har, uttaler KS-direktør Tor Arne Gangsø.

– Vi kan ikke vente lenger

Legeforeningen har tidligere varslet at streiken kan ramme kommunale legevakter i hele landet fremover.

Hermansen sier til E24 at de foreløpig ikke har tatt stilling til hvor stor en eventuell opptrapping vil bli. Hun mener at tiden nå er «overmoden» for endring.

– KS har ansvar for arbeidsbelastningen for sine ansatte. De har i årevis slått ned våre forslag til endringer. Vi er klare til å diskutere avtaleendringer med KS som vil begrense denne arbeidsbelastningen. Vi kan ikke vente lenger på det.

Publisert: