Høie varsler endringer i nasjonale tiltak

Helseminister Bent Høie (H) er bekymret over at smitten øker veldig raskt, og varsler at det vil bli innført nye nasjonale tiltak i løpet av neste uke.

ENDRINGER: Neste uke kommer det nye nasjonale tiltak for å bremse coronasmitten i Norge, varsler helseminister Bent Høie.
 • Yasmin Sfrintzeris
 • Stella Bugge
 • Vilde Elgaaen
 • Synne Nielsen Solbakken
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Høie har bedt Helsedirektoratet og FHI og å se på om de nasjonale tiltakene er tilstrekkelig, eller om vi trenger ytterligere tiltak for å få R-tallet under 1.

– Nå har vi et R-tall på 1,3. Det betyr at smitten øker veldig raskt. Hvis det får lov til å fortsette gjennom mars og april, så vil det få dramatiske konsekvenser for mange mennesker som blir alvorlig syke og må på sykehus. Helsetjenesten vår vil bli alvorlig overbelastet, sier han til NRK som omtalte saken først.

R-tallet sier noe om hvor mange personer en smittet person smitter videre. Når R-tallet er på 1,3 vil en smittet person smitte i snitt 1,3 andre – og totalt antall smittede vil fortsette å stige.

– Hvis det skulle fortsette, for eksempel helt frem til 17. mai, da har vi 50 ganger flere smittede i Norge enn vi har i dag, 50 ganger flere på sykehus og sannsynligvis 50 ganger flere dødsfall, sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad til NRK.

Bekymret for økningen

Torsdag var 111 coronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en økning på seks pasienter fra dagen før.

Siden februar i fjor har 72.923 personer fått påvist coronasmitte her i landet, viser torsdagens foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

Til VG utdyper Høie at det har skjedd mye denne uken.

– Store kommuner innfører strenge tiltak, som i Oslo og Kristiansand og vestfoldkommunene. Det er gjort mye i forbindelse med utbruddene og jeg håper det vil ha god effekt, sier han.

– Jeg har bedt Helsedirektoratet og FHI og å se på om de nasjonale tiltakene er tilstrekkelig, eller om vi trenger ytterligere tiltak for å få R-tallet under 1.

Frykter mange alvorlig syke

Høie mener dette er nødvendig fordi smitten øker mye.

– Hvis dette får fortsette, vil vi til tross for vaksineringen få mange alvorlig syke og mange på sykehus i de gruppene som ikke er vaksinert. Dessverre er vi i den situasjonen.

Helseministeren viser til dataene fra Danmark som tyder på at det er økt risiko for innleggelse med de muterte virusvariantene.

Den aktuelle studien fra danske Statens Serum Institut (SSI) viser at den britiske varianten, B.1.1.7, øker risikoen for å havne på sykehus med 64 prosent sammenlignet med smitte fra andre coronavarianter.

– Det er fortsatt litt uavklart hva som gjør at man ser en sånn økning i graden av sykdom, men vi vet at denne varianten binder sterkere til cellene våre, som øker muligheten for at du rett og slett en kan få en økt dose av viruset, sa Gunnveig Grødeland, forsker ved avdeling for immunologi og transfusjonsmedisin på Universitetet i Oslo, til VG i slutten av februar.

Alvorlig situasjon

Er det mest nærliggende med nasjonale eller regionale tiltak?

– Både nasjonale og regionale skal vurderes. Vi har hatt ganske strenge tiltak nasjonalt og ønsker en vurdering av om vi bør forsterke de nasjonale tiltakene eller stramme inn regionalt. Om det vi gjør tidlig i neste uke ikke er nok, må vi vite hva som er neste steg, sier Høie.

Hvordan ser du på situasjonen nå?

– Den er alvorlig og kan ikke fortsette. I løpet av uker vil det kunne bli en situasjon med mange smittede og alvorlig syke.

– Hvordan ser det ut for påsken?

– Det er avhengig av hva vi klarer å få til de neste ukene. Det er fullt mulig å gå inn i påsken med bedre smittetall enn vi har nå. Men vi må være forberedt på at mars og april blir måneder med strenge tiltak. Klarer vi å holde kontroll, kan vi ta et viktig steg inn mot en normal hverdag i mai. Det er fint å tenke på. Selv om vi er lei, må vi holde ut.

VG har vært i kontakt med assisterende helsedirektør Espen Nakstad. Han sier forsterkede nasjonale tiltak ofte krever mer utredningsarbeid.

– Vi jobber nå sammen med FHI med nasjonale og regionale tiltak, som kan bli nødvendig for å snu den økende smittetrenden i Norge. Vi vil i løpet av relativt kort tid sende våre anbefalinger videre til regjeringen, sier Nakstad.

Publisert
 1. Bent Høie
 2. Coronaviruset
BT anbefaler

– Jeg våknet av at det banket på. Det var en fyr som sa han skulle bo her.

En mann i 30-årene skal ha mottatt flere titalls tusen kroner i depositum og forskuddsleie fra minst fire ulike leietakere av en leilighet i Bergen sentrum.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Ulykke mellom bil og MC i Alver

 2. Etter samtalen med Nav spaserte Emely inn i nærbutikken. Siden har hun vært der.

 3. – Bedre enn å gå på restaurant

 4. Selger ved til ei krone. – Meld flytt­ing, så legg vi ut raud løpar.

 5. Politiet brukte pepperspray: – Han ville slåss

 6. – Timeplanen til en seksåring er til å gråte av