Equinor fulgte ikke opp avvik fra 2017

Et tilsyn på LNG-anlegget i Hammerfest viste at avvik fra 2017 «ikke har blitt tilfredsstillende fulgt opp», sier Equinor. Selskapet ser alvorlig på saken.

Brann på LNG-anlegget på Melkøya den 28. september.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Nå vil Equinor granske om systemene har vært mangelfulle, eller om dette er enkelthendelser, ifølge en melding fra Equinor fredag.

Det er ikke kjent om det er noen sammenheng mellom tidligere avvik og hendelser ved Melkøya-anlegget i Hammerfest og den dramatiske brannen som oppstod i en gassturbin på anlegget tidligere denne uken.

Petroleumstilsynet sier til E24 at det generelt er viktig at operatørene fikser opp i avvik og gjennomfører tiltak som blir etterlyst av tilsynet.

Equinor og Petroleumstilsynet skal begge granske brannen for å finne ut årsakene. I tillegg etterforsker politiet hendelsen.

Anlegget i Hammerfest prosesserer og kjøler ned gassen fra Snøhvit til flytende naturgass (LNG). Denne sendes med skip ut på verdensmarkedet.

– Hendelsen på Hammerfest LNG denne uken var alvorlig, sier Irene Rummelhoff, konserndirektør for markedsføring, midtstrøm og prosessering i Equinor, ifølge meldingen.

– Ikke blitt tilfredsstillende fulgt opp

Petroleumstilsynet gransket anlegget i uken før hendelsen, og fant at flere avvik ikke var blitt tilfredsstillende fulgt opp. Torsdag 24. september delte Petroleumstilsynet muntlig en oppsummering, ifølge Equinor.

«Her informerte Petroleumstilsynet at de hadde observert at flere tiltak/avvik ikke har blitt tilfredsstillende fulgt opp av Equinor siden samme type tilsyn ble gjennomført i 2017, og at det i systemet for oppfølging av dette er gjort feilregistreringer», skriver Equinor.

Les også

Equinor fulgte ikke opp avvik fra 2017 på Melkøya LNG

– Det er riktig at vi har vært på tilsyn, og da bruker vi å oppsummere våre observasjoner i et møte, sier Øyvind Midttun i Petroleumstilsynet til E24.

– Hvis et avvik fra 2017 ikke er fikset, så høres det alvorlig ut?

– Jeg kjenner ikke detaljene i dette. Det kan være mange faktorer som spiller inn, og det vil komme frem i tilsynsrapporten som operatøren også skal få svare på. Men det er generelt veldig viktig at selskapene korrigerer de avvikene vi har påpekt, sier han.

Rummelhoff sier Equinor vil se på om dette er enkeltstående funn eller om det skyldes at rutinene og systemet ikke er gode nok.

– Equinor ser alvorlig på tilbakemeldingene og vi har allerede startet arbeidet med å undersøke grunnlaget for funnene med sikte på å gjennomføre tiltak som utestår i påvente av den endelige tilsynsrapporten fra Petroleumstilsynet. Equinor vil også evaluere om funnene er enkeltstående eller skyldes mangelfulle rutiner/systemer, sier hun.

Les også

Equinor: Brann og gasslekkasje på to ulike steder

– Verstinganlegg

Bellona-leder Frederic Hauge reagerer kraftig på at Equinor ikke har fulgt opp avvik som tilsynet har pekt på for flere år siden.

– Hammerfest LNG er et verstinganlegg. Man har jukset til Ptil med å påpeke at avvik er fikset, men så er de ikke det likevel. Vi holder på med en granskning av dette. Vi snakker om en ukultur i ledelsen i Equinor av verste sort, sier Hauge.

Han mener at vedlikeholdsetterslepet er større enn det selskapets rapporter tyder på.

– Ifølge tilsynsrapportene ser det ut til at Hammerfest ikke rapporterer vedlikehold som kritisk, men som middels kritisk, slik at det ser ut som man ligger bedre an enn man egentlig gjør, sier Hauge.

Les også

Melkøya-brannen skal granskes: – En alvorlig hendelse

– Ser alvorlig på det

Equinor vil ikke si noe om beskyldningene om «verstinganlegg» og «ukultur».

– Jeg ønsker ikke å kommentere på den type karakteristikker. Vi ser alvorlig på tilbakemeldingene fra tilsynet, og vi går grundig gjennom tiltakene for å sikre at vi gjennomfører utestående tiltak mens vi venter på resultatet av den endelige tilsynsrapporten fra Petroleumstilsynet, sier Equinor-talsmann Eskil Eriksen til E24.

– Vi har ikke noen informasjon om noen konkret sammenheng mellom tidligere avvik og brannen denne uken, men vi vil nå gå gjennom alle spørsmål om hvordan denne hendelsen kunne inntreffe, sier han.

– Dere sier at avvik helt tilbake fra 2017 ikke er tilfredsstillende fulgt opp. Hvor alvorlig er det?

– Det er klart at vi ser alvorlig på det. Den endelige tilsynsrapporten vil gi mer informasjon om status på de ulike tiltakene. I mellomtiden går vi nå gjennom tilbakemeldingene fra Petroleumstilsynet for å se om det er noe vi kan gjøre mens vi venter på tilsynsrapporten, sier Eriksen.

Equinors konserndirektør for markedsføring, midtstrøm og prosessering, Irene Rummelhoff.

Opplevde hendelsen som dramatisk

– Vi er svært takknemlige for innsatsen fra lokale nødetater og for den jobben Equinors egen beredskapsorganisasjon gjorde for å slokke brannen i en svært krevende situasjon. Vi er veldig glade for at ingen ble fysisk skadet i brannen eller i håndteringen av den. Det er det aller viktigste for oss, sier Rummelhoff.

Equinor sier at selskapet følger opp de ansatte i allmøter og møter i avdelingene. Selskapet skal også informere lokalsamfunnet om sikkerheten på Melkøya.

– Vi tar på alvor at mange i Hammerfest har opplevd hendelsen som svært dramatisk. Vi har hatt møter med lokale politikere og lokalsamfunnet i Hammerfest for å informere og svare på spørsmål om dette, og vi vil fortsette med dette arbeidet i ukene framover, sier Rummelhoff.

Equinor sier at selskapet vil gjennomgå avvikene som Petroleumstilsynet har påpekt på anlegget.

Selskapet hadde før brannen startet en gransking av en gasslekkasje som oppstod om lag to uker tidligere. Det er ikke noe som tyder på en sammenheng mellom brannen og lekkasjen, men Equinor vil granske dette.

De vil også prøve å finne ut om et strømutfall i Hammerfest kan ha noen sammenheng med brannen.

– Equinors og Petroleumstilsynets gransking blir viktige for å identifisere tiltak som skal forhindre at lignende hendelser kan skje igjen. Vi vil støtte granskingsarbeidet og politiets etterforsking der det er behov for det, sier Rummelhoff.

Selskapet sier det er for tidlig å si når anlegget kan komme tilbake i drift igjen.

Publisert: