Flere hundre SAS-piloter mister jobben

Pilotforeningen har ikke akseptert løsningsforslaget, sier flyselskapet. Dermed fortsetter prosessen med kuttiltakene.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

SAS ble ikke enige med pilotene om en løsning for midlertidige og permanente kutt i kjølvannet av viruskrisen.

Dermed mister flere hundre jobben.

Det var Dagens Næringsliv som først omtalte saken.

– Vi har hatt et forslag med mål om å beholde rundt 300 av de oppsagte pilotene i SAS. Tanken med forslaget var å bidra med fleksibilitet i planleggingen og langsiktig sikre konkurransekraft og lønnsomhet fremover, sier informasjonssjef i SAS, Jon Eckhoff, til E24.

– Vi hadde en deadline på det 8. september, men pilotforeningen har valgt ikke å akseptere den løsningen, fortsetter han.

– Alle grupper må bidra

Eckhoff sier at SAS lenge har hatt samtaler om kuttiltak.

– Vi har en langsiktig plan om å spare inn store kostnader, og alle grupper i hele konsernet må bidra i dette arbeidet. Også pilotene, sier han.

– Vi har hatt samtaler og det har vært samtaler lenge. Vi har dialog med alle ansatte i konsernet om hvordan vi skal nå målene med de innsparingstiltakene vi har, sier han.

Slik blir du millionær på bonuspoeng

Leder Christian Laulund i SAS Pilot Group (SPG), som er fire foreninger under én paraply, vil ifølge Dagens Næringsliv ikke gi detaljer om årsaken til at forslaget ble avslått.

– SPG har samme mål som SAS om å bevare arbeidsplasser og redde selskapet. Det er flere veier til mål, og dette diskuterer vi direkte med SAS, skriver Laulund i en SMS til E24.

Han vil ikke kommentere prosessen ytterligere.

Aksjene som gir deg flere fordeler enn bare avkastningen

– Kan ikke akseptere kravene

Også Jan Levi Skogvang, leder i SAS Norge flygerforening i Parat, sier at pilotene har prøvd å redde de overtallige pilotene i SAS.

– Vi ønsker absolutt å ta vare på så mange som mulig av de som er overtallige og det har vi vært klare på overfor SAS, sier Skogvang til E24.

Han sier alle pilotene i dag er permittert rundt 50 prosent slik at flest mulig kan gå på jobb.

– Vi har sagt klart fra om at vi vil ta regningen for å ta vare på de overtallige ansatte uten ekstra kostnader for SAS. Vi har også sagt at vi vil ta lønnskutt i en periode fremover, sier Skogvang.

Skogvang ønsker ikke å kommentere innholdet i kravene fra pilotene eller SAS, men sier at de ikke kan akseptere kravene fra SAS som går på langsitktige besparelser. 

– Disse langsiktige besparelsene er basert på hypotetiske forestillinger om en fremtid som vi ikke vet noe om.

Publisert