Tyskland forlenger nedstengingen til 18. april

Statsminister Angela Merkel og lederne av landets delstater har blitt enige om å forlenge nedstengingen av Tyskland til 18. april.

Statsminister Angela Merkel og lederne av landets delstater har blitt enige om å forlenge nedstengingen av Tyskland til 18. april.
  • NTB-AFP-DPA
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

I tillegg innføres en strengere nedstenging i fem dager i påsken for å få kontroll på den økende smitten, opplyste Merkel natt til tirsdag etter lange samtaler med landets regionale ledere.

Restriksjonene, som i utgangspunktet varte til 28. mars, videreføres, og kultur-, fritids- og sportstilbud holdes fortsatt stengt. Merkel og de 16 delstatslederne ble også enige om en enda strengere nedstenging mellom 1. og 5. april.

Nær sagt alle butikker stenges helt gjennom det som blir en særdeles stille påskehøytid, og gudstjenester må holdes digitalt. Kun matbutikker får holde åpent lørdag 3. april.

Les også

WHO advarer mot vaksine-panikk

«Ny pandemi»

– Situasjonen er alvorlig. Smittetallet øker eksponentielt og intensivsengeplassene fylles opp, sa Merkel på en pressekonferanse etter at forhandlingene var ferdig.

Den engelske virusvarianten har blitt det dominerende viruset også i Tyskland, opplyser Merkel, som bemerket at «vi er inne i en ny pandemi».

– I bunn og grunn har vi et nytt virus … det er mye dødeligere, mye mer smittsomt og infeksjonen varer mye lengre, sa hun.

Restriksjonene ble lettet noe i februar og mars, noe som ga håp om videre lettelser etter måneder med nedstenging, besøksbegrensninger og reiserestriksjoner.

Men regjeringen og delstatsmyndighetene ble tvunget til å reversere lettelsene denne uken på grunn av en oppsving i smittetallene. Mandag var det estimerte antallet smittede 107 per 100.000 innbyggere, og det ble registrert mer enn 7.700 nye tilfeller og 50 nye dødsfall.

Å overstige 100-tallet har også tidligere betydd at restriksjoner som er lettet på, blir strammet til igjen. Nesten 2,7 millioner personer har til nå fått påvist coronavirus i Tyskland, og det er registrert over 75.000 coronarelaterte dødsfall, viser oversikten til Worldometers.

Les også

Over 20.000 jobber forsvant i Danmarks nedstenging i januar

Tøffe forhandlinger

Merkel og delstatslederen var enige om at restriksjonene måtte skjerpes ytterligere dersom antallet oversteg 100 over 3 dager.

– Det er absolutt helt rett å trekke i nødbremsen nå, sier Merkel.

Men innstrammingen kommer ikke av seg selv. Forhandlingen mellom Merkel og de 16 delstatene var fastlåste i flere timer. Ett av stridsspørsmålene var om folk skulle få reise innenlands i påskehøytiden.

Noen delstatsledere mente det ga lite mening å tillate tyskere å reise til Mallorca på feire, samtidig som det er forbud mot overnatting i innbyggernes egen delstat.

Til slutt ble de enige om å «innstendig be alle innbyggere om å avstå fra ikke-nødvendige reiser innenlands og i utlandet – også med tanke på den kommende påskeferien».

Det er også inngått en avtale med flyselskap om at alle reisende som returnerer til Tyskland, blir testet, sier Merkel.

Publisert