Kraftig oljeprisfall: – Trusselen mot etterspørselen er reell
Oljeprisen faller til laveste nivå siden august etter frykt for at den nye virusvarianten skal ramme etterspørselen.

Tirsdag rundt 14:30 bikket nordsjøoljen (brent spot) under 70 dollar fatet for første gang siden 24. august.
Siden har nedgangen tiltatt, og i 20-tiden er prisen på 68,4 dollar.
Nedgangen kommer etter at frykten for den nye omikron-varianten sprer seg utover de globale oljemarkedene, særlig etter Moderna-sjefens uttalelser om at vaksinen ikke er like effektiv mot mutasjonen.
OljeprisutviklingenLouise Dickson, analytiker i Rystad Energy skriver i dagens oljerapport at da de første vaksinene ble kunngjort for offentligheten, skjøt oljeprisen opp, og doblet seg på mindre enn ett år, noe som viser alvoret i viktige vaksinenyheter for energimarkedene.
Vaksine-sjef advarer om svakere effekt mot omikron
Trusselen er reell
Samtidig står det i analysen at «trusselen mot oljeetterspørselen er reell».
– En annen bølge av nedstenginger kan føre til tap på opp til tre millioner dollar fat per dag i første kvartal 2022, skriver Dickson.
De skriver også at omikron-varianten ikke er det eneste som presser ned oljeprisen, men også spenningen knytte til Opec+-møtet som går av stabelen torsdag.
Oljeanalytiker: – Vi hadde et problem allerede før omikron
Lavere Opec-produksjon i november
Oljeproduksjonen i Opec steg med 220.000 fat per dag i november, noe som er lavere enn 254.000 fat per dag som kartellet hadde avtalt på forhånd.
Det melder Reuters tirsdag, og viser til en undersøkelse gjort av nyhetsbyrået.
Med produksjonen som kom under den planlagte produksjonsøkningen steg Opec sin overholdelse av vedtatte produksjonskutt til 120 prosent i november fra 118 prosent måneden tidligere.
Fokus på Opec
Det neste spørsmålet er nå hvordan oljekartellet Opec vil reagere på avgjørelsen fra de store oljeforbrukslandene India, Kina, USA og Storbritannia. Etter gjentatte forespørsler til Opec-gruppen om å produsere mer olje, tok USAs president saken i egne hender.
USA og oljeforbrukslandene vil slippe ut 50 millioner fat olje ut i markedet fra de strategiske oljereservene ut i markedet.
Fasiten får vi torsdag og spørsmålet er da om gruppen vil gå videre med en økning på 400.000 fat i januar 2022.
Kronen svekkes etter oljeprisfall og børsnedgang
Kronen svekkes også
Kronen faller mot både dollar og euro tirsdag morgen. På det verste kostet dollaren 9,11 kroner, som er det dyreste siden november i fjor.
En euro kostet på det meste 10,31 kroner, det høyeste siden 8. september.
I 20-tiden koster dollaren 9,06 kroner, mens euro ligger på 10,26.
Kronesvekkelsen i morgentimene