Check-in: SAS Connect kan bli selvstendig konsept

Allerede før flykonsernets nye datterselskap er på vingene åpner SAS-ledelsen for at SAS Connect kan bli et eget kommersielt konsept.

Et SAS-fly av typen Airbus 320 NEO ved Malmø Lufthavn, Sverige.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Flykonsernet SAS’ planer om å inndele virksomheten i tre ulike datterselskaper har satt sinnene i kok blant selskapets piloter og kabinansatte.

Nylig ble det kjent at SAS etablerer selskapet SAS Connect (tidligere SAS Ireland) og regionselskapet SAS Link, parallelt med hovedvirksomheten SAS Scandinavia.

Spesielt har 560 permitterte Scandinavia-piloter, hvorav rundt 200 norske, reagert på at SAS fremover vil fokusere all vekst på Connect.

Les også

SAS-pilotene raser: – Umoralsk, uetisk og usolidarisk

Det skjer gjennom en annen flytype, Airbus A320, som i praksis diskvalifiserer piloter fra hovedvirksomheten, som primært består av Boeing 737, hevdes det.

Pilotene mener dermed SAS gjennom omgår en femårig gjenansettelsesplikt, mens SAS avviser dette og peker på at Connect er et annet selskap, ikke SAS Scandinavia.

Les også

SAS-sjefen: – Kjemper for å overleve

– Må vurdere

Nå viser det seg at SAS Connect kan få helt egne ben å stå på i fremtiden.

I et interjvu med det danske bransjenettstedet Check-in, åpner driftsdirektør Simon Pauck Hansen for at SAS Connect kan bli et selvstendig kommersielt konsept.

Check-in peker på at Lufthansa har sitt Eurowings, Air France-KLM har Transavia og IAG har Vueling innenfor lavkost-segmentet.

Konserndirektør Simon Pauck Hansen, SAS.

– Det er noen som markedsfører det som egne kommersielle konsepter, og det må vi også vurdere i fremtiden. Vi kan få bruk for noe som også kan skille produktene ytterligere for å kunne segmentere tilbudet vårt til markedet, sier konserndirektøren til Check-in, og fortsetter;

– Det er mulig at vi i fremtiden kommer til å overveie et annet kommersielt konsept og et opplegg som gjør at de adskilles mer.

Han legger til at SAS vil finne ut av hvordan selskapet kan få mer til innenfor de mer prissensitive delen av fritidsreisemarkedet.

– Det kommer til å utgjøre en større del av vår fremtidige kundebase, sier Pauck Hansen.

Les også

Fagforbundet: – Vi slår opp med SAS hvis de ikke kommer pilotene i møte

Rimeligere

Check-in påpeker at SAS Connect skal drives med driftseffektive Airbus A320neo, og at det allerede er inngått avtaler med fagforeningen Flyvebranchens Personale Union (FPU) i Danmark.

Disse skal være rimeligere og mer fleksibel enn avtalene som SAS hittil har hatt med Dansk Pilotforening, som del av SAS Pilot Group, påpekes det.

Pauck Hansen mener det er helt avgjørende at SAS har tre ben å stå på, der SAS Connect skal møte konkurransen fra lavprisaktørene og SAS Link skal være en regional plattform, i tillegg til hovedvirksomheten SAS Scandinavia.

Les også

«Fantomfly» har dukket opp hos SAS. Det er ikke et godt tegn for passasjerene.

Oppstart 2022

SAS Link vil i utgangspunktet bestå av seks mindre jetfly av typen Embraer 195-E, som skal leveres i første halvår 2022. Selskapet vil fly regionalt og skal fore hovedvirksomheten i SAS Scandinavia.

SAS Connect vil i begynnelsen av 2022 etablere en base i København, og har ambisjoner om baser i både Oslo og Stockholm på sikt. SAS har i alt 80 fly av typen Airbus A320neo i bestilling, og Connect vil ta opp konkurransen mot lavprisaktørene i fritidsmarkedet.

Link og Connect er interne navn på produksjonsselskapene. Utad vil disse markedsføres som «SAS», som øvrig virksomhet.

Publisert: