En av årets verste børsdager: – Ikke tro at det som skjer i Kina, blir i Kina

En krise i Kinas største eiendomsselskap preger verdens børser, og kan potensielt påvirke store deler av selskapene på Oslo Børs, mener økonomer.

Analysesjef i Sparebank 1 Markets Pål Ringholm tror på en softere landing, men ser ikke bort fra at det kan bli en ukontrollert sprekk i Kinas kredittboble.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Fallet på Oslo Børs dempet seg til 2,3 prosent utover ettermiddagen, slik at Hovedindeksen endte på 1.114,3 poeng. I 15-tiden var indeksen ned over tre prosent.

Det er likevel en av årets verste børsdager. Forrige gang Hovedindeksen endte ned mer enn tre prosent var den 26. oktober i fjor.

Tungvektere som Hydro, Equinor og Yara bidrar alle til å tynge Hovedindeksen.

Det samme gjør også shippingselskapene. Blant dem er Jinhui Shipping, Awilco LNG og Golden Ocean, som alle faller kraftig. Alle selskapene på Oslo Børs’ shippingindeks, som er ned nær seks prosent, er i minus.

Evergrande: Bare ett menneske vet hvordan dette ender

Nedgang på verdens børser

Børsnedgangen startet i Asia i natt, da Hongkong-børsen falt nesten fire prosent. Siden har nedgangen spredt seg til Europa, der flere av de største børsene faller rundt to prosent.

Også indeksene på Wall Street faller rett etter åpningstid.

Flere internasjonale medier knytter nedgangen til krisen i det gjeldstyngede kinesiske eiendomsselskapet Evergrande. Denne uken har selskapet tidsfrist på betalingsforpliktelsene sine.

Aksjen i selskapet har falt rundt 85 prosent så langt i år, og faller drøye ti prosent bare i dag.

– Det er det største boligselskapet i Kina, som står for enormt mange arbeidsplasser og råvarekonsum, og således økonomisk verdiskapning, sier investeringsøkonom i Nordnet, Mads Johannesen, til E24.

– Det er en frykt for at veksten i Kina stopper opp og at vi skal stå overfor en gjeldskrise og likviditetsskvis i den kinesiske økonomien, og mindre etterspørsel etter råvarer.

Investeringsøkonom i Nordnet, Mads Johannesen.

Verste utfall: Ukontrollert sprekk i Kinas kredittboble

Analysesjef Pål Ringholm i Sparebank 1 Markets frykter at det dreier seg om mange flere eiendomsgiganter enn bare Evergrande.

– I verste fall kan vi få en ukontrollert sprekk i Kinas kredittboble, sier han.

Det vil kunne påvirke finansmarkedene i hele verden, i likhet med det vi så under finanskrisen.

Ringholm tror imidlertid mest på en softere landing, men med redusert vekst i det som er verdens nest største økonomi.

I beste fall tror han dette stort sett løser seg og går over, men at det vil gi et mindre euforisk eiendomsmarked i Kina fremover, og kanskje redusere veksten i verdens nest største økonomi med 1–2 prosentpoeng.

– Fall bare ikke i den fristelsen å tro at det som skjer i Kina, blir i Kina, advarer han.

Hvor lenge den Kina-relatert børsuroen vil vare, avhenger av hva myndighetene i landet gjør. Kinesiske myndigheter har lenge forsøkt å stramme inn på det voldsomme gjeldsnivået i eiendomssektoren.

– Her må de finne en balanse; de må rydde opp, men også sette et eksempel, sier Ringholm.

Kinas Evergrande-problemer kan påvirke deg – selv uten en kaotisk kollaps

Shipping, olje og banker

Shippingselskaper og bankene er blant de som kan påvirkes av problemene i eiendomsgiganten, mener Johannesen.

– I første rekke blir det selskaper som lever av Kina som påvirkes, deriblant tørrbulk som frakter jernmalm til Kina. Også oljetank, der markedet er dårlig fra før, vil merke det. Oljeselskaper vil også falle hvis dette materialiserer seg, sier han.

Det betyr at mange selskaper på råvaretunge Oslo Børs vil kunne bli påvirket, bemerker Johannesen.

– Veldig mye av Oslo Børs vil få en hardere «hit» dersom det skulle forverre seg.

Hovedindeksen

– En nervøs måned

Investeringsøkonomen trekker også frem at september er en «nervøs måned» for aksjemarkedene.

– Den ene grunnen er at man går inn mot slutten av året, der man vil se om selskapene har nådd de økonomiske målene sine, og om de klarer å overbevise.

– Den andre grunnen er at alle de store krisene har oppstått i september og oktober, sier Johannesen.

Han trekker blant annet frem finanskrisen i 2008, og krakkene på 80- og 20-tallet.

– Det er kanskje også litt tilfeldig at det har festet seg et litt psykologisk aspekt i markedet på høsten, sier han.

I tillegg kommer dagens fall etter en periode med skyhøye nivåer på verdens børser.

– Man har rekordlave renter og stor stimuli til markedet, og dersom man får dårlige nyheter på toppen, kan investorer bli nervøse, sier Johannesen.

– Bakteppet er jo en pandemi som ikke er ferdig. Det lurer litt med tanke på eventuell økonomisk vekst inn i 2022. Alt dette er negativt for Oslo Børs, som er så råvaretungt og avhengig av økonomisk vekst.

Mandag faller oljeprisen 1,4 prosent, slik at ett fat nordsjøolje omsettes for 74,56 dollar.

Børsdebutant stiger

Western Bulk Chartering har sin første handelsdag på Oslo Børs og stiger 11,0 prosent til 33,3 kroner. Det er Kistefos som eier en kontrollerende andel i tørrbulkselskapet.

I forbindelse med noteringen hentet selskapet 130 millioner kroner gjennom salg av 4,34 millioner nye aksjer. Prisen per aksje ble da satt til 30 kroner.

I morgentimene meldte Idex Biometrics at deres fingeravtrykkteknologi skal brukes i Kinas digitale sentralbankpenger. Union Smart bruker teknologien deres til å sikre «Cold Wallet Visual»-betalingskort. Aksjen steg 5,6 prosent til 2,4 kroner.

Les også

IT-selskapet Link Mobility dropper milliardoppkjøp

Quiz-selskapet Kahoot falt nær 15 prosent til 59,75 kroner, og var det nest mest omsatte selskapet på Oslo Børs mandag. Fallet skjer uten at det er kommet spesielle nyheter fra selskapet, men trekkes ned av urolighetene i markedet.

Publisert: