Detaljhandelen faller for andre måned på rad i juli

Fallet på 3,1 prosent i juli er den største nedgangen i detaljhandelsindeksen siden 2020. – Det er mindre skremmende enn det ser ut til, og rokker ikke ved Norges Banks plan om å heve renten i september, sier økonom.

ØKONOMENE ventet at detaljhandelen skulle falle for andre måned på rad i juli.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Detaljhandelen faller for andre måned på rad, med en nedgang på 3,1 prosent i juli, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

På forhånd var det i snitt ventet et fall i detaljhandelen på 0,9 prosent i juli etter en nedgang på 0,1 prosent måneden før, ifølge TDN Direkt.

Det desidert største bidraget til fallet i juli kom fra butikker med salg av byggevarer. Kraftig prisvekst på trelast er med på å presse prisene i denne næringen opp, og fra juli 2020 til juli 2021 er det en prisøkning på hele på 44 prosent for «Materialer til vedlikehold og reparasjon av bolig».

Netthandelen falt også denne måneden, med en nedgang på 11 prosent i sesongjustert volum. Nivået er fortsatt langt høyere enn det var før coronapandemien traff Norge i mars 2020, men har falt betydelig siden toppnoteringen i april 2021.

Salg av drivstoff trakk derimot opp, med en sesongjustert oppgang på 6,5 prosent fra juni til juli 2021, til tross for en økning i prisene på bensin og diesel i samme periode.

«Oppgangen i denne næringen kan skyldes at mange fortsatt valgte å feriere i Norge i år og har brukt bilen som fremkomstmiddel», skriver SSB.

Det var også en økning i salget av klær i juli, som var hardt rammet av stengte butikker og kjøpesentre i begynnelsen av 2021.

Detaljomsetningen i volum, sesongjustert og trend.
Les også

Ikke frykt inflasjonen – ennå

Fortsatt høyere enn før krisen

I april 2020 kom den første store oppgangen i sesongjustert omsetningsvolum for detaljhandelen etter at pandemien traff Norge. Oppgangen fortsatte frem til den første nedgangen kom i august samme år.

Fortsatt er volumet i detaljhandelen svært høyt sammenlignet med før pandemien.

Pandemien og nedstengningene som fulgte har bidratt til at nordmenn har vridd konsumet sitt i retning av å bruke mindre penger på kjøp av tjenester, og mer på varekonsum.

Økt sparing gjennom krisen har også gitt bedre økonomi til de som har beholdt jobben.

Det private forbruket er en viktig faktor for å få fart i økonomien igjen etter krisen.

– Grunn til å tro at tjenester tar over

Handelsbanken-økonomen Marius Gonsholt Hov sier til E24 at det kraftige fallet er mindre skremmende enn det ser ut, og understreker at det private forbruket fortsatt er på høye nivåer.

Han påpeker videre at det er litt spesielle, og trolig midlertidige faktorer som trekker ned denne måneden. Her viser økonomen til at økte markedsprisen på trelast var hovedårsaken til byggevarefallet i juli, men at dette er forbigående.

Handelsbanken-økonomen Marius Gonsholt Hov.

– Grunnleggende ser vi en vridning tilbake til tjenestesektoren. Tjenestekonsumet er klart på vei oppover. Det er det som er vekstdriveren i økonomien for øyeblikket. Samlet privat konsum er ganske godt i farta om dagen, beroliger han.

Han mener det har fint lit å gjøre med virusfrykten, og at fallet ikke rokker ved Norges Banks planer om å heve renten i september.

– Fremover vil vi nok også se at tjenestekonsumet henter inn igjen stadig mer av det tapte terrenget. For selv om tjenestekonsumet har vist god vekst i det siste, er nivået fortsatt klart lavere enn i perioden før coronakrisen.

Selv om norsk økonomi allerede har hentet inn igjen nivået fra før krisen, er aktiviteten fortsatt lavere enn sitt potensielle nivå, påpeker Gonsholt Hov.

– Med utsikter til videre konsumvekst i tiden fremover, ser vi imidlertid for oss at Fastlands-BNP vil nå opp igjen til potensialet innen utgangen av året, sier han.

SSBs varehandelsindeks finner du her
Publisert: