Tiltalt etter coronabedrageri: – Jeg ble lurt trill rundt

Den tiltalte 29-åringen sier rusavhengige ble tilfeldig oppsøkt på gaten, og fikk betalt for å ta ut kontanter som stammet fra coronabedragerier.

Påtalemyndigheten vil dømme den 29 år gamle mannen til 60 dagers ubetinget fengsel for grov hvitvasking av utbytte fra coronabedragerier. Selv nekter 29-åringen straffskyld.
Publisert: Publisert:

– Jeg ble lurt trill rundt, sa den 29 år gamle mannen fra vitneboksen i Oslo tingrett mandag.

Mannen nekter straffskyld for grov hvitvasking av 200.000 kroner, som stammer fra et av Norges største coronabedragerier.

Ved å misbruke Navs lønnsrefusjonsordning under coronapandemien skal et bedragerinettverk ha svindlet til seg nær 10 millioner kroner fra staten, heter det i tiltalen.

Manen som er utpekt som bakmann ble i desember dømt til fengsel i fem og et halvt år for bedrageri av 9,8 millioner kroner, og forsøk på grovt bedrageri av ytterligere 7 millioner kroner.

Les også

Nettverk skal ha hvitvasket over to millioner fra koronabedragerier

– Har fått svi for å hjelpe

1,6 millioner kroner av utbyttet ble ifølge politiet overført videre og forsøkt hvitvasket av seks personer, blant dem den tiltalte 29-åringen som vitnet i retten mandag.

Han forklarte at han trodde pengene kom fra kameratens familie.

– NN (kameraten, journ.anm.) fikk meg til å tro at jeg skulle hjelpe han med å motta penger fra hans familie. Han sa at han ikke kunne motta pengene selv, fordi han ikke hadde norsk statsborgerskap og dermed heller ikke bankkonto, sa 29-åringen i sin forklaring.

– I min religion plikter jeg å hjelpe andre når de spør. Det har jeg fått svi for. Nå står jeg her i retten, tiltalt for å ha gjort noe jeg selv mener er avskyelig, sa 29-åringen i sin forklaring.

1. juli 2020 ble det overført 200.000 kroner til 29-åringens konto fra to av selskapene som ifølge dommen fra desember mottok urettmessig lønnsrefusjon fra Nav.

Tiltalte og hans kamerat skal samme dag ha møtt flere personer som tok ut kontanter for sistnevnte, etter at 29-åringen hadde sendt dem penger via Vipps. For dette fikk de beholde deler av summen selv.

Denne 35-åringen skal tilhøre det løst sammensatte hvitvaskingsnettverket. Også han er tiltalt for hvitvasking av 200.000 kroner. Her er et overvåkningsbilde av mannen fra postkontoret på St. Olavs plass i Oslo, mens han ifølge politiet tar ut 25.000 kroner.

Hevder rusavhengige ble betalt

29-åringen forklarte videre at kameraten også skal ha oppsøkt flere rusavhengige på gaten, som han ikke kjente fra før, og tilbudt dem penger for å ta ut kontanter.

– Jeg overførte penger til dem med Vipps på hans ordre, så gikk de ut og tok ut kontanter i minibanken eller post i butikk, mens han sto utenfor og fulgte med. De fikk beholde 2.000 kroner selv, mens han fikk resten, hevdet 29-åringen i sin forklaring.

– Denne fremgangsmåten ga meg en sterk mistanke om dette ikke var penger familien hans hadde jobbet hardt for – siden han kunne gi vekk så mye til tilfeldige, fremmede personer. Men det var ikke noe jeg ville spørre om, sa 29-åringen videre.

Tiltalte kunne ikke oppgi fullt navn på kameraten i retten.

Han sa også at han følte seg truet til å overføre pengene videre, og at han fryktet det kunne få konsekvenser for sin familie dersom han ikke gjorde som kameraten sa.

– Jeg hadde aldri noen mistanke om at pengene kom fra svindel av Nav, sa 29-åringen.

Les også

To bankansatte siktet for grov korrupsjon og bedrageri

29-åringens forsvarer, advokat Bjørn Rudjord, ba om full frifinnelse for sin klient i Oslo tingrett mandag.

– Null motiv

Politietterforsker Espen Aalerud i Oslo politidistrikt la frem en detaljert oversikt over transaksjoner til og fra tiltaltes konto i det aktuelle tidsrommet.

I presentasjonen kom det frem at det at det ble overført beløp mellom 2.500 og 40.000 kroner fra tiltalte til en rekke personer, samme dag som bedragerisummen kom inn på 29-åringens konto. Undersøkelser av mottagernes konti viser at det like etterpå ble foretatt kontantuttak i minibank eller post i butikk.

Politiet har ikke kunnet fastslå hvor 22.000 av de 200.000 kronene som ble overført til 29-åringen har tatt veien.

Tiltalte hevder at han ikke satt igjen med en krone i fortjeneste etter hvitvaskingen han anklages for.

– Jeg er glad for at jeg selv ikke har tjent en krone på dette. Det viser at jeg ikke har medvirket til bedrageriene. Jeg har null motiv.

Les også

Bedragerne tok 7,3 millioner kroner – politiet henla på dagen

Ba om ubetinget fengsel

Aktor i saken, politiadvokat Martin Funnemark Mandal, ba retten om å dømme 29-åringen til 60 dagers ubetinget fengsel, samt inndragning av utbytte på 22.000 kroner.

Forsvarer Bjørn Rudjord ba om at hans klient ble frifunnet.

Til nå er ytterligere fem personer tiltalt for grov hvitvasking i forbindelse med coronabedrageriet. En person i nettverket ble i februar dømt til fengsel i ett år og to måneder for hvitvasking.

Publisert: