Kvinner i finans om ny sentralbanksjef: – Det er uheldig

– Det er uheldig at Finansdepartementet ikke fremmet en kvinne, sier investeringsdirektør Alexandra Morris om utnevnelsen av Jens Stoltenberg som ny sentralbanksjef.

Alexandra Morris er investeringsdirektør i Skagen Fondene og aktivt i blant annet «Kvinner i frontfinans», som jobber for å få flere kvinner i finansnæringen.
Publisert: Publisert:

Etter en lang prosess ble det fredag endelig klart at Jens Stoltenberg blir ny sentralbanksjef. Han danker med det ut Ida Wolden Bache, som ble sett på som den eneste reelle motkandidaten.

– Jeg må stole på at prosessen med å vurdere kandidatene har vært grundig, sier Alexandra Morris, investeringsdirektør i Skagen Fondene, til E24.

– Likevel er det uheldig at Finansdepartementet ikke fremmet en kvinne, spesielt fordi Norge er sett opp til som et foregangsland på mangfold og kjønnsbalanse, legger hun til.

Ida Wolden Bache blir midlertidig sentralbanksjef frem til Stoltenberg kan ta over.

Morris er kjent for å være opptatt av at kvinner skal få sin rettmessige plass i finansbransjen, blant annet gjennom nettverket «Kvinner i frontfinans», som hun var med å grunnlegge.

Hun trekker frem at det er ekstra synd sett i lys av at Finansdepartementet sendte et brev til alle finansforetak «så sent som høsten 2021», med oppfordring til å signere et opprop kalt «Kvinner i Finans Charter».

Oppropet talte for bedre kjønnsbalanse i ledelse og spesialistfunksjoner.

– På verdensbasis er kun 10 prosent av sentralbanksjefene kvinner, 27 totalt, sier Morris.

Hun synes det er synd at Norge ikke følger Vietnam, som var det eneste landet i 2021, av totalt 31 ansettelser, som utnevnte en kvinne til sentralbanksjef.

– Vi vet det er nok kvalifiserte kvinner til slike roller, sier hun.

Les også

Så mye makt har sentralbanksjefen

– Hadde en mulighet til å gå foran

Turid Solvang, stifter og daglig leder av Future Boards og medstifter av «Kvinner i Finans Charter», hvor flere banker og ledende finansinstitusjoner har signert på et arbeid om å øke andelen kvinner i ledende posisjoner i næringen, er ikke overrasket over utnevnelsen.

Turid Solvang i Future Boards og «Kvinner i Finans Charter».

– Etter all den informasjonen som kom de siste dagene, så lå vel dette litt i kortene. Vi gratulerer selvfølgelig Jens Stoltenberg med stillingen, han er jo også kjent for å være en forkjemper for likestilling.

– Vi har helt sikkert fått en god sentralbanksjef, og vi legger oss ikke opp i det valget. Men vi i charteret mener jo at det hadde vært gøy å vise at kvinner kan bryte gjennom og nå helt til toppen, sier Solvang.

På Linkedin skrev «Kvinner i Finans Charter» tidligere denne uken at blant sentralbanksjefer verden over er bare 10 prosent kvinner, mens hele 80 prosent av seniorposisjonene holdes av kvinner.

– Vi er ansett som det landet for likestilling, og her hadde vi mulighet til å gå foran der.

Norges Bank er en del av «Kvinner i Finans Charter», hvor man blant annet forplikter seg til å ha ett medlem i lederteamet som skal følge opp arbeidet med kjønnsbalanse og inkludering samt årlig publisere status og fremgang på mål for kjønnsbalanse.

– Har Norges Bank med denne ansettelsen gått imot det de har signert med dere?

– Nei. De har satt sine egne mål, og det er ikke noe mål om kvinnelig toppsjef.

Ikke kjønn som ligger til grunn

– Det hadde vært stas, og en viktig historisk milepæl, om Norge fikk sin første kvinnelige sentralbanksjef, men det er ikke kjønn som ligger til grunn for en slik beslutning, sier Ellen Amalie Vold, administrerende direktør i Norsk Venturekapitalforening.

Hun sier hun har tillit til at Finansdepartementet har valgt riktig kandidat, spesielt fordi hun «ikke tror de har gjort det valget som har vært lettest» og peker på kontroversene rundt Stoltenbergs historiske forbindelser og politiske bakgrunn.

Ellen Amalie Vold, administrerende direktør i Norsk Venturekapitalforening.

– Det kan sikkert debatteres ekstra rundt Stoltenbergs beslutninger fremover, nettopp fordi han er Stoltenberg. Noen vil sikkert forsøke å slå politisk mynt på det, sier hun.

Finansleder: – Håper flere kvinner får øynene opp for finans
Publisert: