Meteren og munnbindkravet fjernes

– Denne dagen har vi ventet på, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Publisert: Publisert:

Munnbindkravet og meteren forsvinner når regjeringen avvikler de aller fleste tiltakene.

Endringen skjedde allerede fra klokken 10 lørdag formiddag, noe som innebærer at reglene nå er opphevet, forteller statsministeren.

Dette er alle endringene regjeringen nå gjennomfører:

  • Krav og anbefaling om å holde en meters avstand oppheves.
  • Krav om bruk av munnbind oppheves.
  • Kun voksne som har symptomer anbefales å teste seg.
  • Krav til isolasjon oppheves og erstattes med en anbefaling om at smittede voksne holder seg hjemme i fire døgn. Denne anbefalingen vurderes fortløpende og forventes endret innen få uker.
  • Barnehagebarn og skoleelever anbefales å holde seg hjemme når de er syke, men kan gå i barnehagen og på skolen så lenge de har vært feberfrie i 24 timer. Barn og skoleelever behøver ikke teste seg selv om de har symptomer.
  • De gjenværende innreisekravene om plikt til registering og negativ test før ankomst oppheves.

– Vi er godt beskyttet

– Coronapandemien utgjør ikke lenger en stor helsetrussel for de fleste av oss. Omikronviruset gir langt mindre alvorlig sykdom, og vi er godt beskyttet av vaksiner. Vi fjerner derfor nesten alle smitteverntiltakene, som meteren, krav om munnbind og isolasjon. Vi kan gå tilbake til en normal hverdag, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Regjeringen understreker at den fortsatt arbeider med en langsiktig strategi og beredskapsplan for hvordan å håndtere covid-19. Denne vil legges frem til våren.

– Et hovedmål med «leve-med» strategien er at vi kan kunne leve med covid-19 på en slik måte at det gir minst mulig belasting for enkeltindivider og for hele samfunnet, sier Støre.

Regjeringen har samtidig besluttet at coronapandemien ikke lenger skal betegnes som et «alvorlig utbrudd av allmenfarlig smittsom sykdom». Dette gjøres basert på faglige anbefalinger fra helsemyndighetene.

Anbefalte lettelser

Helsedirektoratet og FHI anbefalte i sitt faglige grunnlag å gå over til en normal hverdag.

Fortsatt ventes det at smitten vil øke de neste ukene, før situasjonen snur og man kommer tilbake til et lavt nivå mot slutten av mars. Ifølge FHI er det ikke lenger noen klare fordeler ved å bremse smitten og dermed forlenge epidemien.

Ekspertene i Helsedirektoratet mener at flere av tiltakene som man har hatt, som blant annet isolasjon ved smitte, nå kan ivaretas gjennom råd og anbefalinger.

Publisert: