Statkraft kjøper 43 vindkraftparker i Europa

Statkraft gjør sitt første oppkjøp av nøkkelferdige vindparker i Europa, og øker selskapets samlede vindkapasitet med 17 prosent.

Statkraft kjøper flere vindparker i Tyskland og Frankrike.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

– Dette er en prosess som har gått over lengre tid, sier Statkrafts pressekontakt Lars Magnus Günther til E24.

Statkraft melder mandag om kjøp av 39 vindkraftparker i Tyskland og fire i Frankrike.

Ifølge Günther er dette selskapets første oppkjøp av ferdig installert vindkapasitet, etter å ha hittil satset på å utvikle og bygge ut slike parker på egen hånd.

Oppkjøpet øker Statkrafts samlede vindkapasitet med 17 prosent, til 2.383 megawatt.

Det er også første gang Statkraft blir eier av vindparker i de to landene.

– Dette oppkjøpet styrker vår posisjon som ledende fornybaraktør i Europa ytterligere, og gjør oss i stand til å videreutvikle vår portefølje i Tyskland og Frankrike, sier Birgitte Ringstad Vartdal, konserndirektør for vind- og solkraft i Europa i en pressemelding.

Selger er vindkraftoperatøren Breeze Three Energy. Partene er enige om å ikke offentliggjøre transaksjonsverdien.

– Den rette eieren

Oppkjøpet er i tråd med strategien om å øke satsingen på vind- og solkraft, og bli et av verdens ledende inne fornybar energi, ifølge meldingen.

Vindparkene i Tyskland er fra Bayern til Schleswig-Holstein, mens de franske ligger i Normandie, Nouvelle-Aquitaine og Pays de la Loire, ifølge meldingen.

– Bred erfaring med å utvikle, drifte og sikre markedstilgangen for vind- og solparker gjør Statkraft til den rette eieren for disse vindkraftverkene. Vi vil fortsette å optimalisere driften og forlenge levetiden for deler av porteføljen, sier Vartdal i meldingen.

De annonserte tidligere i år at de skulle utvikle Rappenhagen vindpark, som «markerte selskapets inntreden i det tyske markedet som vindkraftutvikler», skriver selskapet.

Selskapet har ifølge meldingen vært tilstede i Tyskland siden 1999, og i Frankrike har de hatt kontor i Lyon siden 2009.

Mangel på vind og lav produksjon fra tyske vindparker har blitt utpekt som en av årsakene til de ekstremt høye energiprisene i Europa denne sommeren.

– Og nå er det Statkraft som overtar disse parkene?

– Ja, noen av vindparkene vi nå kjøper har vært preget av lav produksjon i sommer, slik vi også har sett i flere andre land i Europa, sier Günther.

Han avviser imidlertid at slike kortsiktige værfenomener har innvirkning på investorer verdivurdering av fornybar energi.

– Husk at fornybar energiproduksjon i stor grad er basert på variasjon i været. Det er noe vi som selskap forholder oss til hele tiden, og noe man i økende grad vil se fremover i forbindelse med at andelen fornybar øker, sier Günther.

I slutten av september ble det kjent at Statkraft solgte vindkraftverket Andersahw utenfor Glasgow i Scotland. Salgsprisen var på 121 millioner pund, som tilsvarer 1,43 milliarder kroner.

Pengene fra salget opplyste de at skulle brukes i nye fornybarprosjekter. Selskapets mål er å utvikle prosjekter på minst 8 gigawatt innen vind- og solkraft frem til 2025.

Publisert: