Norsk Hydro økte inntjeningen kraftig i andre kvartal

Høye aluminiumspriser og økt etterspørsel bidrar til knallresultater for den norske industrigiganten. Divisjonene Hydro Aluminium Metal og Hydro Extrusions kan melde om rekordresultater.

Dette bildet er fra Norsk Hydros pilotanlegg for mer energieffektiv aluminiumsproduksjon på Karmøy.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Norsk Hydro fortsetter utviklingen man så i første kvartal og leverer en kraftig bedring i resultatene også i andre kvartal, målt mot samme periode i fjor.

– Fortsatt godt markedssentiment og sterke prestasjoner i selskapet har bidratt til rekordresultatene i kvartalet, sier konsernsjef Hilde Merete Aasheim, i en børsmelding.

Hun sier at selskapet er i rute for å nå målet om en avkastning « på mer enn 10 prosent over forretningssyklusen» og at konsernets effektiviseringsprogram «ligger også foran skjema».

– I tillegg driver vi aktiv posisjonering av våre produkter i markedet, og øker kapasiteten for å møte den økende etterspørselen etter lavkarbonprodukter i tråd med strategien for 2025 om å styrke lønnsomhet og bærekraft, sier Aasheim.

Hydro opplyser at høyere metallpriser og volumer i divisjonen Aluminium Metal, bedre marginer og volumer i Extrusions og bedre resultater i Hydro Energy, bidro til de økte resultatene.

Høyere råvarekostnader og negative valutaeffekter utlignet imidlertid delvis resultatveksten, ifølge selskapet.

1. juni, på tampen av kvartalet, meldte Hydro at salget av divisjonen Valsede produkter (Hydro Rolling) var gjennomført. Det var i mars at salget av divisjonen til KPS Capital Partners for 14,2 milliarder kroner ble kjent. Salget av eiendom, og valseverkene i Holmestrand og Karmøy, skapte reaksjoner helt fra de tillitsvalgte og opp til LO-lederen.

Hydro-sjefen uttrykte forståelse for usikkerheten, men forsvarte også salget og mente det var «en god løsning for både Hydro og Valsede Produkter».

Les også

Mølsæter gjør Hydro-comeback

Leverer sterkere tall enn ventet

Slik ser nøkkeltallene til Norsk Hydro ut sammenlignet med samme periode i fjor:

  • Aluminiums- og industrigiganten økte omsetningen til 34,34 milliarder kroner, opp fra 26,08 milliarder
  • Et justert driftsresultat på 6,60 milliarder, opp fra 2,80 milliarder
  • Netto driftsresultat (EBIT) endte på 3,03 milliarder, en helomvending fra −1,59 milliarder
  • Resultat etter skatt endte på 2,81 milliarder, opp fra −1,47 milliarder

Hydros tall er betraktelig bedre enn ventet. Ifølge konsensustall fra InFront/TDN var det ventet en omsetning på 30,36 milliarder og et justert resultat på 3,73 milliarder.

Resultat etter skatt var ventet å øke til 2,58 milliarder kroner.

Mens Hydro tok 1,83 milliarder i tap gjennom nedskrivninger i Extrusions på denne tiden i fjor, var det ingen store nedskrivninger i dette kvartalet.

PS! I regnskapstallene har Hydro tatt ut Valsede produkter fra de sammenlignbare tallene for 2020 og bokført det som en ikke-videreført virksomhet.

Hydro-sjef Hilde Merete Aasheim. Arkivbilde fra Årdal.

Historisk høye priser – sluttprodukter har steget enda mer

I kvartalsrapporten peker Hydro på at både priser og volumer bidrar til bedre resultater, men at økte råvarekostnader og valutaeffekter bremser resultatveksten delvis.

Finansdirektør Pål Kildemo poengterte overfor analytikerne at en kraftig innhenting i verdensøkonomien på vei ut av pandemien, hjulpet av ulike støttetiltak, driver etterspørselen. Samtidig preges også verdenshandelen av logistikkutfordringer og flaskehalser flere steder.

– Kan den høye etterspørselen og prisene dere ser nå vedvare ut i neste år og videre?

– Det er et godt spørsmål. Etter hvert som vi går gjennom året blir det mindre «ketchupeffekter», færre flaskehalser og en mer normalisert etterspørsel, sier Kildemo.

Han peker på at prisnivået som aluminium nå handles på ligger over 90 prosents persentilen, mot normalt 90.

– Dette skjer i stramme markeder, sier han.

Les også

Hydros hydrogensatsing kan havne på børs

Venter balanse i markedet i år

Hydro fikk i andre kvartal i snitt 2.236 dollar per tonn aluminium de solgte, en økning på 42 prosent fra samme periode i fjor. Kontantprisen på aluminium på London-børsen har i kvartalet vært på sitt høyeste på ti år, ifølge selskapet.

– Samtidig ser vi at premien på sluttprodukter øker mer. På pressbolt fra ekstruderte produkter har premien på det vi selger økt fra 300 til 1.200 dollar, sier Kildemo.

Kildemo sier at etterspørselen i markedet har vært høyere enn ventet, men at tilbudssiden ikke har økt like mye, blant annet fra kinesiske produsenter.

– Da vi kom inn i 2021 forventet vi et overskudd i markedet, men allerede nå ser vi at markedet i år blir balansert, sier Kildemo.

Publisert: