Bedrifter kutter julebordene

Mange bedrifter kutter julebordene. Det skyldes dårlige tider, og at tradisjonelle julebord er «ut».

Publisert: Publisert:

SLUTT MED JULEBORD: - Vi sluttet med julebord for to - tre år siden. Og det er ikke bare på grunn av de dårlige tidene. CCB-sjef Kurt Andreassen tror rett og slett ikke det er samme stasen med de store julebordene lenger. Foto: Ole Gunnar Onsøien

– Vi har ikke hatt julebord de siste to - tre årene. Det skyldes både dårligere tider for oss i oljebransjen, men jeg har også en følelse av at de klassiske julebordene hvor bedriften betaler alt, er på vei ut. De var nok mye viktigere for 20 år siden, sier administrerende direktør Kurt Andreassen i baseselskapet CCB på Ågotnes.

Sist uke ble det kjent at Lyststedet Bellevue på Kalfaret var konkurs. Innehaver Eric Saudan forklarte noe av de økonomiske tapene med at mange bedrifter hadde dårligere råd og kuttet julebordene sine.

– Ikke samme stasen

Andreassen på CCB tror ikke mangelen på interesse for de klassiske julebordene skyldes dårligere tider i oljeindustrien alene.

– Folk har fått bedre råd og nye vaner. De reiser mer og er oftere ute og spiser. Dermed blir det ikke samme stasen som tidligere.

I år skal hans ansatte ha en samling de har tatt initiativ til selv. Den vil bedriften være med på å sponse.

HAR KUTTET HØSTFESTEN: I GC Rieber er det lenge siden man erstattet julebordene med høstfest. Men de dårlige tidene gjorde at man i år også kuttet høstfesten. - Slike sosiale samvær skal tilbake igjen når tidene blir bedre, for de er viktige, sier sjef og største eier, Paul-Christian Rieber. Foto: Eskil Wie

Les også

Usikre tider slår inn i lommeboken

Har kuttet høstfesten

Også GC Rieber-konsernet har kuttet julebordene.

– Det har vi i grunnen gjort for lenge siden, og erstattet dem med en høstfest. Men i år har vi strammet inn og heller ikke hatt noen høstfest, sier sjef og hovedeier, Paul-Christian Rieber.

Han viser til at bedriften i mange år hadde sin årlige styremiddag på Bellevue.

- Den flyttet vi ned i egne lokaler i Solheimsviken, men fikk fortsatt maten fra Bellevue. Men i år blir også denne middagen kraftig tonet ned i omfang og kostnad, sier Rieber.

Nye former for samvær

I likhet med Andreassen tror også Rieber at de klassiske julebordene er blitt litt gammelmodige.

– Under høstfesten, som vi har hatt i egne lokaler, har vi noen ganger laget maten selv, og erstattet innleide artister med eget husorkester. Det har nok med tiden blitt flere og mer mangfoldige arenaer for sosialt samvær og samarbeid med de ansatte, sier Rieber.

Han beklager at det ikke ble noen høstfest i år, og tror de kanskje har strammet inn utgiftene til slike sosiale formål i overkant mye.

– Det er viktig at vi bevarer slike sosiale arenaer ikke minst i krisetider. Samtidig er det en vanskelig balanse i forhold til hva vi bør bruke penger på. Men med bedre tider vil vi igjen prioritere sammenkomster med de ansatte, og være åpne for nye måter å møtes på som ikke er jobbrelatert, sier GC Rieber-sjefen.

- De store julebordene erstattes med flere små og enklere arrangementer, mener hotelleier Kjetil Smørås. Foto: Rune Nielsen

Les også

Bergen har ikke hatt noen krise

Slutt på de store julebordene

Eric Saudan er ikke den eneste restauranteieren som har merket en fallende interesse for julebord.

– Vi er nok ikke så utsatt som Bellevue, men vi har også merket mindre interesse, særlig for julebordene av det mer eksklusive slaget. Vi har for eksempel nesten ingen av de store julebordene i Grieghallen som vi hadde for noen år siden, sier hotelleier Kjetil Smørås. Han eier og driver hotellene Terminus og Augustin og er i gang med å bygge Bergen Børs Hotel og Zander K.

– Jeg har inntrykk av at mange av bedriftenes julbord er brutt opp i flere små og enklere arrangementer, som vi fortsatt har mange av. Vi er derfor ikke så hardt rammet av at de store julebordene er på hell, sier Smørås.

– Du sparer ikke på kaffen

Radøygruppen, som gikk fra en kvart milliard i overskudd i 2014 til underskudd i fjor, har ikke kuttet julebordet.

– Jeg hører at mange har gjort det både rundt Bergen og i Stavanger, men vi har hatt tradisjon for å ha julebord både i gode og dårlige tider, sier sjef og medeier Lasse Kåre Ståløy.

– Jeg tror det er viktig at vi ikke kutter sosiale sammenkomster selv om tidene er tøffe. Det sies jo gjerne at det første man kutter på i dårlige tider er kaffen til de ansatte. Men mange har nok fått oppleve at misnøyen med kaffekutten koster dem langt mer enn de sparte kaffepengene, sier Ståløy.

Publisert: