Tidligere Yara-topp Thorleif Enger frikjennes for korrupsjon

Tidligere Yara-sjef Thorleif Enger og to tidligere direktører i selskapet er frifunnet for anklager om grov korrupsjon. Selskapets tidligere juridiske direktør ble dømt.

Publisert Publisert

I RETTEN: Tidligere Yara-sjef Thorleif Enger. Foto: Tone Georgsen

 • Stine Barstad
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Juryen mener tidligere Yara- sjef Thorleif Enger må frikjennes for anklagene om grov korrupsjon i Libya og India.

Også to av de andre medtiltalte, Tor Holba og Daniel Clauw, må frikjennes, mener juryen. Bare selskapets tidligere juridiske direktør, Kendrick Wallace, kan ifølge juryen dømmes.

På spørsmålet om de fire tidligere Yara-toppene har gjort seg skyldig i grov korrupsjon, svarte juryen slik:

 • Yaras tidligere juridiske direktør Kenrick Wallace: Ja
 • Daniel Clauw: Nei
 • Thorleif Enger: Nei
 • Tor Holba: Nei

Fagdommerne er enige i juryens avgjørelse.

De fire tidligere Yara-toppene ble i tingretten i fjor sommer dømt til mellom to og tre års fengsel for i ulik grad å ha bidratt til at Yara betalte millionbestikkelser til sønner av høytstående tjenestemenn i Libya og India.

Både de fire tiltalte og Økokrim anket dommen fra tingretten, og ankesaken har gått for Borgarting lagmannsrett siden august i år.

Dette er bakgrunnen for saken:

Historisk korrupsjonsbot

Thorleif Enger hadde vært pensjonert fra konsernsjefjobben i Yara i fire år da han i 2012 ble pågrepet og siktet for korrupsjon. Et drøyt år tidligere startet Yara egen granskning og varslet Økokrim etter at Dagens Næringsliv begynte å stille spørsmål om Yaras bruk av konsulenter i forbindelse med et forretningsprosjekt i Libya.

Påtalemyndighetens team i retten fredag: Fra venstre statsadvokat Helen Bærum Hansen, førstestatsadvokat Bård Thoresen og førstestatsadvokat Marianne Djupesland. Foto: Rolf Øhman

Det ble starten på det som er omtalt som norgeshistoriens mest alvorlige korrupsjonssak. Yara vedtok i 2014 en foretaksbot på nesten 300 millioner kroner og innrømmet korrupsjon i Libya, India og Russland. Samtidig ble de fire tidligere Yara-toppene tiltalt i saken.

Tidligere konserndirektør Tor Holba var den eneste av de fire på tiltalebenken som fortsatt var ansatt i Yara da saken gikk for tingretten.

Etter dommen fikk han sparken fra selskapet, men ifølge forsvarer Nadia Christina Hall var Holba og Yara enige om å «utsette konsekvensene» av avskjedigelsen til det forelå en rettskraftig dom.

Skjulte millionbetaling

Spørsmålet som utløste saken, var om Yara hadde brukt mellommenn under forhandlinger om forretningssamarbeid i Libya fem år tidligere.

Under etterforskningen fant Økokrim ut at Yara hadde betalt 1,5 millioner dollar til sønnen til styreformannen i det statlige oljeselskapet som Yara forhandlet med. Denne styreformannen var også tidligere statsminister og fungerende oljeminister i landet.

Betalingen var godt skjult: Yara fikk en forretningspartner til å gjøre betalingen for seg, og betalte tilbake gjelden ved å betale overpris for flere båtlaster med råvarer.

«Vanlige konsulentavtaler»

Tre av de fire Yara-toppene var også tiltalt for å ha betalt 1 million dollar i bestikkelser til sønnen til en høytstående byråkrat i det indiske gjødseldepartementet. Avtalen kom på plass mens Yara forhandlet om et forretningssamarbeid med et delvis statseid gjødselselskap.

Betalingen ble gjort til et selskap registrert på De britiske jomfruøyene, med konto i Hongkong.

De fire tiltalte har i retten hevdet at de to som mottok millionutbetalingene var hyret inn som vanlige konsulenter. Alle, med unntak Yaras tidligere juridiske direktør, som inngikk avtalene på vegne av selskapet, har dessuten hevdet at de ikke kjente avtalen med den libyske ministersønnen før betalingen etter var gått.

Avgjørelsen fra lagmannsretten blir stående, med mindre fagdommerne setter juryens kjennelse til side, eller det er blitt begått saksbehandlingsfeil som gjør at saken kan tas opp i Høyesterett.

Publisert

Sakene flest leser nå

 1. 60-åring bosatt på Frekhaug omkom i ulykke

 2. – Heller ti år i fengsel enn å peke på vennene mine

 3. Barmen sier han er klar for å bli Brann-kaptein

 4. «Hyttebygging bør avgrensast, men ikkje ved å nekte vatn og do»

 5. Polaris Media blir hovedeier av Sunnhordland

 6. Her setter Koomson Branns første mål

 1. Korrupsjon
 2. Etterforskning
 3. Økokrim
 4. Yara