Telenor mener å ha blitt utsatt for urimelig press fra sin deleier, næringsminister Trond Giske (Ap) i forbindelse med salget av TV 2 til danske Egmont. Giske forsøkte seg også på en ren bløff for å stanse salget, ifølge styreleder Harald Norvik.

– Vi ble forsøkt påvirket i utilbørlig grad til å ta en beslutning vi ikke mener var den beste for selskapet, sa Norvik under en pressekonferanse fredag.

Den 7. januar, da Telenors styre skulle behandle salget, fikk Norvik to tekstmeldinger fra Giske. Næringsdepartementet har nå offentliggjort SMS-ene. De presiserer at den nøyaktige ordlyden ikke var fra Giske, men basert på en telefon til embetsverket.

SMS nummer 1 sendt, 7. januar kl. 13.52. : "Takk. Vet du noe mer om tidsløp? statsråden har bedt meg formidle at han fortsatt mener at det må finnes en løsning hvor TV2 ikke selges. Dette er forsterket av at de ansatte i a-pressen så klart går i mot. Han ønsker å orientere regjeringens underutvalg. Og ber om at det ikke fattes noe vedtak om salg før som. Også er drøftet der fint om du kan kontakt meg. Mvh (embetsmann)".

SMS nummer 2, sendt 7. januar kl. 14.23. "Harald. Statsråden ønsker å presisere at når han ønsker å drøfte saken i regjeringen så er det ikke for å instruere, men for at regjeringen skal være orientert før noe vedtak er fattet. Han ønsker også formidlet i styret at informasjon i denne saken har vært dårlig håndtert og at en rask beslutning nå vil forsterke dette. Når statsministeren sier at R ikke har noen mening mener Giske det nettopp har sammenheng med at tidsløpet ikke har gitt tid til å drøfte saken".

— Vil kunne oppfattes som et press

På en pressekonferanse fredag kveld sa Trond Giske dette om påstanden om at han skal ha presset Telenor:

— Det er selvsagt slik at når et eierdepartement tar opp saker med et selskap og ytrer synspunkter om et salg som uten tvil er omstridt, at det vil kunne oppfattes som et press. Det erkjenner jeg. Vi får bare ta til etteretning at Norvik sier han opplevde mine ytringer som utilbørlig press. Her får vi konkludere med at vi ser forskjellig på det. Vi har brukt de prinsippene vi har for eierstyring, sa han.

Han sa videre at mye av dialogen han har hatt med styrelederen handlet om at han ønsket å holde seg orientert, men at han ikke forsøkte å instruere. Han viste til at dette ble presisert i den siste SMS-en.

Tar ikke selvkritikk nå

På spørsmål om han tok selvkritikk på noe, sa han:

— Det er det helt sikkert, hvis ikke lærer man ikke noe. Men midt oppi dette skal vi vente litt med evaluering og ta det når den tid kommer. Jeg kommer alltid til å være åpen for at det er gjort feil, men jeg mener at vi har fulgt prinsippene for eierstyring.

Statsminister Jens Stoltenberg har tidligere presisert atregjeringen ikke kom til å ha noen mening om TV2-salget. Likevel sendte altsåGiske SMS-er til Telenors styreleder om at han blant ville fremme saken for regjeringensunderutvalg. Giske sa at dette var hans valg.

— Det var mitt valg og det står jeg fritt til å gjøre. Men detunderutvalgsnotatet rakk aldri å bli sendt, sa han.