Apple-aksjen nådde torsdag sin høyeste verdi noen sinne, da den ble handlet for 431,37 dollar, melder CNN Money.

Det verdsetter hele IT-selskapet til 400 milliarder dollar — omtrent 2366 milliarder kroner.

For omtrent ti år siden var Apple verdt 10 milliarder dollar.

Høyere verdi enn Hellas' BNP

Det gir en avkastning på 4000 prosent på ti år, selv om IT-aksjer generelt har steget «bare» 40 prosent i perioden (målt ved Nasdaq Composite-indeksen).

iPhone-produsentens verdi er dermed høyere enn årlig bruttonasjonalprodukt i land som Hellas (312 mrd. dollar), Danmark (349 mrd. dollar), Finland (271 mrd. dollar). Det amerikanske nyhetsnettstedet melder dermed at selskapet er mer verdt enn det søreuropeiske landet.

Til sammenligning anslås Norges BNP i fjor til omtrent 479 milliarder dollar, ifølge Det internasjonale pengefondet, mens det norske Oljefondet i skrivende stund er verdt 3.393 milliarder kroner.

Godt nytt for Oljefondet

Apple var for øvrig Oljefondets sjette største aksjeplassering 30. september i fjor. Fondets Apple-aksjer var den gang verdt 14,7 milliarder kroner.

Siden den gang har aksjen steget 12,3 prosent, som betyr at Oljefondets beholdning er blitt 1,8 milliarder kroner mer verdt. Det forutsetter at fondet i perioden har eid like mange Apple-aksjer.

Av alle verdens selskaper, er det bare oljegiganten Exxon Mobil som er mer verdt enn Apple, (rundt 420 milliarder dollar), men IT-kjempen har ved et par anledninger vært større enn oljekjempen.

Venter vanvittig vekst

Selskapet leverer regnskap for fjorårets fjerdekvartal i neste uke.

Et gjennomsnitt av analytikerkorpsets forventninger antyder en vekst i omsetningen på vanvittige 45 prosent, ifølge en rundspørring gjennomført av Thomson Reuters, ifølge CNN Money.