Forrige uke ble Apples nye operativsystem Ios 8 lansert med brask og bram, og norske Iphone— og Ipad-brukere skal være blant de ivrigste nedlasterne.

Ikke rart mange satte eplet i halsen da nyhetsoverskrifter av typen «Apple trekker Ios-oppdatering» startet å rulle over små og store skjermer onsdag kveld. Ganske så uten grunn, skulle det raskt vise seg.

Skjønt stemningen i PR-avdelingen til Apple hvor historiene om bøyde Iphone 6 Plus herjer, ble neppe bedre da Apple for første gang i historien måtte trekke tilbake en oppdatering.

Her er syv punkter som gjør deg klokere:

Er det den Ios-oppdateringen jeg lastet ned forrige uke?

Nei, det er ikke snakk om at selve Ios 8 trekkes tilbake en uke etter at det ble sluppet. Det skulle tatt seg ut. Det er oppdateringen, den såkalte 8.0.1 som ble sluppet onsdag denne uken, som Apple valgte å trekke etter kun et par timer.

Hva var egentlig 8.0.1?

8.0.1-oppdateringen skulle rette problemer med den nye helseappen til Apple, samt støtte for tredjepartstatstur og andre småfeil.

Hva var feilen?

Årsaken skal ha vært en rekke tilbakemeldinger og meldinger på sosiale medier fra brukere som blant annet opplevede at forbindelsen med mobilnettet forsvant og at fingeravtrykksleseren sluttet å fungere ved innlogging.

For hvilke Idingser?

Feilen gjelder angivelig kun Iphone 6 og Iphone 6 Plus. Apples nyeste telefoner som først slippes løs i norske butikkhyller i morgen.

Hvis du likevel er rammet, hva gjør du?

Har du fått kloa i en Iphone 6 og rakk å laste ned Ios 8.0.1, kan du om ønskelig velge å tilbakestille telefonen til den første 8.0.0-versjonen. Apple har lagt ut fremgangsmåten på sine hjemmesider.

Har det skjedd før?

Da Ios 7 ble lansert for et år siden tok det bare et døgn før den første oppdateringen kom. Denne gang tok det en uke før Ios 8.0.1 ble sluppet. Skjønt Apple skulle åpenbart ha tatt seg bedre tid. At også oppdateringer inneholder en og annen feil, er ingen uvanlighet. At feilen er så alvorlig at oppdateringen må trekkes er derimot ikke hverdagskost.

Hva skjer nå?

Apple beklager naturlig nok tabben på det sterkeste, og kan fortelle at man jobber på spreng med å ha klar en Ios 8.0.2 versjon i løpet av få dager. Det skulle da bare mangle. Så gjenstår det å se om alle feil er fikset.

Kilde: The Verge, Yahoo News, amobil, Apple

Følg RIKSdigital på Twitter: @RIKSdigital

Les også:

Tre ting som irriterer med Ios8

Iphone 6 Pluss og trange jeans kan bety trøbbel