ESA gir Telenor 1,2 milliarder i bot for misbruk av markedsmakt

Telegiganten har misbrukt sin dominerende stilling, mener EFTA-tilsynet. – Vi kjenner oss ikke igjen i måten Telenor beskrives, sier Telenor Norge-sjef Petter-Børre Furberg, som varsler at selskapet vil anke dommen.

KJEMPEBOT: Telenor får milliardbot fra ESA for brudd på konkurransereglene. Her med administrerende direktør i Telenor Norge Petter-Børre Furberg.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

EFTAs overvåkningsorgan (ESA) mener Telenor har hindret konkurrenter i å tilby mobile bredbåndstjenester til forbrukere i Norge – i strid med EØS-konkurranseregler. Det skal ha skjedd i perioden 2008 til 2012.

«Når Telenor har en dominerende stilling i markedet, så har Telenor et særlig ansvar for å sikre at de ikke hindrer konkurranse», skriver ESA i meldingen.

Telegiganten skal ha priset tjenester slik at konkurrenter ville tape penger på å selge mobilt bredbånd til nettbrett og bærbare PC-er. Prisingen omtales som «marginskvis».

«Under en kritisk vekstfase for mobildata i Norge var Telenors grossistpriser høyere enn utsalgsprisene Telenor selv tilbød sine egne sluttkunder», mener ESA.

– Dette er separate mobile bredbåndabonnement – altså ikke de vanlige mobiltelefoni-abonnementene, sier Telenor Norge-sjef Petter-Børre Furberg.

Anker dommen

Telegiganten varslet med en gang etter at nyheten ble kjent at de vil anke dommen, gjennom en børsmelding.

Telenor Norge-sjef Petter-Børre Furberg sier i e-post til E24 at han ikke kjenner seg igjen i måten Telenor blir beskrevet.

– Saken gjelder en liten del av mobilmarkedet og forhold som ligger langt tilbake i tid. Vi er svært overrasket over vedtaket og botens størrelse. Vi vil nå gå grundig igjennom vedtaket, og vil forberede saken til videre behandling i EFTA-domstolen, sier han i e-posten.

– Vi er uenige i dette vedtaket og kjenner oss ikke igjen måten Telenor beskrives. Dette er stikk i strid med det vi står for og de verdiene vi forfekter i alle land vi opererer i, sier Furberg.

Kolonial.no tapte 138 millioner: – Hadde vært lønnsomme nå med like innkjøpsbetingelser

Telenor skriver i meldingen at andre forhold i undersøkelsen av Telenor-avtalene i mobilmarkedet er frafalt.

– Hvorfor har Telenor valgt å anke saken?

– Dette gjelder forhold som ligger langt tilbake i tid og gjelder en liten del av mobilmarkedet. ESA har gjennom sine undersøkelser lagt bort en rekke forhold, og vi står nå igjen med ett forhold, svarer Telenor Norge-sjefen.

– Vår oppfatning er fortsatt at Telenor ikke har misbrukt vår dominerende stilling. Vi vil gå grundig gjennom vedtaket. Samtidig er det viktig for Telenor å understreke at vi hele tiden har ment og fortsatt mener at selskapet har opptrådt i tråd med konkurransereglene, sier han.

Her med konsernsjef Sigve Brekke.

Åpner for private søksmål

Boten er på nærmere 112 millioner euro, noe som tilsvarer noe over 1,2 milliarder norske kroner med dagens valutakurs. Gebyret er det største ESA noensinne har utstedt, ifølge NTB.

Størrelsen er beregnet på grunnlag av Telenors omsetning i de berørte markedene, opplyser ESA. Gebyret tar også hensyn til hvor lenge bruddet pågikk og hvor alvorlig det var.

Det kan også åpne for private erstatningssøksmål, ifølge ESA. Disse vil i så fall behandles i nasjonale domstoler.

Gunn Wærsted: – Kommer det en bølge to, skal vi være best mulig forberedt

– Svært glad

Administrerende direktør Eivind Helgaker i Ice sier i en e-post til E24 at han er «svært glad» for at ESA har konkludert i etterforskningen av Telenor.

– Vi er svært glad for at ESA har konkludert i sin etterforskning av Telenor, da den gir tydelig beskjed om at denne type praksis er uakseptabel. Telenor er blitt bøtelagt flere ganger de siste årene, og det alle bøtene har til felles er praksis som bidrar til å hindre konkurranse, sier han.

Helgaker sier at «skaden allerede har skjedd» og at dette har bidratt til «mange år med konkurranseproblemer».

Her skulle det vært 220 cruiseskip i sommer. Nå er fjorden nesten tom.

– Telenor valgte bevisst å misbruke sin dominerende posisjon, og dette er først og fremst noe som har skadet forbrukerne og Telenors konkurrenter. Dette er en av flere bøter de siste årene og jeg er glad for at myndighetene slår hardt ned på dem som jukser, sier Ice-sjefen.

På spørsmål om Ice vil vurdere å gå til sak mot Telenor, sier telekomselskapet at det er noe de «vil se nærmere på».

Telia, som er blant de største konkurrentene til Telenor, vil ikke kommentere overfor E24 noe rundt hvorvidt de vil innlede et søksmål mot Telenor.

– Vi registrerer saken og at Telenor vil anke. Hva den endelige konklusjonen blir vil være av interesse for alle aktører i markedet, gitt Telenors dominerende posisjon, sier kommunikasjonsdirektør Henning Lunde i Telia Norge.

– Utover det har vi ingen ytterlige kommentarer på nåværende tidspunkt, sier Lunde.

Telenor

– Ikke stor betydning for mobilmarkedet

Det er relativt få bevegelser å spore i Telenor-aksjen. Analytiker Henriette Trondsen i meglerhuset Arctic Securities sier boten ikke endrer hennes syn på aksjen.

– Fokuset for Telenor-aksjen fremover vil ikke være denne boten, men hvor hardt rammet Asia-virksomheten til Telenor blir av coronaviruset. Norden-virksomheten har til liten grad vært påvirket av virusutbruddet, sier Trondsen.

Aksjene handles til rett under 142 kroner, noe som er et stykke unna kursmålet til Trondsen på 180 kroner aksjen.

– Mobilt bredbånd som eget produkt, levert med USB-dongel, hadde liten utbredelse i markedet i 2008 til 2012, og er et produkt som markedet har beveget seg bort fra, mener Trondsen.

– Mobilabonnement med store datapakker har i stor grad tatt over for dette produktet. Derfor vil ikke boten ha noen stor betydning for mobilmarkedet i Norge fremover, mener Arctic Securities-analytikeren.

Analytiker Henriette Trondsen i meglerhuset Arctic Securities har ikke endret synet på Telenor-aksjen etter boten.

Fikk kjempebot

Det er ikke første gang det varsles om bot mot Telenor. Konkurransetilsynet varslet et overtredelsesgebyr på 788 millioner kroner for å hindret Network Norway og Tele2 i å bygge et tredje mobilnett i Norge – noe Telenor anket.

Det påståtte lovbruddet oppsto mens de to konkurrentene bygget ut sitt eget nett leide de tilgang i Telenors mobilnett for å sikre kundene dekning i hele landet. Konkurransetilsynet mente de to mistet de økonomiske incentivene for å fortsette å bygge ut et nytt nett.

Det ble gjennomført razzia hos Telenor i desember 2012 på de to sakene. Tilsynet varslet først et gebyr på 906 millioner kroner – men denne ble senere jekket ned til 788 millioner kroner, grunnet at det ene av de to forholdene ikke var med i den siste konklusjonen.

Scandic Norge: Nedbemanner med 1.000 årsverkSverige, Danmark og Wallenberg redder SAS: Sprøyter inn 12,5 mrd. i frisk kapital
Publisert: