Gjorde «slurvefeil» på 90 mill. i Autostore-prospektet

Investorene som leste prospektet før gigantnoteringen ble presentert for feil tall om utgiftene til patentstrid. Autostore bedyrer at investorer og analytikere likevel fikk den korrekte informasjon gjennom andre kanaler.

PROSPEKT-GLIPP: Det viktigste informasjonsdokumentet i noteringen av Autostore inneholdt feil tall. Her Autostore-sjef Karl Johan Lier da selskapet ble børsnotert.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Da Autostore gikk på børs ble investorene presentert for forventede utgifter til patentstriden med Ocado på 15 til 20 millioner dollar i det såkalte prospektet.

Dokumentet skal gi investorene informasjonen de trenger om selskapets økonomiske stilling for å kunne vurdere en eventuell investering.

Tallet stemmer imidlertid ikke. Det skulle i stedet stått 30 millioner dollar, ifølge Autostore-sjef Karl Johan Lier.

– Det var feil i prospektet, sier han til E24.

Autostore ble notert på Oslo Børs i oktober til en verdi på 103 milliarder kroner, den største børsnoteringen siden 2001. Siden har aksjen steget og selskapet er i dag verdt 137 milliarder kroner.

– Alle analytikere og investorer har fått beskjed

Lier sier at investorer og analytikere likevel har fått den korrekte informasjonen gjennom andre kanaler.

Avviket fra informasjonen som ble presentert i prospektet er på minst 10 millioner dollar, eller rundt 90 millioner kroner med dagens valutakurs.

Les også

Sterk vekst for Autostore

– Alle analytikere og investorer har fått beskjed om 30 millioner dollar, sier han.

På spørsmål som hva som forårsaket feilen og hvordan selskapet ser på feilinformasjonen, viser Lier til finansdirektør Bent Skisaker.

– Den riktige informasjonen har blitt gitt hele veien. Prospektet er en del, og så har du investorpresentasjoner og analytikerpresentasjoner, sier finansdirektøren.

«Slurvefeil»

I prospekt-dokumentet skjedde det en «slurvefeil», ifølge Skisaker.

– Det er kjempelangt prospekt, og dette er den eneste feilen vi har sett, sier han.

– Det er juristene som holder i prospektet, men som sagt er det den eneste feilen jeg har lagt merke til i alle fall, sier han på spørsmål om hvordan feilen oppsto.

– Hva tenker dere om at det oppsto en slik feil?

– Det liker vi ikke. Men det viktigste er at investorene og analytikerne fikk den rette informasjonen, sier Skisaker.

Les også

Slik ble robot-sensasjonen milliardbedrift

Analytiker Carl Jørgen Flaen i Pareto Securities følger Autostore-aksjen.

Han sier at han antagelig har fått det korrekte tallet i informasjonsmaterialet fra Autostore, men husker ikke nøyaktig hvordan dette er blitt kommunisert.

– Jeg lå nærmere 30 og vet at andre analytikere også har gjort det. Det har vært ganske riktige forventninger i markedet, sier han, og legger til at estimatene vanligvis også inneholder en liten sikkerhetsmargin.

Blant de store investorene som satset på Autostore er Alecta Pensionsförsäkring. E24 har foreløpig ikke fått svar på henvendelsen til den svenske pensjonsforvalteren.

Søksmål og motkrav

Autostore saksøkte Ocado for patentbrudd i oktober i fjor. Det har blitt etterfulgt av motkrav fra Ocado og flere søksmål i en omfattende rettsbatalje.

De faktiske juridiske utgiftene til søksmålet beløper seg så langt i år til 26,3 millioner dollar, viste kvartalsrapporten som ble lagt frem onsdag.

Ocado er et teknologiselskap og en dagligvareleverandør på nett, notert på Londons FTSE 100-indeks.

Autostore krever at retten stopper Ocado og partneren Tharsus Groups produksjon, import, bruk og salg av teknologi som Autostore mener bryter med selskapets patenter.

Autostore krever også økonomisk erstatning fra Ocado.

Publisert: