Laksekonsernet NTS i spill: – Vi tror flere sitter og regner på dette

Medieinvestor og NTS-styreleder Odd Reidar Øie kjøpte sine første aksjer i transportselskapet fordi han trengte noen til å kjøre ut avisene sine. Nå står han midt i en gryende budkrig som priser familiens aksjeverdier til over 800 millioner kroner.

HEFTIG GEVINST: Styreleder Odd Reidar Øies (bak) aksjer i NTS prises til over en halv milliard, uten at han har planer om å selge av den grunn. Bildet er tatt under en generalforsamling i 2018, der aksjonær Roald Dolmen også deltok. Dolmen er nå del av en aksjonærgruppe som har varslet et bud på 13,2 milliarder for NTS.
Publisert: Publisert:

– NTS er et attraktiv selskap som er i spill. Vi tror det er mange som sitter og regner på dette, sier Odd Reidar Øie.

Han er styreleder i NTS, laksekonsernet som har skutt til værs på Oslo Børs etter to varslede bud på selskapet.

Det høyeste er fra John Fredriksens oppdrettsgigant Mowi og lyder på 110 kroner per aksje, tilsvarende en verdsettelse på 13,8 milliarder kroner.

Øie eier 3,7 prosent av NTS både privat og gjennom sitt investeringselskap Amble Investment. Inkludert aksjer eid av nær familie og forretningspartnere er andelen på over 5,4 prosent.

Investorene spekulerer i enda høyere bud på NTS, blant andre fra Gustav Witzøes Salmar, og aksjen handles nå til 119 kroner. Det gir en verdi av Øies aksjer på 531 millioner, og 810 millioner kroner inkludert «family and friends».

– Er du ikke litt fristet til å selge?

– Neida, jeg er fortsatt en langsiktig investor i NTS. Bare jeg får nok utbytte til å betale formuesskatten min, så klarer jeg meg fint, sier Øie.

Bedt om å kjøpe Nesoddferga i stedet

Snarøya-mannen ble valgt inn som ny styreleder i NTS våren 2021.

For de fleste er han bedre kjent som en av landets mest aktive og innflytelsesrike medieinvestorer, og er blant annet største aksjonær i Mentor Medier, som eier Vårt Land og Morgenbladet.

I tillegg sitter han på en god del aksjer i Schibsted, Polaris Media og Norges Handels og Sjøfartstidende, konsernet bak Dagens Næringsliv. Øie har også investert i en lang rekke lokalaviser over hele landet.

NTS står for Namsos Trafikkselskap, og drev opprinnelig med lastebiler, ferger og busstransport før de første satsingene på oppdrettssektoren i 2008.

– I 1995 ringte det en aksjemegler og sa at «du som har så mange aviser, du trenger noen som kan frakte dem». Så da kjøpte jeg mine første aksjer i NTS til 1,1 kroner per stykk, sier Øie.

Ifølge Øie falt det ikke i god jord hos de største lokale eierne å få en Bærumsinvestor på eiersiden, og en av dem kom sporenstreks på besøk.

– Fra bryggen min har jeg utsikt til Nesodden, og han kommenterte at jeg heller burde kjøpe Nesoddferga. Han trodde vel jeg var en børshai på jakt etter rask profitt, men så nok etter hvert at jeg ikke var det, sier Øie.

Ifølge styrelederen har han ikke kjøpt aksjer for mer enn 13 kroner per stykk, og sitter derfor med betydelig gevinst. Barnas aksjeposter ble i sin tid overført fra faren grunnet stemmerettsregler som gjaldt på den tiden.

– Så de har også hatt en fantastisk reise, sier Øie.

Hard kritikk mot styret

At NTS i det hele tatt har kommet i spill denne vinteren, skyldes en åpen konflikt mellom dagens eiere.

En aksjonærgruppe ledet av de Rørvik-baserte oppdrettsfamiliene Bondø, Williksen, Dolmen og Emilsen forsøkte i forrige uke å kaste storeier Helge Gåsø, sønnen Anders Gåsø og Øie fra styret.

På det som ble en høydramatisk generalforsamling beholdt både Øie og Gåsø-familien sine styreplasser med nød og neppe, men den nevnte aksjonærgruppen hevder vedtaket er ugyldig, og krever omkamp.

Fredag ettermiddag opplyser NTS at omkampen er berammet til 18.februar, ved hovedkontoret på Rørvik. Mens aksjonærgruppen nok en gang vil stemme over nytt styre, ønsker Gåsø endringer i valgkomiteen.

Mens Gåsø har uttalt at han tror gruppen vil «slakte NTS» ved å selge unna aksjeposten i NRS til høystbydende, har gruppen selv lagt vekt på at de er misfornøyde med eierstyringen i NTS.

«Vi har sett med uro på at NTS har kjørt et løp der det sittende styret ikke synes å ivareta interessene for aksjonærfelleskapet som helhet, og der mange større aksjonærer frykter å bli sittende innelåst i en aksje uten likviditet og med økende usikkerhet rundt likebehandling av aksjonærene», skrev gruppen i en uttalelse til E24 i helgen.

– Hva svarer du på denne kritikken?

– De som kommer med denne kritikken har selv sittet i det samme styret, så jeg mener dette faller på sin egen urimelighet, sier Øie.

Det andre budet som er varslet på NTS kommer fra nettopp denne aksjonærgruppen, og lyder på 105 kroner aksjen.

Samtidig har Mowi bekreftet at det er den samme gruppen som har invitert dem til å by, og siden gruppen hevder å kontrollere over 50 prosent av aksjene, beskriver Mowi sitt bud som «vennligsinnet».

– Er du enig i at et bud fra Mowi vil bli oppfattet som vennligsinnet?

– Det ønsker jeg ikke å kommentere, sier Øie.

E24 er en del av Schibsted-konsernet. Enkelte av E24s journalister eier aksjer i Schibsted gjennom konsernets aksjespareprogram.

Publisert: