Finansministeren bekrefter at regjeringen utnevner ny sentralbanksjef fredag

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum og den kommende sentralbanksjefen møter pressen fredag.

NTB/Reuters
Publisert: Publisert:

iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Finansdepartementet skriver onsdag at finansminister Trygve Slagsvold Vedum og den nyvalgte sentralbanksjefen vil møte til pressekonferanse fredag klokken 12.30.

Utnevnelsen av ny sentralbanksjef vil skje i statsråd hos kongen fredag.

Det samme opplyste Vedum til NTB og Aftenposten i vandrehallen på Stortinget tidligere onsdag.

– Vi kommer til å utnevne en ny sentralbanksjef på fredag, med en pressekonferanse etterpå, sier han til de oppmøtte journalistene.

Les også

Forsker på sentralbankmakt: – Trenger en kandidat som forstår at sentralbankpolitikk handler om mer enn renten

Besøk fra Tsjekkia i dag og Nord-Macedonia i morgen, men kalenderen viser foreløpig ikke noen nyheter om hva NATO-sjefen har planer om på fredag.

Vedum vil ikke gå nærmere inn på beslutningsprosessen eller om han venter debatt om avgjørelsen, men lover å gå nærmere inn på dette når utnevnelsen er gjort fredag.

– Jeg forventer at det blir stilt gode spørsmål av journalister da, og at Norge skal få en god og trygg sentralbanksjef, sier Vedum.

Utnevnelsen har vært ventet i flere uker

søkerlisten til jobben sto blant annet visesentralbanksjef Ida Wolden Bache, og Nato-sjef Jens Stoltenberg. De regnes som de to reelle kandidatene.

Debatten om hvem som skal bli den neste sentralbanksjefen har blusset opp etter at Jens Stoltenberg søkte jobben. Hans kandidatur har blitt møtt med skepsis hos både økonomer og politikere.

Les også

Solberg og Vedum hadde dialog om sentralbanksjef-ansettelsen

Kritikerne har pekt på at en ansettelse av den tidligere statsministeren, som også er venn med statsminister Jonas Gahr Støre, kan så tvil om sentralbankens uavhengighet.

Stoltenberg ikke inhabil

Tidligere i januar meldte justisdepartementets lovavdeling at vennskapet til statsministeren ikke gjør Stoltenberg inhabil som sentralbanksjef.

Les også

Syv sentralbanktopper i eurosonen har vært minister

Det har i flere uker vært ventet utnevnelsen av nåværende sentralbanksjef Øystein Olsens etterfølger. Han fratrer stillingen 1. mars.

Dersom en ny sjef ikke er på plass, er det formelt sett ikke noe i veien for at Olsen bli sittende, ettersom åremålet hans ikke går ut før ved årsskiftet 2022/23.

Publisert: