Dette får du i strømstøtte for januar

Strømstøtten på Østlandet blir nesten like høy i januar som i desember, tross noe lavere strømpriser. Det viser ferske utregninger.

Dette bildet er fra en markering mot høye strømpriser i Oslo tidligere denne måneden.
Publisert: Publisert:

Det er NVE-myndigheten RME som legger frem utregningene.

Regjeringen har økt støttenivået siden desember. Dermed får mange strømkunder nesten like høy støtte i januar som i desember, selv om snittprisene i januar var noe lavere enn i julemåneden.

Støttenivået er nå på 80 prosent av den andelen av strømprisen som er over 70 øre kilowattimen, mens tilsvarende støtte i desember var på 55 prosent.

Det betyr at husholdninger i de to sørligste prisområdene får om lag 71 øre kilowattimen i støtte i januar, mens husholdninger i prisområdet rundt Bergen får 67 øre kilowattimen i støtte, opplyser RME.

Utregningene er basert på en snittpris på 1,40 kroner kilowattimen i de sørligste områdene og 1,37 kroner i det sørvestlige prisområdet rundt Bergen.

Medregnet nettleie og avgifter kostet januarstrømmen rundt 2,22 kroner for kunder i de to sørligste områdene. Det betyr i så fall at støtten på januar-regningen utgjør rundt 32 prosent av regningen.

– Folk er frustrerte

Ifølge forbrukerorganisasjonen Huseierne så sliter mange med strømprisene, som kommer samtidig med blant annet høyere nettleie, høye drivstoffpriser og økte renter i bankene.

– Jeg får fortsatt veldig mye telefoner om dette. Folk er frustrerte over at strømprisen er så høy, og mener at det blir mye å betale selv om strømstøtten har økt, sier energipolitisk rådgiver Linda Ørstavik Öberg til E24.

– Det er fint å få en kriseordning denne vinteren, og vi er glade for at den kom på plass, men frem til neste vinter må man nok ha en diskusjon om hvordan det som er samfunnsøkonomisk lønnsomt for Norge også kan komme oss forbrukere til gode, sier hun.

Slik påvirker den nye strømstøtten din regning

Høyere pris i desember

I desember fikk husholdningene i de tre sørligste prisområdene 74 øre kilowattimen (73 øre på Vestlandet) i støtte. Snittprisen i desember i disse områdene var på rundt 1,77 kroner kilowattimen utenom nettleie og avgifter.

De to nordligste prisområdene rundt Trondheim og Tromsø hadde mye lavere strømpriser, og derfor får ikke husholdningene her noe støtte hverken for desember eller januar.

Snittprisen på strøm i de to nordligste prisområdene var på 67 øre kilowattimen i desember og 26 øre kilowattimen i januar, ifølge RME.

Strømpris og støtte for januar 2022Støre og Vedum: – Øker strømstøtten til 80 prosent

Vedskolen

Nyhetsbrev Gratis: Journalist Eir Stegane gir deg alt du trenger å vite om fyring og ved i tre leksjoner på e-post.
Publisert: