Ble finansdirektør som 31-åring

Cecilie Weltz har alltid sagt tydelig fra til sjefene at hun har lederambisjoner. Sjansen til å bli toppleder kom langt tidligere enn ventet: - Er det skjult kamera?

Publisert Publisert

– Vi vokser så fort at han gjør vel det der en gang i kvartalet.

Administrerende direktør Cecilie Weltz i Otovos datterselskap Edea peker mot et glassbur. Der står Otovo-gründer Andreas Bentzen foran et kamerarigg og holder digitalt foredrag for nyansatte om hvordan solceller fungerer.

Solcelleselskapets kontorlokaler i Torggata i Oslo levner liten tvil om at de driver med noe verdensromrelatert. Veggene er prydet av keramikktallerkener som skal forestille planeter, og vasene er formet som astronauter. Bentzen holder foredrag i rommet «Space station». E24 følger Weltz gjennom den svartmalte gangen, forbi melkeveien-rommet, før vi kommer til et stort, åpent rom med scene i den ene enden.

– Det er solen, så klart.

Det er her Weltz en gang iblant får gjøre det hun egentlig hadde tenkt. Planen var ikke nødvendigvis finansdirektør i et børsnotert vekstselskap og administrerende direktør i datterselskapet innen hun fylte 32. Det var å stå på en scene.

– Skuespiller, popstjerne, det gikk liksom i den duren der. Jeg vil si jeg egentlig fortsatt tenker at det er en mulighet. Det er aldri for sent, sier Weltz med en god latter i ukens episode av E24s podkast Voksenpoeng.

Hør hele intervjuet der du vanligvis finner dine podkaster, eller i spilleren under.

Jentedagen på Norges Handelshøyskole (NHH) inspirerte henne til å sikre seg en god utdannelse mens hun fulgte scene-interessen.

– Da så jeg Uken-revyen og ble forelsket, sier Weltz.

Selv om hovedmotivasjonen først var revyen, vekket studiene raskt en interesse for finans i Weltz. Hun var ikke noen klassisk mattenerd på skolen, men Excel var en paradegren. Det kom godt med da hun etter hvert begynte å få internships. De «kule gutta» drev med Excel-modellering. Jentene fikk gjerne tilbud om å hjelpe til med slides til presentasjoner.

– Så tenkte jeg nei, jeg vil også modellere. Hvorfor skal ikke jeg kunne gjøre det? Så da brukte jeg veldig mye tid på å bli skikkelig god på det.

To årsverk på ett år

Etter studiene tok hun med seg Excel-skillene sine til corporate finance – litt fordi det var mest prestisje blant studentene på NHH, litt fordi de var kjent for tøffe intervjuprosesser. Kom man seg inn der, kunne man komme seg inn hvor som helst.

Dit kom hun seg riktignok ved å gjøre et mindre imponerende jobbintervju hos Swedbanks analyseavdeling. Peter Hermanrud, den gang sjefstrateg i Swedbank, ga henne to minutter på lese gjennom en bunke informasjon, for så å fortelle ham hvilken retning kursene kom til å gå.

– Det viste seg da at jeg ikke skulle bli aksjeanalytiker. Peter tok opp telefonen og ringte ned til Ove Gusevik, som ledet corporate finance-avdelingen, og sa at her har jeg noen som kanskje passer bedre hos deg.

Bla i galleriet eller følg Voksenpoeng_med_Nora på Instagram for å lese skoledagboken til Cecilie Weltz.

Verdsettelsesoppgaver i Excel – på litt mer enn to minutter – gikk langt bedre. Weltz begynte som rådgiver blant annet for selskaper som skulle noteres på børs og selskaper som ønsket å kjøpe andre selskaper. Det ble en hektisk arbeidshverdag, hvor å være til stede på kontoret fra tidlig til sent var viktig – kanskje like viktig som hva man faktisk gjorde på kontoret.

– Jeg jobbet godt over to årsverk på ett år, og var i grunn online hele tiden. Jeg ble veldig fokusert på å bruke minst mulig tid på andre ting, så jeg kunne optimalisere tiden jeg var på kontoret.

Den ferske siviløkonomen trivdes godt, men kjente at arbeidsdager på 16 timer kostet. Hun observerte at også sjefene i avdelingen jobbet lange dager. Da sjansen bød seg til å være med å starte opp en ny avdeling for utlån til oppkjøpsselskaper, grep hun den i håp om en litt roligere hverdag, og litt mindre spisse albuer.

Hun angrer likevel ikke innsatsen i den første jobben. Som fersking tenkte hun at det bare var å «gønne på», si ja til alt, være med på alt – i håp om at det skulle sette fart på karrieren.

– Og det førte det jo til. Jeg ville gjort det igjen, absolutt.

Gutteklubben

Etter tre år i Swedbank ble det jobb i oppkjøpsselskapet Verdane, før hun forlot finansbransjen. Hun ser positivt på utviklingen i likestilling hun har sett der – da hun jobbet i Swedbank, var mange av toppsjefene kvinner.

– Så tror jeg ikke man kommer utenom at det er et lite element av gutteklubben likevel. Det kunne skje at man kom inn i et kundemøte hvor megleren satt og snakket med forvalteren på andre siden om hvor raskt kjønnshår vokste. Og så har jeg jo fått noen forespørsler om vurdering av nyinnkjøpte kunstverk som viste seg å være noe sånn japansk erotisk kunst. Det skjedde faktisk to ganger!

– Hva sier man da?

– Jeg kan ikke huske hva jeg sa ... Gratulerer med flott kunstverk, noe sånt.

Weltz ler og understreker at hun ikke opplevde gutta-hendelsene som ubehagelige.

– Jeg opplevde egentlig hele tiden at det var en hyggelig, vennskapelig stemning. Aldri noe over streken, sier hun.

Likevel – etter flere år i finans merket Weltz at hun var trygg på transaksjonssiden. Det operasjonelle var hun mer usikker på. Akkurat i det hun begynte å tenke på å lære mer om den delen ved å ta et «utvekslingsopphold» i et av selskapene Verdane hadde i porteføljen, kom det en telefon fra Otovo. De skulle stable leasingselskapet Edea på beina, og trengte noen finanskyndige.

Det ble umulig å si nei til for Weltz, som både ville jobbe med bærekraft – og på sikt rykke opp til en lederstilling. Det var hun tydelig på fra starten.

– Det høres på en måte litt enkelt ut, men jeg tror at hvis man er veldig vokal i hva man ønsker seg, så er det enklere for folk å bidra til å oppfylle det ønsket, og i alle fall støtte deg og lede deg på veien.

– Bakoversveis

Lederambisjonen ble oppfylt langt tidligere enn forventet. Tre måneder ut i Otovo-jobben, sluttet finansdirektøren. 31 år gamle Weltz fikk tilbudet om å bli stedfortredende i rollen.

– Det var bakoversveis. Det hadde jeg ikke trodd.

– Du vurderte aldri å si nei?

– Jo, kanskje jeg vurderte det et lite sekund. «Er det skjult kamera?», tenkte jeg. Men det var jo en helt vanvittig mulighet å få, så jeg var ikke i tvil om jeg skulle si ja.

Rollen ble raskt permanent, i en kaotisk periode for Otovo. Samtidig som solcelleselskapet var i enorm vekst i flere land og hentet kapital til Edea. Midt oppi det hele sluttet regnskapssjefen, og hun satt igjen alene i finansavdelingen.

Det ble flere stress-turer langs Torggata – Weltz foretrukne stressmestringsteknikk.

– Jeg må trave rundt. Jeg går og tenker «ikke vær stresset, ikke vær stresset». Det er litt mental breakdown-situasjon, hvor jeg bare går og først er jeg skikkelig stresset. Etter hvert som jeg går kommer pulsen ned, sier hun.

«Ledelsen svever på en rosa sky»

Etter en tid med både finansdirektør-rollen i Otovo og administrerende direktør-rollen i Edea, er hun nå kun sistnevnte. Weltz gleder seg over å få fokusere på å utvikle det nye selskapet i flere selskaper.

Som leder har hun funnet styrken sin i interesse for menneskene rundt seg, og å lytte til dem uten å avbryte – noe hun lærte av tidligere finansdirektør Lars Syse Christiansen.

Blant de svake sidene kan hun være for streng, og kravstor, får hun høre. Hun møtte seg selv i døren på det allerede i Verdane. En e-post med tilbakemelding om et porteføljeselskap som gjorde det dårlig gikk rett til gründerne, istedenfor ansvarlig partner i Verdane.

– Om jeg skulle tøffe meg eller... Jeg ønsker å være veldig tydelig, da. Så jeg skrev noe sånt som at «ledelsen svever på en rosa sky og nekter å innse realiteten», sier Weltz.

En uke senere ble hun kalt inn en time tidligere en alle andre på en strategisamling med selskapet. Gründerne satte blikket i henne og takket sarkastisk for e-posten. Først da innså hun feilen.

– Dette er jo livsverket deres, så det skal gjøres på en helt annen måte. Det var utrolig uprofesjonelt og det bare... Det var skikkelig kjipt. Jeg beklaget veldig at de hadde fått beskjeden på den måten, men at dessverre sto vurderingen ved lag. Jeg må jo stå for den vurderingen, sier Weltz.

Som toppleder prøver hun å balansere beinhardheten. Hun ler litt av egne tiltak.

– Man får jobbe med det og kanskje gå og handle boller på butikken en gang iblant, og være litt mer koselig.

Vil du lese flere voksenpoengsaker? Her finner du alle.

Publisert