Skyhøye gasspriser i Europa: – Putin har skikkelig balletak på Europa

Gassprisen i Europa handlet også onsdag til over 230 euro per megawattime.

REDUSERT: Dette bildet er fra 2010 og byggingen av gassrøret Nord Stream 1. Russlands gassleveranser gjennom røret er på 20 prosent av kapasiteten.
Publisert: Publisert:

Gassprisene har skutt i været det siste året, etter at Russland og Gazprom har holdt igjen på leveransene og Europa har slitt med å fylle opp gasslagrene.

Blant landene som vil slite uten nye russiske leveranser er Tyskland. Ifølge Bundesnetzagentur ligger landet an til å ha nok gass til kun 2,5 måneders forbruk hvis leveransene ikke økes.

Den nederlandske gassprisen TTF handlet onsdag helt oppe i 237 euro per megawattime. Det tilsvarer en oljepris på 450 dollar fatet. I skrivende stund er oljeprisen på rundt 92 dollar fatet.

Dekket taket med solceller: – Jeg tror prisene skal øke enda mer

– Dette er en ordentlig realitetssjekk og et slag i trynet, sier Ole R. Hvalbye, råvareanalytiker i SEB.

Ikke bærekraftig

Gassprisens høyeste nivå ved slutten av handelsdagen i år var den 7. mars, da prisen endte dagen på 227 euro per megawattime.

For ett år siden lå tilsvarende gasspris på 46 euro per megawattime.

Tirsdag endte TTF-prisen på nær 226 euro per megawattime, etter å ha vært helt oppe i 251 euro per megawattime i intradaghandelen.

– Dette er ekstremt høye nivåer og de er åpenbart ikke bærekraftige, sier Hvalbye til E24.

NB! Prisen på gass er ikke direkte sammenlignbar med strømprisen, fordi noe av energien går tapt når gasskraftverk produserer strøm. Gass brukes heller ikke bare til strøm, men også til industriformål, oppvarming og matlaging.

Lite vann i Rhinen kan forverre energikrisen

Høye strømpriser

Gassprisen er sentral i fastsettelsen av strømprisene i Europa, som er skyhøye for tiden. Dette smitter over til norske strømpriser.

De siste dagene har strømprisen i Sørvest-Norge nådd nye topper, og torsdag koster strømmen i Sørvest-Norge over fem kroner kilowattimen, utenom nettleie og avgifter.

Gassprisen begynte for alvor å klatre i midten av juni, og ser man på grafene og takten i strømprisene her hjemme, følger disse to hverandre tett.

– Det drypper alltid ned til gassprisen, sier Hvalbye.

Dyreste gass i Europa på et halvt år

Dagens gasspris tilsvarer om lag 25 kroner kubikkmeteren (gitt et forhold på 90 kubikkmeter per megawattime). Til sammenligning har regjeringen lagt til grunn en snittpris på 7,6 kroner per kubikkmeter gass for 2022 i revidert budsjett.

Toppnivået for TTF-gassprisen så langt ble nådd 7. mars i år. Da var prisen oppe i 345 euro per megawattime i løpet av handelsdagen. Det tilsvarer 38 kroner kubikkmeteren.

Dyr gass i Europa

Tre faktorer

Gass har gjennom sommeren blitt mer og mer attraktiv for kraftproduksjon og etterspørselen har økt, ifølge Hvalbye. Han trekker frem tre grunner til de ekstremt høye prisene vi nå ser.

– Først skjer dette naturligvis på grunn av tørken på kontinentet. Tyskland har slitt med å få frem kull til sine kullkraftverk på grunn av manglende vann i Rhinen. Dessuten importerer de nå mer LNG (flytende naturgass, journ.anm.) og prøver å fylle på lagrene, sier Hvalbye. Han legger til:

– På grunn av de ekstremt høye temperaturene i sommer, har Frankrike slitt med å kjøle ned sine atomkraftverk tilstrekkelig. Det har ført til at de har måttet ta ned produksjonen, som også har ført til økt etterspørsel etter gass.

På toppen av dette er problemet på tilbudssiden at Russland holder igjen leveransene.

Høyeste strømpris noensinne for andre dag på rad

Tyskland kan mangle gass

Derfor har den tyske regjeringen bedt folk om å spare på gassen, og advarer om fare for rasjonering til vinteren eller våren.

Russisk gass sendes blant annet gjennom røret Nord Stream 1 til Tyskland, men leveransene gjennom dette røret er for tiden på rundt 20 prosent av kapasiteten. Russerne sier blant annet at det dreier seg om vedlikehold på ledningen.

Myndigheten Bundesnetzagentur har ansvaret for å håndtere gassituasjonen, og byråets sjef Klaus Müller er bekymret for at Tyskland ikke har nok gass hvis Russland fortsetter å holde igjen.

UROLIG: Sjef i Bundesnetzagentur, Klaus Müller, er urolig for høsten tyskerne har i møte om ikke det kommer mer gass fra Russland.

– Forbanna billig

Selv om gasslagrene skulle fylles til 95 prosent innen november vil det bare dekke rundt 2,5 måneders behov for oppvarming, industriforbruk og kraftproduksjon, påpeker Müller ifølge Bloomberg.

Tyske gasslagre er i dag rundt 77 prosent fulle, opplyser nyhetsbyrået.

– Hva sier dette oss om fremtiden for egne strømpriser?

– Det er selvfølgelig veldig alvorlig. Lagerkapasiteten i Tyskland er ikke veldig imponerende, og grunnen er at gassen fra Russland har vært så forbanna billig historisk. De fikk en «too good to be true» avtale med russerne, sier Hvalbye.

Siste vinteren

Råvareanalytikeren tror likevel at det er lys i enden av tunnelen.

– Denne og vinteren neste år ser ut til å bli de siste vintrene hvor Putin har skikkelig ballegrep på Europa. Det er i kriser man skaper muligheter og etter dette året vil det være andre alternativer og tilbydere å velge mellom. Men dette året blir det helt jævlig, sier Hvalbye.

Han har regnet på det og tror Russland ønsker å slippe gjennom så lite gass som mulig for å tjene så mye penger som mulig.

– De har stålkontroll og vet nøyaktig hva de skal gjøre for å kontrollere prisen. Men det er nå de har muligheten til å tjene penger, fordi på sikt vil jo svært få handle med dem, sier Hvalbye.

Markedet tror prisene vil vedvare

Markedet er på sin side mer pessimistiske enn Hvalbye selv for fremtidsutsiktene til gassprisen.

Hvalbye sier at bare den siste måneden har prisene på fremtidskontrakter på gass for november 2025, november 2026 og november 2027 skutt fart.

Kontrakter for november 2025 har økt med 135 prosent, sier Hvalbye.

– Markedet priser inn at dette skal vare lenge. Like etter invasjonen av Ukraina var det ikke så syke kurver fremover, men nå er alle enige om at dette vil vedvare, sier Hvalbye.

Publisert: