Andreas har flyttet boliglånet syv ganger: – Bankene er grådige
Tobarnsfar Andreas Parlow (52) sparte 25.000 kroner i året da han sist flyttet boliglånet til ny bank. – Det er ingen grunn til å blindt akseptere bankens krav om økt boliglånsrente, mener Forbrukerrådet.
- Erik Tangen
- Adrian Nielsen (foto)
– Min erfaring, etter 19 år som bankkunde med boliglån, er at bankene er grådige og ikke tenker på kundens beste, sier Andreas Parlow (52).
Da han kjøpte boligen på Grefsen i Oslo for 3,4 millioner kroner i 2006 – og ble «mangemillionær i gjeld», som han selv kaller det – benyttet Parlow seg av en megler for å få best mulige lånevilkår. Siden den gang har han kontinuerlig «shoppet rundt» for å sikre best mulige betingelser.
Parlow forteller at han har flyttet boliglånet hele syv ganger.
– Sist fikk jeg redusert renten med 0,6 prosent. Det utgjør faktisk 25.000 kroner i året etter skatt. Det er faktisk en Sydenferie i året, sier han.
– Du får gjerne et godt tilbud når du går inn som kunde, men allerede året etter settes renten opp med flere prosent. Det er kjedelig å hele tiden måtte krangle seg til best mulig betingelser, vel vitende om at bankene tjener seg søkkrike på personkundene, legger 52-åringen til.
Venter 5,5 prosent høyere boligpriser i år
– Bankene har eventyrlige marginer
Ekspertene er samstemte om at boliglånsrenten vil stige hos alle banker, etter at styringsrenten torsdag ble satt opp til 1,25 prosent – det største rentehoppet på over 20 år.
I Pengepolitisk rapport anslår Norges Bank at boliglånsrenten vil nå en topp på om lag 4,3 prosent i 2024, i takt med økende renter, før den så smått vil begynne å falle.
Siden rentebeslutningen torsdag har ekspert etter ekspert oppfordret norske bankkunder til å se nærmere boliglånene sine, og jakte best mulig betingelser. Jorge Jensen, fagdirektør i Forbrukerrådet, slutter seg til budskapet.
– Mange forbrukere betaler mye mer i boliglån enn de trenger. Det er viktig å ta innover seg i en tid hvor mat, strøm og drivstoff blir dyrere – og prisveksten bare ser ut til å fortsette, sier han.
– Norske banker har eventyrlige marginer og så å si ingen tap på boliglån, så det er ingen grunn til å blindt akseptere prisøkningene som bankene nå vil kreve, sier Jensen videre.
Han tror mange glemmer at boliglån er individuelt priset.
– Å ikke diskutere pris med banken utgjør den største risikoen for å få en dårlig avtale, sier fagdirektøren.
Høyere utlånsrenterHadde fagforeningsrente
Andreas Parlow forteller at han innhenter tilbud fra konkurrerende banker, og setter dem opp mot hverandre, når han skal krangle seg til bedre betingelser. Han trekker frem en historie som kan tyde på at det nytter.
– Da kona ble medlem av fagorganisasjonen Samfunnsviterne fikk hun tilbud om en boliglånsrente som skulle være kjempebra. Jeg ringte banken og sa at jeg ville ha den samme utrolig gode renten som fagforeningen hennes kunne tilby. «Den har du allerede», svarte de.
Han fortsetter:
– Jeg hadde tydeligvis kranglet så mye med dem at jeg allerede hadde samme betingelser som denne store fagforeningen hadde forhandlet seg frem til. Akkurat da var jeg ganske fornøyd med meg selv, forteller han.
Forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl og sjeføkonom i Prognosesenteret Nejra Macic har også gitt tips om hvordan man kan gå frem i forhandlinger med banken, da de besvarte E24-lesernes spørsmål etter rentemøtet torsdag.
Jorge Jensen i Forbrukerrådet anbefaler norske forbrukere å benytte Finansportalen.no, en nettjeneste hvor norske forbrukere kan finne ut hvilke banker som har de billigste boliglånene.
– Ved å bruke Finansportalen.no er du bedre rustet til å forstå om banken gir deg et godt eller dårlig tilbud. Fordelen med Finansportalen fremfor andre lignende nettløsninger er at alle norske banker er forpliktet til å rapportere sine veiledende priser dit, sier Jensen.
Så mye dyrere blir lånet: Henriette (26) er forberedt på strammere tider
Ber kundene benytte konkurransen i markedet
E24 har forelagt kritikken og påstanden om grådighet til bankenes interesseorganisasjon Finans Norge.
– Det er hard konkurranse i det norske boliglånsmarkedet med 130 banker som hver dag konkurrerer om å gi best mulig tilbud til kundene. Det er viktig at kundene er aktive og bruker konkurransen i markedet, svarer Sveinung Sleire, kommunikasjonssjef for bank og kapitalmarked i organisasjonen, i en e-post til E24.
– Ved endringer i Norges Banks styringsrente vil bankene justere boliglånsrentene for å ta høyde for endrede markedspriser, skriver Sleire videre.