Nato vil ha flere soldater i øst – får tydelig svar fra Moskva

BRUSSEL (VG) Natos forsvarsministere går sammen om å styrke forsvaret av medlemslandene i øst og Sentral-Europa. De sender nå en bestilling til sine militære sjefer om å planlegge for en betydelig økning av Natos styrkeoppsett.

 • Alf Bjarne Johnsen
Publisert Publisert

– Jeg beklager å måtte si at dette er den nye normalen, sa generalsekretær Jens Stoltenberg på et pressemøte i Brussel onsdag ettermiddag.

– Vi vet ikke hva som vil skje, men vi vet hva som har skjedd. Moskva har gjort det klart at de vil utfordre prinsippene for sikkerhet i Europa. Og det har de gjort med trusselen om å bruke makt, sa han.

Generalsekretær eller bankmann

Onsdag fikk Stoltenberg et tydelig svar fra Moskva:

Uttalelsene til Natos generalsekretær Jens Stoltenberg er ikke lenger av interesse for Moskva. Argumentene hans er ikke seriøse, sa Maria Zakharova, pressetalskvinnen til russisk UD, på en pressekonferanse onsdag.

Russland er, ifølge Zakharova, svært misfornøyd med at Nato ikke vil forlate sin «åpen dør»-politikk.

Ifølge det russiske nyhetsbyrået RIA Novosti kom hun med et kraftig angrep på Nato-sjefen:

– Vi er ikke interessert, ærlig talt, jeg kan virkelig fortelle deg, i uttalelsene Stoltenberg kommer med, enten det er som Natos generalsekretær eller bankmann – jeg har ikke funnet ut av det ennå, sa Zakharova, og siktet til at Stoltenbergs nylig sikret seg jobben som sentralbanksjef.

-Uttalelsene vil ikke bli vurdert i Moskva som seriøse argumenter. Vi vil fokusere på en seriøs samtale hvis våre vestlige partnere er klare for det, la hun til.

Norge deltar ikke

Det norske forsvaret vil ikke sende styrker til de nye kampgruppene som Nato planlegger. Det avklarte forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp) etter første dag på Natos forsvarsministermøte i Brussel onsdag.

– VI har begrensede ressurser. Vi er allerede engasjert i Litauen, og i nord, og ut over det har vi ingen planer, sier Enoksen.

FORSVARSMINISTERMØTE: Jens Stoltenberg hilser på Canadas forsvarsminister Anita Anand under alliansens møte for forsvarsministerne onsdag.

Ingen tilbaketrekning

Stoltenberg gjentok onsdag ettermiddag at de fortsatt ikke ser tegn til noen russisk tilbaketrekning av soldater fra grensen mot Ukraina.

– Vi ser ingen tilbaketrekning av tropper eller utstyr. Men det vi ser i dag er at Russland fortsatt holder en massiv invasjonsstyrke som vil være klar til å angripe, sa han.

– Det er ikke for sent å ta et steg tilbake, fortsatte Stoltenberg.

Det russiske forsvarsdepartementet har uttalt tidligere onsdag at de er i ferd med å avslutte sine militærøvelser, og at soldater nå trekkes ut av grenseområdene mot Ukraina.

Han la til at Nato fortsatt ønsker forhandlinger og en prosess med Russland for å snakke om sikkerhetssituasjonen i Europa – men at Russland fortsatt ikke har besvart invitasjonen.

Russlands topplag av politikere ser også ut til å utebli fra den årlige høyprofilerte sikkerhetskonferansen i München. Der har Stoltenberg, gjennom alle årene som generalsekretær i Nato, hatt egne samtaler med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov.

Nå er det Nato-sjefens analyse at sikkerhetssituasjonen i Europa er varig endret, og at det er Russlands ansvar.

Innen få uker skal Natos militære ledere jobbe fram forslag til styrking av Natos oppsett i øst og sentrale deler av Europa.

Stoltenberg presiserte at noen endelig avgjørelse ikke er tatt enda. Men han viste til at Romania allerede har sagt seg villig til å være vertskap for en ny kampgruppe, og at Frankrike har sagt seg villig til å lede den.

Publisert
 1. Nato
 2. Jens Stoltenberg
 3. Russland
 4. Ukraina
BT anbefaler

«Johnny Depp er bedre som skuespiller»

Johnny Depp mumler mer enn han synger. Kommer seg litt mot slutten, men det er gitarspillet til Jeff Beck som gjør den…

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Tolvåring døde: – Bilisten mener ulykken ikke var til å unngå

 2. Han denger løs i ny TV-satsing fra Bergen

 3. TV 2: SAS-ansatte har fått permitteringsvarsel

 4. Skal ha køyrd ned blomster­potter og stukke av

 5. Skaanes starter mot Bryne

 6. Skal ha brote seg inn på ungdomsskule