Dette skjer denne uken: Inflasjonstall og revidert nasjonalbudsjett

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum skal fortelle hvordan regjeringen vil prioritere resten av året. Men også inflasjonstall vil stå i fokus den kommende uken, mens børsene skjelver.

Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken ser særlig på inflasjonstallene i Norge og USA, og regjeringens reviderte nasjonalbudsjett denne uken.
Publisert: Publisert:

Den første store, planlagte hendelsen denne uken som kommer er inflasjonstallene for april i både Norge og USA.

I mars steg totalinflasjonen til 4,5 prosent sammenlignet med året før, og kjerneinflasjonen steg med 2,1 prosent på årsbasis.

Kjerneinflasjon er inflasjonen, justert for avgiftsendringer og uten energivarer.

– Inflasjonen tilbake i mars var lavere enn det Norges Bank ventet, sier sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken.

– Mange tror dette var et midlertidig avvik, og forventningene til inflasjonen er at de nå kommer inn litt på oppsiden av Norges Banks forventninger.

Handelsbanken tror kjerneinflasjonen vil ligge på 2,3 prosent for april.

Også i USA blir inflasjonstall for april lagt frem, og i mars steg inflasjonen med 8,5 prosent. Inflasjonen er på sitt høyeste siden 1981, og nå venter verden i spenning på om vi vil se enda flere rekorder bli brutt.

– Det er nå ventet at inflasjonen har rundet toppen. I tallene for april er det ventet at både totalinflasjon og kjerneinflasjon har trukket litt ned. Årsaken til det er at det var en veldig høy månedsvekst i fjor, sier Hov.

Vedum med revidert budsjett

På torsdag skal finansminister Trygve Slagsvold Vedum legge frem revidert nasjonalbudsjett. Det reviderte budsjettet oppdaterer regjeringens planer for den økonomiske politikken og hovedtallene for norsk økonomi.

Særlig oljepengebruken er et viktig tall de fleste år, og særlig i krisetider.

Derfor ser sjeføkonomene, som Hov i Handelsbanken, særlig på den såkalte budsjettimpulsen. Dette er en indikator på hvor mye oljepenger som brukes i budsjettet.

– Signalene fra Finansdepartementet og Vedum har vært at dette er tiden for å holde litt igjen på pengebruken, sier Hov.

Trygve Slagsvold Vedum skal torsdag legge frem regjeringens første reviderte nasjonalbudsjett, etter en meget tøff vinter.

– De er redde for å skape ytterligere presstendenser, noe som vil kunne sende rentene enda mer opp.

Hov sier at Norges Bank har ventet at budsjettimpulsen er svakt kontraktiv i år, altså at oljepengebruken er lavere enn i fjor.

– Det er på grunn av at koronatiltakene er avsluttet, noe som isolert sett vil føre til mindre pengebruk. Men så er det mange utgifter som kommer inn også, sier Hov.

Oljepengebruken i det reviderte nasjonalbudsjettet for 2021 ble oppjustert av Solberg-regjeringen på grunn av coronapandemien.

I år vil trolig både strømprisene, inflasjonen og krigen i Ukraina være sentrale temaer å følge med på, som kan påvirke nasjonalbudsjettet.

Børsene i fokus

De amerikanske markedene har fått juling så langt i år. Den brede S & P 500-indeksen er ned 13,5 prosent så langt i år, og den teknologitunge Nasdaq-indeksen er ned over 22 prosent.

April ble den verste måneden for Nasdaq siden finanskrisen, og nedturen fortsatte sist uke.

Ikke siden 1932 har S & P 500-indeksen hatt en verre start på året, og alles øyne vil fortsatt være rettet mot særlig det amerikanske aksjemarkedet.

Lakseuke på Oslo Børs

Vi er nesten halvveis i resultatsesongen for første kvartal, og også denne uken blir full av tallslipp.

Nesten alle oppdrettsselskapene på Børsen skal legge frem tall denne uken. Blant disse er gigantene Bakkafrost, Lerøy, Salmar og Mowi. Selskapene kan ha tjent godt på den rekordhøye lakseprisen, som steg kraftig i februar. Årsakene til økningen i prisene skal ha vært normalisering etter pandemien og lavere tilbudsvekst.

Tirsdag slipper Kongsberg Gruppen sine tall. I forrige kvartal kunne de vise til vekst i alle forretningsområder, og en ordrereserve til en verdi av nesten 50 milliarder kroner.

Samme dag kommer det Øystein Stray Spetalen-dominerte investeringsselskapet Saga Pure med sine tall. Selskapet har investert i flere grønne selskaper, som Bergen Carbon Solutions, Horisont Energi og Pryme, og utviklingen til disse vil påvirke Saga Pures resultater.

I tillegg kommer småaksjonær-favorittene Norwegian Air Shuttle, Kongsberg Automotive og Quantafuel med tall på fredag.

Publisert: