Det koster flesk å ribbe kroppen for overflødig fett etter jul. Til gjengjeld kappes treningssentrene nå om å kapre deg som kunde. De nærmest kaster gavekort og treningsbager etter deg, og lokker med å kutte gebyrer. Det lønner seg derfor å melde seg inn nå — eller i løpet av neste kampanje. De store kjedene har nemlig flere kampanjer i året, både etter jul og sommer, i tillegg til vervekampanjer. Elixia har til og med to faste dager i måneden med kampanjetilbud.

Dyrest og billigst.

Vår pristest viser at Elixia er det dyreste treningssenteret, og godt over dobbelt så dyrt som prisvinneren Nautilus, både med og uten rabatt. Inkludert innmeldingsgebyr og administrasjonsgebyr må medlemmene betale 8127 kroner i året, mot 3540 kroner hos Nautilus. Friskis & Svettis er nest rimeligst blant de fire landsdekkende treningssentrene i testen, og tar i likhet med Nautilus hverken innmeldings- eller administrasjonsgebyr. Leif Oscarsson i Nautilus sier de sjelden har kampanjetilbud, men satser på rimelige priser året rundt. - Vi senker til og med prisene med 20 kroner pr. måned etter ett års medlemskap, sier Oscarsson.

Flest timer.

Når du skal velge treningssenter, bør du imidlertid ikke bare se på prisen. Det er stor forskjell på hvor godt treningstilbudet er og hva slags type trening du får ulike steder. Nautilus har for eksempel tilgang til svømmebasseng ved alle sentrene sine, men tilbyr trening i sal bare ved halvparten. Elixia er riktignok det dyreste, men slår alle de andre på antall timer i sal. Kjetil Tveter, salgsdirektør i Elixia, er klar over at kjeden er blant de dyreste, men hevder de tilbyr kundene sine mer enn andre sentre. - Vi har mange timer i sal, og SPA-avdeling ved fem av sentrene våre. I andre land er det mye større variasjon på både pris og tilbud innen treningssegmentet, sier Tveter. Treningskjeden har 27 sentre rundt om i landet og tilsammen rundt 100 000 medlemmer.

Svetter penger.

Aftenpostens beregninger viser at vi svetter bort tilsammen 134 millioner kroner i landets fire største treningskjeder hvert år. Eller - det er i hvert fall hva 260 000 medlemmer hos SATS, Elixia, Nautilus og Friskis & Svettis betaler i medlemskontingent. Hvor mange av medlemmene som faktisk får valuta for pengene, er derimot usikkert. Treningsentusiasmen på nyåret får ofte en lavere puls etter hvert, og mange ender opp som støttemedlemmer. De fleste treningssentrene har imidlertid 12 måneders bindingstid, slik at du må regne med å betale et helt år selv om du aldri går på trening. Jens Thommesen, seniorrådgiver i Forbrukerombudet, anbefaler deg å sjekke bindingstiden og avtalevilkårene før du hopper på første tilbud. - Vi fraråder forbrukerne generelt å inngå avtaler med lengre bindingstid enn ett år. Man bør også ta stilling til hva det koster å trene totalt, inkludert alle gebyrer, og hva som er inkludert i prisen, mener Thommesen.Han sier ombudet ofte får henvendelser fra personer som ikke er fornøyd med bindingstiden ved treningssenteret sitt. - Bindingstiden skal komme klart frem i avtalen, men det er ikke alltid tilfellet. Mange synes det er galt at de må betale et helt år hvis de ikke bruker tilbudet lenger, forteller Thommesen.Ombudet starter nå et arbeid med å se nærmere på treningssenterbransjen, inkludert bindingstiden som sentrene opererer med.- I utgangspunktet er det avtalefrihet i alle kontrakter, men på flere andre områder, som strøm og forsikring, har det kommet lovreguleringer som hindrer bindingstid. Vi kan imidlertid sette forbud mot urimelig bindingstid, sier Thommesen.

Klikk for større bilde.