Wisting-avgjørelse utsettes: – Beslutningen er krevende
(E24) Kostnadene stiger for Wisting-prosjektet i Barentshavet, og en beslutning om utbygging kan ifølge Equinor bli utsatt helt til 2026. SV og Bellona er fornøyde, mens Frp og Industri Energi er skuffet.
Operatør Equinor og partnerne hadde planer om å ta investeringsbeslutning for Wisting-feltet i Barentshavet i desember, men utsetter beslutningen, ifølge en melding, skriver E24.
Equinor viser til at investeringen i feltet nå er beregnet til å være på 104 milliarder kroner. I november 2021 var den totale investeringen anslått til i størrelsesorden 60–75 milliarder kroner, ifølge Equinor.
Det er en totalvurdering som fører til utsettelsen, ifølge Geir Tungesvik. Han er konserndirektør for prosjekter, boring og anskaffelser i Equinor.
– Kostnadene har økt på grunn av global inflasjon og kostnadsvekst i leverandørindustrien nasjonalt og internasjonalt. Det er usikkerhet rundt rammebetingelsene for prosjektet og gjennomføringskapasitet i leverandørmarkedet. Basert på en totalvurdering velger vi å utsette investeringsbeslutningen, sier Tungesvik i meldingen.
Også etter kostnadsøkningen har prosjektet positiv nåverdi både før og etter skatt, ifølge selskapet.
– Beslutningen er krevende
Equinor viser til utfordringer med kapasitet og flaskehalser blant leverandører i Norge og utlandet, og at leveransene tar lengre tid enn før.
– Mange har jobbet hardt for å realisere Wisting i henhold til planen, og beslutningen er krevende. Men i dagens leverandørmarked er det riktig å utsette en investeringsbeslutning, for å sikre en økonomisk forsvarlig utbygging og robusthet i gjennomføringen av prosjektet, sier Tungesvik.
Selskapet vil kunne ta en avgjørelse når presset i leverandørmarkedet avtar, og mener at Wisting-prosjektet da vil kunne gjennomføres på en god måte. Nå skal Equinor forsøke å kutte kostnadene på prosjektet, slik det også har gjort i tidligere runder med press i leverandørindustrien og stigende kostnader.
Slik vil Equinor sikre trygg Wisting-utbygging
– Dette var gledelig
Miljødirektoratet har tidligere vært kritisk til Equinors konsekvensutredning om Wisting, og mente den var mangelfull. Equinor leverte nylig en tilleggsutredning om prosjektet.
Også miljøbevegelsen har vært kritisk til Wisting-prosjektet, fordi det ligger i sårbare områder og fordi det etter planen skulle produsere olje og gass helt frem til 2058, åtte år etter at verden skal være nede i netto nullutslipp.
– Dette var gledelig, sier Bellona-leder Frederic Hauge til E24 etter at utsettelsen ble kjent torsdag.
– Dette handler ikke bare om feltets klimautslipp og at det ligger i et sårbart område, men også om at geologiske utfordringer ser ut til å være med på å fordyre prosjektet kraftig. Det er en veldig tynn kappe av fjell over reservoaret, og det gjør det utfordrende, sier Hauge.
– Equinors beslutning viser at det grønne lønner seg stadig mer, det fossile stadig mindre, sier Sigrun Aasland, leder i ZERO.
Leder Gina Gylver i Natur og Ungdom mener beslutningen er en historisk seier for miljøbevegelsen.
– Vi har aldri før klart å stoppe et oljefelt som har kommet så langt i prosessen. Dette er ikke en utsettelse, men en skrinleggelse, sier hun til E24.
Skattegrep kan ramme Wisting: – Prosjektet blir dårligere
– Trist
Leder Frode Alfheim i fagforeningen Industri Energi er skuffet over utsettelsen.
– Det er trist at det eneste selvstendige nye prosjektet i nord nå utsettes. Det er skuffende i forhold til den videre utviklingen av petroleumsnæringen i Barentshavet, og ikke minst kunne det betydd mange nye arbeidsplasser, sier Alfheim i en kommentar.
– Vi forventer at det fortsatt jobbes med å utvikle prosjektet videre og at Wisting ikke skrinlegges, legger han til.
– Synd
Fremskrittspartiet er positiv til nye olje- og gassfelt, og hadde håpet på at Wisting skulle gå videre som planlagt.
– Det er synd at beslutningen utsettes, men vi har forståelse for at Equinor må gå noen ekstra runder i den spesielle situasjonen vi står i med høye priser, sier Frp-leder Sylvi Listhaug i en kommentar.
– Vi er likevel glade for at Equinor er helt tydelige på at de er fast bestemt på å gjennomføre utbyggingen, legger hun til.
Listhaug mener usikkerheten øker i oljenæringen på grunn av uklare politiske signaler. Regjeringen foreslo nylig en endring i de midlertidige skattereglene som ble innført for bransjen under koronakrisen, og grepet gjør at selskapene kan trekke fra mindre på skatten.
Aker BP-sjef Karl-Johnny Hersvik sa nylig til E24 at grepet gjorde Wisting-prosjektet mindre lønnsomt. Også Equinor-sjef Anders Opedal sa at selskapet måtte regne på nytt på prosjektene sine etter skattegrepet.
Regjeringspartiene Sp og Ap forhandler nå med budsjettpartner SV om statsbudsjettet.
– Vi er bekymret for at Sp og Ap skal komme med nye overraskelser mot næringen når de nå sitter i forhandlinger på nytt med et parti som vil legge ned næringen, sier Listhaug.
Vil stanse Wisting-prosjektet
SVs miljøpolitiske talsperson Lars Haltbrekken gleder seg over meldingen fra Equinor.
– Denne utsettelsen gjør at Wisting-prosjektet ikke lenger omfattes av oljeskattepakka som Stortinget vedtok under pandemien. Da er hele prosjektet totalt ulønnsomt, og noe Norge etter all sannsynlighet kommer til å tape penger på, sier Haltbrekken i en kommentar.
– Dette er et viktig skritt på veien til å få stanset klimabomben Wisting. Utbyggingen ville skjedd i et sårbart område hvor vi ikke har oljevernberedskap og hvor et uhell ville skapt store problem for naturen, sier Haltbrekken.
Stortingsrepresentant Sofie Marhaug (Rødt) er også glad for utsettelsen.
– Rødt mener det er bra at Equinor utsetter Wisting-prosjektet. Det burde aldri realiseres, ettersom Wisting både vil føre til store klimagassutslipp og nedbygging av natur med elektrifisering fra land. Det er et hull i hodet-prosjekt på alle måter som bør legges dødt en gang for alle. Hvis vi tar klimapolitikken på alvor er dette noe av det letteste å si nei til.