Dette er lakselobbyen

(E24:) Sist grunnrenteskatt var tema i havbruksnæringen, fikk lakselobbyen æren for å legge saken død. Slik ser lobbyen ut i dag.

Akkurat denne laksen bor på Frøya, og har gjennom sin eier Salmar PR-bistand fra First House - dog ikke til skatteregning, men til kommunikasjon med kapitalmarkedet.
Publisert: Publisert:

Sist kampen om lakseskatten utspilte seg, i 2019, bisto PR-selskapene First House og Zynk arbeidsgiverforeningen Sjømat Norge i kommunikasjons- og lobbyarbeid.

I år opplyser Sjømat Norge at de har en stor nok kommunikasjonsavdeling, og at de ikke bruker en krone på PR-selskaper. De har blant annet rekruttert Erna Solbergs (H) tidligere rådgiver Peder Egseth som næringspolitisk sjef.

– Alle peker på oss som den mektige lobbyen, men vi er en liten organisasjon i NHO. Vi har ikke noe samarbeid med de som eventuelt gjør PR for lakseselskapene. Jeg har ikke noen oversikt over hvorvidt de bruker byråer, sier kommunikasjonsdirektør Kristin Langeland i Sjømat Norge til E24.

E24 har spurt lakseselskaper og PR-byråer om kundeforhold.

Disse er kunder hos PR-byråer

  • John Fredriksen-dominerte Mowi står på kundelisten til PR-byrået Kruse Larsen. Mowi opplyser om at de har brukt PR-byrået til en sak tidligere, men at de i dag ikke benytter seg av byrået og at de ikke bruker PR-byrå i grunnrentesaken.
  • Møgster-familiens lakseselskap Lerøy står på kundelisten til Kruse Larsen, men opplyser om at de ikke bruker PR-byrå i grunnrentesaken.
  • Firda Seafood står på kundelisten til Kruse Larsen. Firda Seafood opplyser at de ikke har brukt PR-byrå i grunnrentesaken.
  • Sjømatbedriftene, ledet av tidligere arbeidsminister og Frp-politiker Robert Eriksson, står på kundelisten til Kruse Larsen. Eriksson opplyser om at de ikke bruker PR-byrå til bistand i grunnrentesaken.
  • Witzøe-familiens holdingselskap Kvarv as står på kundelisten til Sannum & Bergestuen. Grunnlegger og partner Sven Tore Bergestuen opplyser om at de hovedsakelig har jobbet med Gustav Magnar Witzøes stiftelse «W Initiative», men at de også bisto Gustav Witzøe i forbindelse med deltagelse i NRKs program Debatten.
  • Salmar er kunde hos PR-byrået First House. De oppgir at de ikke benytter byråer i grunnrentesaken, og at First House kun bistår dem i finansiell rapportering og kommunikasjon med kapitalmarkedet.
  • Tidligere statsråder Monica Mæland (H) og Iselin Nybø (V) jobber begge i advokatfirmaet Schjødt. De har tidligere i høst invitert politikere til seminar om lakseskatt. Det har ikke lyktes E24 å få kontakt med Mæland og Nybø vedrørende hvem kundene deres er.

Tidligere arbeiderpartipolitiker og fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen er rådgiver og medeier i Kruse Larsen. Hun er også deleier i flere selskaper tilknyttet oppdrettsnæringen. Berg-Hansen opplyser selv at hun jobber med lakseselskap, men ikke med grunnrentesaken.

Zynk opplyser at de ikke gir ut informasjon om kunder.

Corporate Communications ønsker hverken å bekrefte eller avkrefte at de har oppdrag knyttet til grunnrenteskatt på havbruk.

Les også

Lakseskatten forklart fra sjøen til kjøledisken

Har hyret inn eksterne

Kristin Langeland i Sjømat Norge forteller at lakseselskapene lener seg på deres kompetanse og råd i debatten om grunnrenteskatt.

Kommunikasjonsdirektør Kristin Langeland i Sjømat Norge.

Sjømat Norge har som nevnt ikke sett behov for å hyre inn hjelp fra PR-bransjen i år. Av ekstern hjelp har de fått hyret inn konsulentselskapet KPMG, analyseselskapene Kontali Analyse og Menon Economics, samt advokatfirmaet Sands.

– Det er svært viktig for oss å være faglig etterrettelige i det vi legger til grunn i høringssvar og kommunikasjon om
de juridiske og økonomiske sidene av forslaget som ligger på bordet, sier Langeland.

Det er også hyret inn noe kommunikasjonshjelp for å bistå regionssjefer i region nord og vest i Sjømat Norge med tilsvar til media. Her er tidligere sjefsredaktør i E24 Gard Michalsen i rekrutteringsbyrået Heia Nord-Norge og Øyvind Kråkås i konsulentfirmaet Havbrukspartner hyret inn.

Akkurat hvor mye penger som har gått til ekstern hjelp, ønsker ikke Langeland å oppgi.

Les også

Mener Vedum ikke bør endre lakseskatt: – Kan føre til hull i systemet

Hun er oppgitt over å bli fremstilt som skummel lakselobby, og bedyrer at de ikke har noen store strategiark tilgjengelig.

– Dette har vært en ganske enkel kommunikasjonsjobb. Det har vært helt gjennomsiktig hva vi vil gjøre for våre medlemmer: Å sørge for at norsk havbruksnæringen har rammevilkår for å utvikle seg.

– Hva er strategien deres for samfunnskontakt, er det noen dere prioriterer å møte?

– Vi vil møte alle som har lyst til å prate med oss, for dette er kjempekomplekst. Ingenting er suspekt i dialogen vår med politikere. Man må snakke sammen for å fortelle hvordan politikk slår ut, sier Langeland.

Gard Michalsen har tidligere vært sjefredaktør i E24.

Det sto først i saken at Lisbeth Berg-Hansen ikke jobber med laksebedrifter, men det er rettet til at hun opplyser at hun jobber med lakseselskap, men ikke grunnrentesaken. Mowi opplyser også til E24 at de ikke bruker PR-byrå i grunnrentesaken. Saken ble oppdatert 20.11.2022 klokken 20.27.

Publisert: