Prisene i Storbritannia steg mer enn 11 prosent

Den skyhøye inflasjonen i Storbritannia klatret videre i oktober. Prisene steg mer enn ventet på forhånd.

Matprisene har steget kraftig i Storbritannia det siste året.
Publisert: Publisert:

Prisveksten i Storbritannia kom inn på 11,1 prosent i oktober målt mot samme måned i fjor, viser ferske tall fra britiske statistikkmyndigheter.

Dette er det høyeste nivået på 41 år, anslår statistikkmyndighetene.

Inflasjonen klatret videre fra 10,1 prosent i september.

På forhånd hadde analytikere og økonomer ventet at inflasjonen skulle lande på 10,7 prosent i oktober, ifølge tall Bloomberg har hentet inn.

Puster ut etter strøm­pris-fall - men vil ikke gå tilbake til normale åpnings­tider

Høyere priser på strøm, gass, mat og drivstoff har vært med på å drive den kraftige prisveksten det siste året.

Det var prisene på strøm og gass som bidro sterkest til prisveksten fra oktober i fjor til oktober i år. Gassprisene steg 36,9 prosent, mens prisene på strøm steg 16,9 prosent.

Dette hadde vært betydelig høyere uten myndighetenes prisgaranti på energi, skriver statistikkmyndighetene. Støttetiltaket som skal holde gass- og strømregningene til britiske husholdninger nede trådte i kraft 1. oktober.

Økte matprisene bidro også sterkt til den høye inflasjonen på årsbasis. Matprisene steg 16,2 prosent i oktober målt mot samme tid i fjor.

Transportprisene steg 8,9 prosent i oktober, og dempet seg dermed fra en prisvekst på 10,6 prosent i september. Dette inkluderer blant annet drivstoffpriser og prisene på bruktbiler.

Samtidig er prisveksten i Storbritannia bredt basert. Kjerneinflasjonen, som ser bort fra prisveksten på mat, energi, alkohol og tobakk, lå på 6,5 prosent i oktober. Det var det samme som for september.

Publisert: