Mener strømselskapene står i en skvis: – Nå er det en perfekt storm
Flere strømselskaper har varslet om finansielle problemer. Høye strømpriser, stort kapitalbehov og rentehopp setter selskapene i en skvis, mener Lars Ove Skorpen i Pareto Securities.
– Det er mye enklere å være strømleverandør når prisene er lave. Når det er lav volatilitetvolatilitetVolatilitet er svigninger, for eksempel svingninger i priser. og det ikke er forskjeller i områdepriseneområdepriseneOmrådeprisen er strømprisen i geografiske områder. Norge har fem slike områder.. Nå er det en perfekt storm hvor alle disse tingene ikke er til stede lenger, sier Skorpen til E24.
Han er direktør for kraft og fornybar energi i Pareto Securities, og har jobbet som finansiell rådgiver for aktører innen kraftbransjen i en årrekke.
Strømselskaper kan skylde kunder milliard-beløp
Denne høsten og vinteren har flere strømselskaper møtt på problemer.
Før helgen varslet Fjordkraft-eier Elmera om resultatsmell etter utfordrende markedsforhold, mens Tibbers «krisegrep» med bytte av faktureringsmodell ble møtt av en klagestorm.
I desember varslet Tinde Energi nedleggelse, og noen måneder tidligere meldte Meløy Energi om store tap.
Frekkere enn flatlusa
Skorpen tror også andre strømselskaper risikerer trøbbel.
– Hvis prisene holder seg høye fremover tror jeg fort det kan skje.
– Blir ekstra ille
Pareto-direktøren peker på at strømselskapene typisk kjøper inn kraft og fakturerer strømsalget på et senere tidspunkt, en praksis som skaper et stort kapitalbehov når prisene er høye.
– Det er greit å finansiere når kraftprisen er 30 øre, men når den er tre eller fire kroner må du gå til banken og kanskje låne fem-seks ganger så mye penger, eller rett og slett ha tilgjengelig kapital i en helt annen størrelse enn det du måtte ha før.
– Nå har det vært sånn en stund, men i tillegg går renten opp. De lånte billigere før. Det gjør at utlegget, og i det hele tatt bare å få tak i pengene, er krevende for mange.
Strømselskap vil avvikle variable strømavtaler
Han kaller situasjonen med stort kapitalbehov for «veldig krevende».
– Skulle prisene gå veldig høyt kombinert med høyt forbruk - det er det som er skummelt. En ting er høye priser med lavt forbruk, men når du får kombinasjonen blir det ekstra ille.
– Lager problemer
Ifølge Skorpen har også forskjeller mellom den såkalte systemprisen og områdepriser skapt problemer.
Systemprisen er en beregning av hva strømprisen ville vært dersom kraften kunne flyte helt fritt, uten begrensninger.
Denne blir brukt som referanse for finansielle aktører, eksempelvis selskaper som inngår kontrakter for prissikring.
Områdeprisen er strømprisen i geografiske områder. Norge har fem slike områder.
Månedlig strømpris 2020–2022– Det du tradisjonelt har sikret kraften din mot er systemprisen. Når de begynte å drifte fra hverandre fikk du EPADEPADEPAD står for electricity price area differentials, og er finansielle kraftkontrakter som kan brukes til å sikre seg når det er forskjell mellom områdeprisen og systemprisen., det vil si at du kunne handle og sikre også i de enkelte områdene, sier Skorpen.
Han sier imidlertid at det er «dårlig likviditet» i markedet hvor selskapene kan sikre seg mot prissvingninger. Det betyr at det er vanskelige å kjøpe og selge.
Fersk hytteundersøkelse: Fire av ti lar strømprisen påvirke hyttebruken
– Det gjør også at det er vanskeligere for aktørene å sikre seg. Kombinasjonen av høye priser, prisområder og lavere likviditetlikviditetLikviditet handler om hvor lett det er å kjøpe og selge i et marked. er det som lager problemer for mange. Særlig de som kanskje ikke har et stort kraftselskap i ryggen, som potensielt kan bistå de.
Mye av handelen i det finansielle kraftmarkedet i Norden skjer på Nasdaq-børsen, men også direkte mellom aktører.
Tidligere i høst måtte Sverige og Finland ta grep for å hindre markedskollaps.
– Syltynne marginer
Skorpen trekker også frem de store svingningene i strømprisen.
Bare i desember har spotprisen på Nordpool svingt mellom 4,2 kroner per kilowattime på det høyeste og 1,2 kroner på det laveste i Sør-Norge.
– VolatilitetenVolatilitetenVolatilitet er svigninger, for eksempel svingninger i priser. totalt sett i markedet gjør det også vanskeligere. For det svinger så veldig mye. Produkter går veggimellom.
Ifølge Pareto-direktøren har strømselskapene dårlig lønnsomhet for øyeblikket.
– De har, i alle fall slik som verden er nå, ganske syltynne marginer. Og sannsynligvis den laveste prosenten de noen gang har hatt.
Schibsted er eier i Tibber. E24 er et heleid datterselskap i Schibsted-konsernet. Enkelte journalister i E24 eier aksjer i Schibsted gjennom konsernets aksjespareprogram.