Olav Thon Gruppens kjøpesentre omsatte for 75 milliarder i 2022

(E24) Omsetningen på sentrene økte sammenlignet med året før. I 2023 venter Olav Thon Gruppen utflating.

Lagunen Storsenter i Bergen passerte 4 milliarder i butikkomsetning i fjor, som er det høyeste blant sentrene Olav Thon Gruppen eier eller forvalter.
Publisert: Publisert:

I 2022 ble det omsatt for 75,2 milliarder kroner på kjøpesentrene som enten er eid eller forvaltet av Olav Thon Gruppen, skriver E24.

Butikkomsetningen økte med 3,3 prosent sammenlignet med 2021, ifølge en pressemelding torsdag.

Sammenlignet med 2019 økte omsetningen med 14,9 prosent. Det var det siste året før koronapandemien slo inn, og påvirket både grensehandel og reising.

– I tillegg til tradisjonell detaljhandel har kunder i 2022 brukt mye penger på tjenester og servering, sier Thomas E. Rønning, direktør for kjøpesenter i Olav Thon Gruppen.

Tror veksten flater ut

Det var økning for både servering, klær, sko og service- og tjenesteyting, ifølge selskapet. Elektronikk og kategorien hus og hjem opplevde på sin side nedgang etter en god utvikling under pandemien.

Vinmonopolet hadde også stor nedgang i omsetningen i det første året som var mindre preget av korona og reiserestriksjoner, mens dagligvarehandelen har flatet ut.

– Det er god grunn til fortsatt å tro på fysisk handel. Vi er godt fornøyde med at omsetningen har holdt seg bra i 2022, men vi regner med at veksten i forbruket flater noe ut i 2023, sier Rønning.

Lagunen størst

Det er 83 kjøpesentre i porteføljen til Olav Thon Gruppen, som da enten er eid eller forvaltet av selskapet. 49 av disse er Amfi-sentre.

Lagunen Storsenter i Bergen hadde høyest butikkomsetning av disse i fjor, som eneste på over 4 milliarder kroner.

Videre på listen følger Strømmen Storsenter, Sandvika Storsenter, Amfi Moa i Ålesund og Storo Storsenter i Oslo. De hadde alle butikkomsetning på over 3 milliarder kroner i 2022.

Åtte av de ti største kjøpesentrene i Norge basert på omsetning er enten eid eller forvaltet av Olav Thon Gruppen, ifølge selskapet.

I Sverige har Olav Thon Gruppen også 10 kjøpesentre de enten eier eller forvalter. Flere av disse ligger i nærheten av grensen til Norge.

Her var omsetningen på over 14 milliarder kroner. Det er opp mer enn 70 prosent siden 2021, men en økning på kun 1,7 prosent siden 2019.

Publisert: