Statoil skal gjennomgå alvorlige hendelser

På hastemøtet i dag ba Petroleumstilsynet ledelsen i Statoil om å undersøke om det er fellestrekk ved de mange uønskede hendelsene på kort tid.

Publisert:

PÅ VEI: Konserndirektør for utvikling og produksjon Arne Sigve Nylund i Statoil på vei inn til møte med direktør Anne Myhrvold i Petroleumstilsynet for å forklare seg om en rekke hendelser den siste tiden. Foto: Carina Johansen, NTB scanpix

I grålysningen hastet Statoil-sjef Arne Sigve Nylund inn til Petroleumstilsynet for å redegjøre for hvorfor de har hatt flere alvorlige hendelser på to uker.

Den siste skjedde tirsdag, da 600 ansatte måtte evakueres fra oljeraffineriet på Mongstad etter en hydrogenlekkasje.

I tre av hendelsene mener Petroleumstilsynet at liv kunne ha gått tapt, og kalte inn ledelsen i den norske oljegiganten på kort varsel.

– Hva er det som skjer?

– Vi fikk gitt uttrykk for vår bekymring, og stilt spørsmålet kanskje flere har stilt seg: hva er det som skjer? På kort tid har vi sett en rekke uønskede hendelser, noen alvorlige, på Statoils landanlegg og plattformer, sier Øyvind Midttun, pressekontakt i tilsynet og til stede på møtet.

– Vi har bedt Statoli gjennomgå hendelsene for å se om det er fellestrekk ved disse hendelsene, eller like årsaksforhold. En slik gjennomgang har Statoil-ledelsen svart at de vil ta.

– Har Statoil fått en frist?

– Ingen konkret frist. Men det er klart at dette må gjøres raskt

Diskuterte ikke Mongstad

– Tok dere opp hydrogenlekkasjen på Mongstad denne uken?

– Vi diskuterte ikke enkelthendelser, men helhetsbildet. Hendelsen på Mongstad kom på toppen av de andre, sier Midttun til BT.

– Har dere mistanke om hva årsaken kan være?

– Vi spør oss om det er det er en sammenheng mellom effektiviseringsarbeidet som skjer i Statoil nå, og disse hendelsene. Dette har vi bedt Statoil om å undersøke.

– Nok er nok

– Nok er nok. Nå forventer jeg at Statoil blir satt på plass, og at det stilles krav, sier Roy Erling Furre, 2. nestleder og HMS-ansvarlig i fagforbundet Safe, til Aftenbladet.

– Etter seks hendelser på bare 15 dager, er det grunn til å stille spørsmål om Statoil-ledelsen har mistet fullstendig kontroll. Hvis Statoil mister kontrollen, er det noe som angår oss alle.

Arne Sigve Nylund, konserndirektør for norsk sokkel i Statoil, sier til samme avis at Statoil ikke legger skjul på at dette er alvorlig.

– Nå går vi gjennom hver enkelt hendelse, enten det er på sokkelen eller på land. Og vi setter inn gode tiltak, sier Nylund.

Tre granskinger

Så langt har Petroleumstilsynet satt i verk gransking av tre alvorlige hendelser.

Publisert: