Klokken tikker for Norwegian-aksjonærene: I dag går tegningsrettene ut

Bare timer før handelen i tegningsretter i Norwegian går ut, er det fremdeles stor prisforskjell mellom nye og gamle aksjer. – Det gir ikke mening. Det må være småaksjonærene som ikke forstår, sier NHH-professor.

Konsernsjef Jacob Schram har også tegnet seg i den kommende emisjonen.
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

I dag er siste dag tegningsrettighetene i Norwegian er i handel, og aksjonærene må nå bestemme seg hva de vil gjøre.

Etter i dag kan man verken kjøpe eller selge tegningsrettighetene. Aksjonærene som ikke har tenkt til å bidra i emisjonen har frist til klokken 16.30 i dag med å selge tegningsrettighetene.

Aksjonærene som ikke selger eller bruker tegningsrettene, mister potensielt store summer, da tegningsretten blir verdiløs om den ikke brukes.

I begynnelsen av mai annonserte Norwegian at de ville hente seks milliarder kroner for å komme seg gjennom krisen. Nær 400 millioner kroner av disse pengene skal komme fra eksisterende aksjonærer, som har fått rett til å kjøpe nye Norwegian-aksjer for 6,26 kroner per stykk.

Les Johann D. Sundbergs børskommentar: I dag må Norwegian-aksjonærene bestemme seg

Det har siden tegningsrettene kom for handel vært en stor forskjell mellom kursen på Norwegian-aksjen, og den implisitte kursen på Norwegian-aksjen som tegningsrettighetene gir.

Norwegian og tegningsretten

– Det er helt irrasjonelt, sier Karin Thorburn, professor i finans ved Norges Handelshøyskole (NHH), til E24.

–Det er ingenting som kan forklare hvorfor folk kjøper Norwegian til denne prisen. Man vet jo at emisjonen kommer og tegningrettene er allerede skilt fra aksjen. Det er mye bedre å kjøpe en ny aksje gjennom tegningsrettigheter, legger hun til.

– Hvorfor tror du det har blitt slik?

– Det gir ikke mening. Det må være småaksjonærene som ikke forstår. Man burde selge aksjen og kjøpe tegningsrettighetene om man vil være Norwegian-aksjonær, sier Thorburn.

– Det har kommet en stor strøm av nye aksjonærer til Oslo Børs. Det er kanskje mange som ikke har fått med seg hva tegningsrettigheter innebærer.

Karin Thorburn er professor i finans ved NHH.

Aksjonærlistene i Norwegian viser at mesteparten av de gamle aksjene i Norwegian er eid av svenske Avanza Bank og Nordnet, og tyske Clearstream Banking.

Dette er såkalte nominee-kontoer, der bankene eier aksjene på vegne av sine kunder. Disse bankene har mange småaksjonærer blant sine kunder og er en indikasjon på interessen blant småinvestorer i Norwegian-aksjen.

Les også

I dag må Norwegian-aksjonærene bestemme seg

I skrivende stund handles Norwegian-aksjen til en kurs på 25,9 kroner. Dette priser selskapet til rundt 1,1 milliarder kroner.

Samtidig handles tegningsrettighetene for flyselskapet, som gir eieren retten til å kjøpe Norwegian-aksjer for 6,26 kroner per stykk, til 7,2 kroner. Totalprisen per Norwegian-aksje blir dermed 13,46 kroner, over 12 kroner forskjell for samme aksje.

E24 omtalte prisforskjellene samme dag tegningsrettene kom på markedet, og forskjellene har bare økt siden den gangen.

– Begge prisene er helt syke, sa Jan Petter Sissener den gangen.

Advarer kunder i SMS

Ved flere tidligere fortrinnsrettsemisjoner har flere aksjonærer mistet verdier fordi de ikke har tegnet seg eller solgt tegningsretten sin i tide.

Flere ganger de siste ukene har DNB Markets advart sine kunder over tekstmelding om å enten selge tegningsretten eller bruke de.

«Tegningsretter som verken selges eller benyttes til tegning vil bli slettet og være verdiløse», skriver DNB i tekstmeldingen til sine kunder.

DNB advarte sine kunder både onsdag i forrige uke og på tirsdag denne uken om å selge tegningsrettigheten om man ikke skal benytte den, for ikke å miste verdier.

– Hovedformålet vårt med å sende ut denne informasjonen er å passe på at aksjonærene som har tegningsretter ivaretar sine verdier, og at de enten tegner seg eller selger disse rettighetene, skriver aksjesjef Thomas Breivik i en epost til E24.

– Veldig mange av dagens aksjonærer som har tegningsretten har allerede tegnet seg eller solgt, men erfaringsmessig vet vi at mange venter til slutten av perioden å agere. Vi ønsker å passe på at de husker å gjøre det før fristen går ut.

Sjefene har tegnet seg

En rekke store investorer har garantert for emisjonen i Norwegian, og både John Fredriksen og den norske staten er hjørnesteinsinvestorer i emisjonen.

Disse investorene har garantert for 2,86 milliarder kroner:

  • John Fredriksens investeringsselskap Geveran Trading
  • Sundt-familien
  • Folketrygdfondet
  • DNB Asset Management
  • Ludvig Lorentzen og partnere
  • Nordea Investment Management.

Også Norwegian-ledelsen har tegnet seg for flere millioner i den kommende emisjonen:

  • Konsernsjef Jacob Schram har tegnet seg for aksjer verdt 3,6 millioner kroner.
  • Finansdirektør Geir Karlsen har tegnet seg for aksjer verdt 4 millioner kroner.
  • Kommunikasjonssjef Anne-Sissel Skånvik har tegnet seg for aksjer verdt 313.000 kroner.

I tillegg har andre i Norwegian-ledelsen tegnet seg for til sammen 8,3 millioner kroner.

Publisert