Unge Høyre hardt ut mot Erna Solbergs Kina-politikk: – Litt redde

Unge Høyre-leder Ola Svenneby mener regjeringens Kina-politikk er feilslått, og at Norge bør ta et oppgjør med supermakten.

KINA-KRITISKE: Unge Høyre-politikerne Leon Solve Mossing Knudsen og Ola Svenneby.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

– Vi skal ha dialog med Kina, men det skal ikke være på Kinas premisser, sier Svenneby til VG.

På Høyres landsmøte denne helgen skal delegatene stemme over en resolusjon om Kina-politikken fra Unge Høyre, som vil skrote normaliseringsavtalen.

Forholdet mellom Norge og Kina var svært anstrengt mellom 2010 og 2016, og kinesiske myndigheter nektet å ha noe med norske myndigheter å gjøre før denne avtalen kom på plass.

Årsaken var at den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo fikk fredsprisen i 2010, som han ble nominert til av blant annet nåværende finansminister og Høyre-nestleder Jan Tore Sanner.

Ut mot Erna

Fredsprisutdelingen utløste en diplomatisk krise mellom Norge og Kina, som ikke hadde politisk kontakt på seks år.

Etter lange forhandlinger signerte de to landene i 2016 den omstridte normaliseringsavtalen, som blant annet slår fast at Norge ikke skal gjøre noe som kan skade forholdet til Kina.

– Er Erna Solberg feig i Kina-politikken?

– Jeg tror ikke hun er feig, jeg tror hun gjør det hun oppriktig tror på. Jeg har null problem med å forstå at både Erna, Ine og kanskje flertallet på dette landsmøtet mener at dette er riktig måte å forholde seg til Kina på, men vi er uenige, sier Svenneby.

– Så hun er ikke feig, men hun tar feil?

– Ja, riktig, sier han.

Se bilder fra Erna Solbergs Kina-besøk i 2017:

– Nå henger Norge etter

Unge Høyre-lederen mener det var riktig å inngå en normaliseringsavtale med Kina etter seks år i fryseboksen – men at resultatet er skuffende.

– Hva har utviklingen vært i Kina etter avtalen ble inngått i 2016? Det var før Hongkong, før uigurene ble offentlig kjent og før konflikter i Sør-Kinahavet. Vi har ikke sett den riktige utviklingen, sier Svenneby.

I mars fulgte Norge etter EU, og innførte sanksjoner mot personer og selskaper i Kina som anklages for menneskerettighetsbrudd. Men Norge må gjøre mer, mener Unge Høyre-lederen.

– Jeg tror det har gått lang tid nok nå til å skjønne at dette ikke funker. Norge skal ikke stå alene, men nå henger Norge etter.

– EU har innført sanksjoner mot Kina, Canada har innført sanksjoner mot ansatte i Huawei og i USA går det i samme retning, uavhengig av om det er republikanerne eller demokratene som styrer. Nå bør Norge melde seg på, fortsetter han.

Unge Høyre: Vi vet bedre enn Erna

Han får støtte fra Leon Solve Mossing Knudsen, 2. nestleder og internasjonalt ansvarlig i Unge Høyre.

– Hva er alternativet til normaliseringsavtalen?

– Det er å gå bort ifra den. Det var veldig lurt å skrive under den da den ble skrevet under, men nå har vi klart å åpne talerør inn mot kinesiske myndigheter, sier han.

VENNER IGJEN: Børge Brendes (H) viktigste jobb da han ble utenriksminister, var å normalisere forholdet til Kina. Her er han og statsminister Erna Solberg (H) på besøk i landet i 2017, etter normaliseringsavtalen kom på plass året før.

– Det ikke slik at bare fordi Kina er en stor og viktig handelspartner, så skal ikke de få kritikk, sanksjoner eller tilbakemeldinger fra vestlige myndigheter, mens vi ville gitt samme tilbakemelding til ethvert annet land som hadde behandlet sin egen befolkning og naboland på den måten, fortsetter Knudsen.

– Men er det dere som har rett, og ikke de erfarne politikerne og diplomatene som ønsker å fortsette å mildne forholdet til Kina?

– Ja, svarer de to Unge Høyre-politikerne i kor.

– Det er ungdommelig pågangsmot. Men jeg oppfatter ikke at det er vi som står alene. Norge henger bakpå, sier Svenneby.

IKKE TILFREDS: Unge Høyre-leder Ola Svenneby.

Søreide: Jobber tett med EU

Jan Tore Sanner (H), som var en av dem som sto bak fredsprisnominasjonen som startet de diplomatiske problemene i 2010, ønsker ikke kommentere denne saken.

Det gjør heller ikke statsminister Erna Solberg (H), som viser til utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

– Regjeringen har nær dialog med våre allierte og samarbeidspartnere og jobber tett med EU i saker som omhandler Kina. Vi var del av fellesuttalelsene om menneskerettighetssituasjonen i Xinjiang og Hongkong, og vi har også sluttet oss til EUs listeføring av personer og enheter for alvorlige menneskerettsovergrep, skriver Søreide i en e-post til VG.

Les hele svaret nederst i saken.

– Jeg elsker Kina

– Det er veldig mange i Høyre som sier «hva med arbeidsplasser?». Vel, er det noe Norge kommer til å tape arbeidsplasser på, så er det å ha en dominerende verdensmakt som ikke respekterer havretten, ikke respekterer folkeretten, ikke forholder seg til Verdens helseorganisasjon og som truer internasjonale handelsorganisasjoner, sier Svenneby.

– Er dere ikke det minste redde for at Norge havner tilbake i fryseboksen?

– Jo, det er jeg. Men det smarteste Norge, eller helst skulle det vært EU, kan gjøre er å ta initiativ og si at «setter du en av oss i fryseboksen, setter du alle i fryseboksen», sier Svenneby.

ELSKER KINA: Unge Høyre-nestleder Leon Solve Mossing Knudsen.

– Jeg synes Norge kan ha tendens til å bli om ikke feige, så litt redde i denne politikken, følger Knudsen opp.

De understreker at kritikken er rettet mot kinesiske myndigheter, ikke det kinesiske folket.

– Jeg elsker Kina, sier Knudsen, som har studert i landet.

– Men det er dumt at kinesiske politikere setter en stopper for denne samtalen på verdensbasis. Det er veldig mange mennesker som også kanskje kan tenke seg å reise til Kina, men som ikke kan gjøre det fordi de har hatt en skepsis til myndighetene.

– Tror du at du kan reise tilbake til Kina?

– Nei, det tror jeg ikke. De kan ta fra meg karakterene mine på universitetet også, sier han.

BREDT FORHOLD: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) corona-hilser på sin kinesiske kollega Wang Yi under et besøk i Norge i fjor høst.

Søreide: Tar opp menneskerettigheter

I en e-post til VG svarer utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) videre:

– Norge har et bredt forhold til Kina der vi samarbeider om temaer som er i felles interesse, som klima, bærekraftig utvikling, internasjonal handel og globalisering.

– Samtidig tar vi tydelig opp menneskerettigheter og vi har spesielt engasjert oss i den veldig bekymringsfulle situasjonen i Xinjiang og Hongkong. Et bredt forhold til Kina gjør også at vi diskuterer spørsmål der vi er uenige med Kina.

– Blir Kina behandlet annerledes enn andre land?

– Regjeringen er opptatt av å ivareta norske interesser på best mulig måte. Det er det som ligger til grunn i vårt forhold til alle land, også Kina, svarer utenriksministeren.

Publisert: