Mowi betaler utbytte tross milliardfall i fjerde kvartal

Verdens største lakseoppdretter er i likhet med de andre lakseselskapene sterkt preget av coronapandemien i fjerde kvartal. – Ekstremt krevende år, sier Mowi-sjefen.

LAKSEKJEMPEN Mowi, der John Fredriksen er hovedeier, leverer onsdag resultater for nok et coronapreget kvartal.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Den norske laksekjempen Mowi melder om et fall i det operasjonelle driftsresultatet til 49 millioner euro (501 millioner kroner) i fjerde kvartal, fra 166 millioner euro på samme tid i fjor. Det er i tråd med en tidligere oppdatering fra selskapet.

«Pandemien påvirker fremdeles hjemmekonsumet i stor grad, og selv om salget i dagligvare er godt er den totale etterspørselen redusert med om lag 5 prosent. Vi har likevel sterk tro på de langsiktige markedsutsiktene for næringen», sier Mowi-sjef Ivan Vindheim i børsmeldingen.

Coronapandemien har rammet lakseoppdretterne hardt, med lavere etterspørsel og prisfall, samt nye utfordringer innen logistikk og smittevern.

Vindheim sier det har vært «et ekstremt krevende år».

Selskapet foreslår likevel et ordinært utbytte på 0,32 kroner per aksje eller totalt 165 millioner kroner. Samtidig åpnes det for at overskuddskapital fremover kan bli utbetalt i ekstraordinære utbytter.

Mowi annonserte i fjor vår det første utbyttekuttet på syv år i kjølvannet av coronakrisen. På forhånd var det heller ikke store forventninger til utbytte for fjerde kvartal. Ifølge TDN lød snittet blant analytikere på 0,1 krone per aksje, mens medianen var på null.

Mowi-sjef Ivan Vindheim.

Uendret mål for 2021

Mowi slaktet 127.000 tonn i kvartalet, som er ny rekord for selskapet. Dermed landet totalen for 2020 fjoråret på 440.000 tonn.

Prognosen for 2021 er uendret på 445.000 tonn.

Det gjentas at den kanadiske beslutningen om å fase ut åpen oppdrett i et område på vestkysten ikke vil påvirke årets volum, men gi en nedgang på 10–12.000 tonn for 2022. Mowi har gått til retten i Canada for å stoppe denne utfasingen.

Totalt ventes det en tilbudsvekst av laks i markedet på bare to prosent i 2021, ifølge Kontali Analyse. Det vil normalt sett gi støtte til sterke laksepriser, påpeker Mowi.

Les også: Urfolk mot norske oppdrettere i Canada: – Det er et angrep mot vårt folk

Inntektene falt til 1.01 milliarder euro i fjerde kvartal fra 1,11 milliarder på samme tid i fjor. Det ga et nettoresultat på 48 millioner euro for perioden, ned fra 203 millioner i fjerde kvartal 2019.

Selskapet venter å investere rundt 265 millioner euro i 2021.

Mowi setter nå også i gang et nytt program for å kutte kostnader, med mål om årlige innsparinger på 25 millioner euro.

Mowi har en markedsverdi på nær 100 milliarder kroner, og er dermed det største oppdrettsselskapet på Oslo Børs.

Selskapet holder til i 25 land og har 12.200 ansatte på verdensbasis. Milliardæren John Fredriksen er største eier i selskapet.

Aksjekursen til de største lakseselskapene Les også: Mowi varsler om kraftig resultatfallLes også: (+) Derfor jobber tidligere Mowi-topp for oppdrett på land: – Vi vil få manko på laks
Publisert: