Storbritannia innfører en ny nasjonal nedstenging

Storbritannias statsminister Boris Johnson innfører en ny nasjonal nedstenging i England. Den nye coronamutasjonen får skylden for smitteutviklingen.

Storbritannias statsminister Boris Johnson.
  • NTB-
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Johnson sier i en tale i 21-tiden mandag kveld at britene må gjøre mer sammen for å få den nye varianten, som anslås å være mellom 50 og 70 prosent mer smittsom, under kontroll.

Han sier også at de lyktes med coronastrategien helt fram til den nye varianten ble oppdaget, og at det ville vært nok hvis ikke den nye hadde dukket opp.

Bli hjemme, beskytt NHS og redd liv, var beskjeden fra Johnson. Budskapet var likt som under den første nedstengingen i mars.

Statsministeren sa at han er trygg på at britene nå er inne i siste fase at kampen mot viruset. Mandag ble den første vaksinen fra AstraZeneca og Oxford-universitet satt. Fra før er Pfizer og Biontechs vaksine blitt godkjent, og befolkningen er blitt vaksinert med denne siden tidlig i desember.

Oxford-vaksinen er langt billigere enn sine konkurrenter og er også lettere å oppbevare og transportere. At den nå er blitt tatt i bruk i Storbritannia, gir håp om å få fortgang i bekjempelsen av coronaviruset. Landet er blant de hardest rammede landene i verden med mer enn 75.000 dødsfall knyttet til viruset.

I en uttalelse fra Downing Street mandag ettermiddag het det at statsministeren er klar på at ytterligere grep må tas for å takle økningen og for å beskytte NHS og redde liv.

Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon opplyste tidligere mandag at det skotske samfunnet blir stengt ned for å bremse smitteøkningen.

Søndag tok Labour-leder Keir Starmer til orde for en ny nedstenging i Storbritannia innen 24 timer og sa at viruset åpenbart var ute av kontroll etter seks dager på rad med over 50.000 nye smittetilfeller.

Publisert: