I et brev til LO og NHO ber Avinor om at det blir tatt initiativ til å få slutt på streiken blant vekterne.

— Den pågående streiken blant vekterne ved Oslo Lufthavn Gardermoen og ytterligere 12 av Avinors lufthavner og fire helikopterterminaler har nå kommet til et punkt hvor både passasjerer, flyselskap og Avinor som flyplasseier er sterkt rammet, skriver konsernsjef Dag Falk-Petersen.

Passasjersvikt og inntektsfall

Streiken gir krevende forhold på samtlige berørte enheter og stor slitasje på personell. Flyselskapene rapporterer om dramatisk fallende trafikktall og store inntektstap, heter det i brevet.

Både flyselskapene og Avinor vurderer nå permittering av egne ansatte.

— Situasjonen virker fastlåst, og Avinor ber innstendig om at det tas nye initiativ for å løse konflikten og komme ut av denne krevende situasjonen, skriver konsernsjefen.

Vil ha frivillig megling

Leder for NHO Service, Petter Furulund, har full forståelse for ønsket om å få slutt på streiken.

— Jeg skjønner fortvilelsen hos både Avinor og mange andre. Jeg er smertelig klar over hvordan dette rammer. Det er forhåpentligvis også motparten vår. Det er derfor vi uttrykkelig har bedt om å få frivillig megling, men det kan vi ikke få når motparten sier nei, sier Furulund.

Han mener alle bør stille med åpent sinn til en megling, men ser ikke hvordan det skal kunne skje.

— De har låst seg. De sier det samme hele tiden, samme hva jeg sier, og ber om garantier for 2014, 2015 og årene etter det, sier NHO-sjefen.

Vekterne har en garantibestemmelse i tariffavtalen som sier at man ikke skal tjene mindre enn 85 prosent av industrilønn. Nå vil de ha en plan for hvordan lønnen kan nærme seg industriarbeiderlønnen.

Furulund opplever motparten som hundre prosent steile.

— De har bare ett tema, og krever en skriftlig, forpliktende garanti for lønnsoppgjøret i 2014, 2015. Jeg har drevet med dette i 15 år, og kan ikke huske noe lignende, sier han.

Frykter langvarig konflikt

Lederen for NHO Service mener konsekvensene av streiken er så store, at tvungen lønnsnemnd kan være en løsning.

— Det er store konsekvenser for tredjepart, kanskje større enn vi kan ha oversikt over. I fjor reddet vekterne over 250 personer fra å dø av blant annet overdoser. Vekterne er der ikke nå. Det er vanskelig å beskrive faren, men det er like fullt fare for liv og helse.

Han tror konflikten enten blir svært langvarig, eller så må partene ha hjelp.

— Jeg håper nesten Roar Flåthen kommer på banen, og prøver å hjelpe til. Eller meklingsmannen. Noen må komme utenfra og se dette med nye øyne.

- Ikke hyggelig med konflikt

Forbundsleder Erna Hagensen i Norsk Arbeidsmandsforbund, som organiserer de streikende vekterne, synes det er leit at streiken går ut over tredjepart.

— Det er aldri hyggelig å ha en konflikt gående. Men det er to parter som må til for å løse den, og der er vi ikke, sier hun til bt.no.

- Hva skal til for at det blir en løsning på konflikten?

— Arbeidsgiver må komme oss i møte på de kravene vi har fremstilt, og ikke bare avvise dem, sier forbundslederen.

Hun ser heller ikke noen snarlig løsning på konflikten.

— Vi har en målsetning om å jobbe sammen for å nærme oss industriarbeiderlønnen. Vi vil ha en plan for hvordan og når det skal skje, slik at det ikke bare blir tomme ord. Ellers vil lønnen til vekterne gå feil vei, og det vil de ikke være med på, sier Hagensen.

Trappet opp onsdag

Til sammen 3439 vektere er tatt ut i streik etter opptrappingen onsdag. Partene, Norsk Arbeidsmandsforbund og NHO Service, hadde søndag kveld sonderinger hos Riksmekleren. Disse fortsatte mandag ettermiddag og kveld, men førte ikke frem.

Streiken ble iverksatt fredag 1. juni klokken 20.

Sikkerhetskontrollen ved følgende flyplasser er rammet av streiken:

 • Oslo lufthavn
 • Stavanger
 • Bergen
 • Trondheim
 • Tromsø
 • Haugesund
 • Ålesund
 • Kristiansund
 • Alta
 • Bodø
 • Sandnessjøen
 • Florø (bare offshore)
 • Førde
 • Leknes

Åtte kroner timen

Forbundet Parat, som også organiserer vektere, ble enige med NHO Service fredag. Disse vekterne streiker derfor ikke.

Avtalen innebærer at alle Parats medlemmer på vekteroverenskomsten får et generelt tillegg på 8 kroner i timen. Sikkerhetskontrollørene får i tillegg et kompetansetillegg på 2,50 øre per time.