Norsk Tipping er presset av utenlandske spilleselskaper og må fornye seg i kampen for å beholde posisjonen i det norske markedet. Derfor ble det i forrige uke sendt en søknad til departementet om å starte opp med nettspill, ikke bare nettdistribusjon av eksisterende spill.

Norsk Tipping tror utenlandske spillselskaper har spill for 5 milliarder kroner i året.

— Til høsten er vi klare for å slutte oss til Euro Jackpot. Et lottospill som skal inkludere mange europeiske land, deriblant Tyskland og Italia. Det starter opp allerede 23. mars, sier direktør Torbjørn Almlid i Norsk Tipping.

Av praktiske grunner er de ikke med fra første spill. Men fra høsten får også nordmenn sjansen til å være med i jakten på den store premien.

- Spillet kommer i tillegg til Lotto og Viking Lotto, og vi regner med å sitte igjen med drøyt 100 millioner i året, sier Almlid.

Han regner med at en ukentlig toppremie på 10 millioner euro og drømmen om jackpot vil lokke nordmenn til å spille for 500 millioner i året.

Enorm oppmerksomhet

Akkurat det er Lill Tove Bergmo, som leder Spilleavhengighet Norge, også redd for:

- Ja, vi frykter ikke selve spillet, lotto skaper ikke problemer, men vi er redd for oppmerksomheten rundt de store summene og den enorme markedsføringen som Norsk Tipping sikkert setter inn.

Spillverdenen var for 20 år siden landbasert og med klare grenser for hva som var lovlig. I dag domineres den av store aktører som hele tiden presser grenser på det grenseløse internettet, og som ligger ett steg foran reguleringsmyndighetene i en stor gråsone av jus, politikk og teknologi. Ett pokernettsted hevder at det har 35 millioner spillere innom. Hver måned. Det blir fort penger av sånt.

400 milliarder

Det antas at det spilles for 400 milliarder dollar, over 2000 milliarder kroner, i verden hvert år. Tallene er meget usikre, men bransjen er på høyde med den globale narkotikavirksomheten (like usikre tall). Og den er omtrent like vanskelig å styre.

Rikstoto og Norsk Tipping arrangerte i går Spillkonferansen Grenseløst nettspill. Og navnet var velvalgt; det er en bransje som knapt kjenner noen grense, og som er i enorm forvandling, blant annet er de store mediehusene mange steder på vei inn.

- Grensen mellom pengespill og andre typer spill i ferd med å viskes ut. Pengene kommer også inn i det som har vært rene underholdningsspill, sa Edvard Lysne og Stian Nilsen da de åpnet konferansen med et forsøk på å beskrive spillverdenen. Og den er på full fart inn på den telefonen vi alle har i lommen.

Spillverdenen var for 20 år siden landbasert og med klare grenser for hva som var lovlig. I dag domineres den av store aktører som hele tiden presser grenser på det grenseløse internettet, og som ligger ett steg foran reguleringsmyndighetene i en diger gråsone av jus, politikk og teknologi. Ett pokernettsted hevder at det har 35 millioner spillere innom. Hver måned. Det blir fort penger av sånt.

Ifølge Hans Martin Nakkim, administrerende direktør i spillselskapet come on!, tror at Norsk Tippings anslag om at nordmenn spiller for 5 milliarder kroner hos utenlandske operatører, er mange ganger for lavt – står livetipping for mer enn halvparten av sportsspillet på nett.