Råd til champagne i år også

Skipsreder John Fredriksen og døtrene Kathrine og Cecilie faller to plasser ned på listen over Storbritannias rikeste. Men de er fortsatt er blant landets 10 rikeste familier.

Publisert:

Kathrine (f.v.), Cecilie og John Fredriksen er fortsatt blant Storbritannias aller rikeste, ifølge The Sunday Times. De to døtrene har de siste årene etablert seg som businesspartnere i farens selskaper.

  • Aftenpostens Korrespondent I London
  • Eirin Hurum

Det viser «The Rich List 2012», oversikten over Storbritannias rikeste mennesker, utarbeidet av The Sunday Times (listen er er kun tilgjengelig for abonnenenter).

Fredriksen-familien har økt sin formue fra i fjor, men faller likevel fra en 7. til 9. plass på listen.

I vurderingen av Fredriksens formue skriver The Sunday Times at Seadrill-aksjene er familiens mest verdifulle, i tillegg til eksponeringen i oljeutvinning— og seafood-selskaper.

Dette kompenserer for trøbbel i shipping-imperiet, hvor kollaps i skipsratene har gjort 2011 til et vanskelig år.

Døtrene på banen

John Fredriksen har figurert på The Rich List i mange år, men det er først de to siste årene at han nå står oppført som «John Fredriksen og familie». Det viser at hans to døtre, Kathrine og Cecilie, har etablert seg som businesspartnere i farens selskaper.

De har fullført sin businessutdannelse i London, og begge har styreverv og direktørtitler i farens ulike selskaper.

Døtrene har også gjort seg godt bemerket utenfor styrerommene, med høy champagneføring på Londons eksklusive nattklubber. Det siste året er de flere ganger omtalt i magasinet Tatler , selve uteliv-og trendbibelen for de rike og vellykkede i Storbritannia.

Den ferske rikinglisten viser at Fredriksen-familien også i år vil ha råd til å fråtse i champagne på barene rundt Sloane Square. Formuen er i år anslått til 61,4 milliarder kroner, mot 55 milliarder i fjor.

Formuen øker

Til tross for at Storbritannia nå er en hårsbredd fra å tre inn i den andre økonomiske resesjonen på fire år, og briter flest sliter med å få endene til å møtes, holder de rike stand. Årets liste viser at formuen til de 1000 rikeste har økt med 4,7 prosent fra i fjor, og at multimilliardærenes samlende formue er på svimlende 3855 milliarder kroner.

Dermed slås rekorden fra 2008, året før finanskrisen satte inn.

For åttende året på rad topper den indiske stålmagnaten Lakshmi Mittal listen over Storbritannias rikeste. Den posisjonen beholder han til tross for at familiens formue har skrumpet 27 prosent det siste året.

En annen multimillionær som har slått seg opp på stålindustri er russeren Alisher Usmanov- bedre kjent som en av eierne i fotballklubben Arsenal. Han er nå Storbritannias nest rikeste.

På tredjeplassen troner en annen fotballkulbbeier, Chelseas Roman Abramovich. Også han fikk sin formue redusert i fjor, med beholder likevel tredjeplassen på listen.

De to russerne har en formue på henholdsvis 12,3 milliarder pund, vel 114,5 milliarder kroner og 9,5 milliarder pund, 88,5 milliarder kroner.

Mediebaroner

Av de mest interessante «nyrike» på årets liste, er de som har slått seg opp på internett og sosiale medier. Den rikeste er Alisher Usmanov, som nå har gjort en formue på sin investering i Facebook.

En annen er Daniel Ek, den svenske grunnleggeren av Spotify. 29-åringen, som er bosatt i London og er ihuga Arsenal-fan, seiler inn på 395. plass over Storbritannias rikeste. Hans formue anslås til å være 1,7 milliarder kroner.

En annen svenske med forretningsans, er Tomas Persson. Han er den yngste sønnen i det svenske H&M-dynastiet. 25-åringen topper nå listen over de rikeste under 30 år i Storbritannia. På listen er også broren, Karl-Johan. Tilsammen er de god for 6,5 milliarder kroner.

Harry Potter, alias Daniel Radcliffe, er den åttende rikeste under 30 år i Storbritannia, mens Adele er den rikeste unge musikeren.

Hvem som topper listen over de rikeste på sportsfronten vil først bli publisert 6.mai.

PS: John Fredriksen er ikke alene om å representere Norge på listen over Storbritannias rikeste. Skipsreder Peter Smedvig ligger i år på en 82.plass, en plass opp fra i fjor. Niels og Jacob Stolt Nielsen klatrer fra en 562.plass i fjor til 482.plass i år. Motsatt vei går det for søstrene Marianne og Helene Odfjell. De faller fra en 122.plass i fjor -og til 137.plass i år.

Publisert: