Hva mener du om saken? Bli med i diskusjonen nederst i artikkelen.

— Det kan bli vanskelig å få sikret seg nok brød til 17. mai og helgen, sier bondelagsleder Nils T. Bjørke til Aftenposten.no.

Han har sett seg lei på landbrukspolitikken og lanserer aksjonen «hamstring av brød». Den er todelt og går ut på at folk flest skal merke at noen må produsere maten. Å få folk til å hamstre brød er derfor første ledd i planen.

Deretter ser bøndene for seg aksjoner i mer kjent fransk stil. I Frankrike har bøndene i år etter år brukt ganske voldsomme virkemidler for å vise sin makt.

— Etter hvert kan det bli vanskelig å få tak i nok mel, sier Bjørke.

— Vi ser for oss at matmelanleggene kan bli stoppet, og blokade er måten å gjøre det på, sier han.

Mer konkret planlegger bøndene å blokkere utkjøringen av mel fra fire matmelanlegg. I tillegg skal altså bøndene selv hamstre brød ute i butikkene.

- Lovlige virkemidler

Bjørke presiserer at bøndene ønsker å gjøre dette på lovlig vis.

— Aksjoner er lovlige virkemidler i Norge. Vi har en varslingsplikt, og den skal vi overholde, sier Bjørke.

Han innrømmer at å få folk til å hamstre er en del av planen.

- Vi vil jo ikke ramme forbrukerne, derfor sier vi fra om hva vi planlegger. Samtidig som forbrukerne sikrer seg selv, sørger de også for at andre ser aksjonen ved at hyllene blir tomme, sier Bjørke.

Han sier til Aftenposten at bøndene for øyeblikket har mange støttespillere, og tror folk flest vil være med å hjelpe til.

— Poenget er å synliggjøre at det ikke er selvsagt at maten havner i butikken. Dette er en påminnelse om at noen skal produsere denne maten, sier Bjørke.

Lang tids oppdemmet frustrasjon gjør at aksjonsviljen blant norske bønder er stor.

- Gi oss svar

- Bøndene er villige til å gå langt med aksjoner, også helt til Stortinget. For nå gir jeg snart opp. Politikerne må gi oss svar på om de ønsker matproduksjon i Norge, eller om de ønsker import fra utlandet. Da vet vi hva vi har å forholde oss til. Og jeg vil vite om min 17 år gamle sønn kan overta etter meg. Jeg vil ikke lure ham, slik at han får problemer, sier bonde Terje Romsaas fra Sørum.

Potetbonde Terje Romsaas fra Sørum mener bøndene vil gå langt i sine aksjoner.
Olav Olsen

Han driver med korn og poteter, og er avhengig av dugnadsdrift og hjelp av sin 80 år gamle far og av sine barn for å få lønnsom drift.Romsaas deltok i går på en markering utenfor Skedsmo Rådhus i Lillestrøm. Med et tredvetall traktorer hadde bønder fra distriktet stilt seg opp utenfor rådhuset, hvor styremedlem Bodil Boasson i Akershus bondelag leste opp et opprop til ordfører Ole Jacob Flæten (Ap). Han fikk en klar oppfordring om å ringe statsminister Jens Stoltenberg for å få slutt på urettferdigheten som har gjort eierne av matvarekjedene til mangemilliardærer, mens bøndene må klare seg med stadig mindre for å produsere maten.

Mange aksjoner

— Det planlegges flere aksjoner. Vi vil synliggjøre problemene for matvareprodusentene. Det har hopet seg opp en veldig frustrasjon over lang tid, og blant bøndene er trykket veldig stort, sier organisasjonssjef Toril Wikestrand i Akershus bondelag.

Bønder over hele landet aksjonerte i går på ulike måter. I Stavanger og i Bergen ble melk helt ut i sluket, i Kvinnherad fikk ordførere Synnøve Solbakken (Ap) en ku levert på rådhustrappen med beskjed om at bonden hadde fått nok.

I Østfold hadde bønder lagt ut rundballer med bilde av statsminister Jens Stoltenberg i kyllingdrakt og påskriften: "Nå har Jens lagt det store egget".

Traktorkortesjer til og fra rådhus og andre samlingsplasser skapte køer en rekke steder i går.