— Statsministeren, finansministeren og næringslivet har i år gitt oss klar beskjed. Lønnsveksten må ned, sier Lars Haukaas.

Han leder arbeidsgiverforeningen Spekter, med ansvar for blant annet sykehusene, NSB, Avinor og NRK. Slik han ser det, gjør Regjeringen og Rigmor Aasrud det eneste rette, selv om landet er kastet ut i en storstreik.

— Den norske modellen, der eksportindustrien er ”frontfag” skal sørge for at lønnsoppgjørene holder seg innenfor rammer samfunnet tåler. Derfor må partene ta ansvar for å bremse lønnsveksten i år, sammenliknet med i fjor, sier han.

- Godt hun tar ansvar

Den norske modellen, der eksportindustrien er ”frontfag” skal sørge for at lønnsoppgjørene holder seg innenfor rammer samfunnet tåler.

— Industrien gjorde sitt og avtalte generelle tillegg som er halvparten av fjorårets. Nå skal de forhandle lokalt ut over høsten. Alle som har vært med en stund vet hva som ville skjedd om Aasrud gjorde som de statsansatte ville, og sa hvor stor lønnsglidningen ute i industrien ville blitt, sier Haukaas.

— Om hun sa at lønnsveksten i industrien vil havne på, la oss si 4,1 prosent, ville hun lagt et gulv alle som forhandler hadde sett på som minimum, sier han.

— Det ville blitt en selvoppfyllende profeti. Derfor er det godt at hun tar ansvar og gjør sitt for å stramme inn.

— Staten har på mange måter definisjonsmakten. Og jeg har tidligere etterlyst at staten må være tydelige på sitt ansvar som frontfag nummer to, sier Spekter-sjefen.

- Har fulgt opp målene

Han mener at Staten spiller samme rolle som industrien, ved å signalisere hvor lønnsveksten bør ligge.

— Når man aner hvor gulvet ligger, skal alle i hvert fall opp på det nivået, slik er den norske likhetstanken, sier han.

— Dette ansvaret har statsråd Rigmor Aasrud tatt. Så langt i dette oppgjøret har hun og staten gjort alt riktig. De har fulgt opp målet om at lønnsveksten måtte bremses i forhold til 2011, sier Haukaas.

Er han ikke redd for å bli beskyldt for å blande seg inn i andres oppgjør?

— Nei, jeg har vært med så lenge og de vet hva jeg mener. Dessuten er poenget mitt at det som skjer i statsoppgjøret påvirker alle oss andre, og derfor har vi rett til å mene noe om det.