Den greske nasjonalforsamlingen vedtok like før midnatt den upopulære sparepakkensom innebærer at nesten hundre milliarder kroner skal kuttes i offentlige utgifter.

En ny runde med innstramninger som har satt sinnene i kok iforkant av avstemningen. Rasende folkemengder har tatt til gatene i Athen for ådemonstrere. Enkelte har kastet bensinbomber mot politiet, som har svart medtåregass og vannkanoner.

Frykter for stillingsvernet

Til tross for sinnet i gatene, blir den upopulære sparepakken med all sannsynlighet stemt gjennom onsdag kveld. Totalt 13,5 milliarder euro, nesten hundre milliarder kroner, skal kuttes.

Kuttene vil merkes av grekere flest — skattene må økes og pensjonen blir kuttet. Pensjonsalderen økes med to år, til 67 år. I tilllegg fjernes ferieordninger, og arbeidere frykter at stillingsvernet svekkes.

Flere av arbeiderne som har tatt til gatene frykter at innstrammingene vil gjøre det lettere å si opp folk, i et land der hver fjerde greker står uten jobb.

Fagforeningene har gått til en 48 timers generalstreik som motsvar, melder BBC.

Nødvendig med ferske lån

Dette er den fjerde innsparingsrunden på tre år. Statsminister Antonis Samaras sier rundene er helt nødvendig for å lette landets enorme gjeldsbyrde og gjøre økonomien mer konkurransekraftig.

Landets politikere er også under kraftig press fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF). 230 milliarder kroner i ferske lån kan bli frigitt, dersom Hellas innfrir forvetningene om kutt.

Neste uke skal finansministrene i eurosonen møtes for å avgjøre om midlene skal frigis.