Administrerende direktør Vibeke Madsen i Virke og næringsminister Trond Giske fikk smake java-kaffe i sitt opprinnelsesland søndag. En delegasjon fra norsk næringsliv er også med på besøket sammen med kronprinsparet.

— Som en kaffeelskende nasjon kjenner vi jo java-kaffen. Men vi ser at det er mer som kan importeres fra Indonesia, særlig klær, tekstiler og sko. Da er vi avhengig av å få til en frihandelsavtale, sier Madsen.

Hun mener Indonesia, som er verdens fjerde mest folkerike land, vil kunne konkurrere med Kina, dersom landet fikk tollfri adgang til Norge. Mens kaffe allerede kan importeres tollfritt, gjelder det ikke tekstilprodukter.

Tekstilindustrien i Asia blir ofte kritisert av menneskerettsgrupper for ikke å ta vare på arbeidernes rettigheter og sikkerhet. Madsen sier organisasjonen har sjekket ut fabrikkene de nå besøker på forhånd, før de tar med leverandører på besøk.

— Det er fabrikker hvor det er gode forhold, hvor de har fagforeninger som det er god dialog med, sier Madsen.

Ifølge Madsen samarbeider Virke med den indonesiske næringslivsorganisasjonen Apindo for å finne fram til gode fabrikker.