Viken Skog, som er Norske Skogs største eier, la inn et bud på fabrikken på 280 millioner kroner, men Norske Skog takket nei. Dermed ble det forrige uke klart at papirfabrikken som ble grunnlagt allerede i 1873, blir nedlagt, og 356 ansatte mister jobben.

— Vi får ikke stablet ny industri på beina med 280 millioner kroner, det vil koste flere milliarder. Men vi har bokførte verdier på 740 millioner og har ikke langsiktig gjeld. Det vil være et viktig grunnlag for å skape ny industri i Norge, sier administrerende direktør Ragnhild Borchgrevink i Viken Skog til Nationen.

Hun sier Viken Skog ser for seg flere fabrikker i nærheten av hverandre. Og nettopp fabrikkområdet på Hønefoss er et alternativ.

— Nå som den fabrikken blir lagt ned, er vi åpne om sted. Follum er et alternativ, der er det gjort store investeringer med tømmerhåndtering, strøm og renseanlegg. Vi vil gjøre en samlet vurdering av hva som er det beste stedet å etablere virksomheten, sier hun.

Viken Skog mener det er store synergier å hente dersom man har forskjellige typer virksomhet under samme tak. Men for å sikre lønnsomhet og forsvare investeringer på mange milliarder kroner, nytter det ikke bare å tenke på dagens marked.

— Vi må tenke minst 50 år fram i tid. Vi kan ikke tenke på de produktene som er lønnsomme i dag, men se langt fram. Et eksempel er fabrikken som startet opp i Canada denne uka. Den lager nanokrystalinsk cellulose. Å lage komponenter til nanoteknologien kan bli svært lønnsomt. Et annet eksempel er å utvikle cellulose til klær, sier Borchgrevink. (©NTB)