Flyselskapet SAS er klar med en ny spareplan med krav om store lønnskutt og som vil berøre flere tusen ansatte, ifølge Jyllands-Posten. I den nye planen legger flyselskapet opp til store forandringer og innsparinger,skriver den danske avisen.

Jyllands-Posten skriver at alt nå er i spill for å hente inn penger til selskapet. Flere kilder peker på at et stort antall mellomledere kan miste jobbene sine. I tillegg skal SAS vurdere å selge datterselskapet SAS Ground Handling (SGH). Planen er utarbeidet fordi det nåværende spareprogrammet ikke har vært tilstrekkelig til å sikre et akseptabelt overskudd.

Samtidig truer nye regnskapsregler i EU med å utradere selskapets egenkapital. Fra 2013 skal pensjonsforpliktelsene motregnes i egenkapitalen.

Et stort antall medarbeidere er allerede blitt stilt overfor et krav om å gå ned i lønn eller skifte arbeid, ifølge Jyllands-Posten.

Venter nye konflikter

Kilder tett på forhandlingene om spareplanen sier den vil føre til nye heftige konflikter med kabinpersonalet og pilotene, som vil bli møtt med krav om omfattende kutt i lønn og betingelser. Ifølge avisa Berlingske inneholder spareplanen krav om lønnsreduksjoner på mellom 15 og 25 prosent.

— I forbindelse med halvårsregnskapet opplyste vi at det var behov for å øke hastigheten på planene for å redusere omkostningene og skape en mer fleksibel og forenklet organisasjon, sier Trine Kromann Mikkelsen, pressesjef i SAS, til avisa.

— De nye tiltakene blir presentert i høst, legger hun til.

Kilder tett på forhandlingene om spareplanen sier den vil føre til nye heftige konflikter med kabinpersonalet og pilotene, som vil bli møtt med krav om omfattende kutt i lønn og betingelser.