Da Stoltenberg åpnet Arbeiderpartiets landsstyremøte i Oslo tirsdag, åpnet han i samme slengen den lange valgkampen frem mot stortingsvalget høsten 2013.

— Valgkampen neste år kommer til å handle om ansvarlighet. Og vi skal avsløre uansvarligheten i alle sine former, sa statsministeren.

En slags regel

Stoltenberg gikk til angrep på Fremskrittspartiets nye modell for oljepengebruk, som partiet vedtok på sitt landsmøte i helgen.

— Fremskrittspartiet har laget noe de kaller en regel, sa Stoltenberg.

Han mener Frp vil tappe oljefondet fra to kraner, der en går til drift og er begrenset, og en går til investeringer - utenom statsbudsjettet, og uten begrensning.

— Dette er budsjetteknikk for å skjule politikk, sa Stoltenberg.

Stoltenberg tror ikke Frp vil klare å holde igjen bruken av penger på ulike velferdstjenester, for «de vil alltid bruke enda mer».

— Og på toppen av det hele skal de ha 20 milliarder i skatteletter. Det er ikke troverdig, sa han.

Høyre + Frp

Stoltenberg mener likevel at det som er avgjørende nytt, er at Høyre sier ja til å sitte i regjering med Fremskrittspartiet.

Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner berømmet i helgen Frp for deres nyorientering når det gjelder pengebruk.

— Tidligere sa Høyre nei til Frp, fordi de anså den økonomiske politikken som for uansvarlig. Nå opplever vi en helt ny usikkerhet om hva som er grunnmuren for en regjering med Høyre og Fremskrittspartiet. Usikkerhet er det siste vi trenger nå, sa Stoltenberg.

— Jeg utfordrer dem til å avklare dette helt fundamentale spørsmålet, la han til.

Nei til lånt vei

Stoltenberg brukte også mye tid på å advare mot delvis privat lånefinansiert utbygging av vei og jernbane (OPS).

Støttet av plansjer og grafer forklarte statsministeren at også disse lånene en dag må betales tilbake. Modellen gir derfor mindre penger totalt til nybygg av vei og bane, fordi staten rundt neste sving både må betale avdrag og renter for de pengene som ellers kunne gått til mer bygging. De som tror noe annet, er enten blitt lurt eller de lurer seg selv, mener statsministeren.

— Skal du lure noen, er det dumt å lure seg selv. Det er ikke tilrådelig i lengden, sa han.

— Du kan lure budsjettet, men du kan ikke lure virkeligheten. Det vil jeg sterkt advare mot, fortsatte han.

Roste Skarstein

Stoltenberg fikk applaus fra sine egne da han slo fast at Arbeiderpartiet står for det motsatte av usikkerhet, nemlig trygghet som gir frihet.

Han lanserte også en forsøksordning der arbeidsgivere får tilskudd for å ansette personer med nedsatt arbeidsevne etter sykdom eller skade. Tilskuddet skal delvis komme fra arbeidstilskuddspengene.

Statsministeren rettet i talen en spesiell takk til Birgit Skarstein, AUF-er som ble rikskjendis gjennom TV-serien «Ingen grenser». Skarstein, lam fra livet og ned etter en sykehustabbe, har fôret statsministeren med innspill i velferdspolitikken.

— En ting hun skriver er at målet må være at Nav får så liten plass i et menneskes liv som mulig. Skarstein er en sterk og viktig stemme, sa Stoltenberg.

— Hyggelig at han kunne bruke noe av det, sa 23-åringen etterpå til NTB.